Turneul kWine: Dealu Mare vs. Bordeaux

Saptamana trecut am participat la un eveniment ceva mai inedit in ale vinului, un fel de de duel al vinurilor din regiunea Dealu Mare cu cele din zona, mult mai celebra, Bordeaux. Evenimentul care cum va inchipuiti probabil nu si-a propus sa fie vreo confruntare precum cea de la Paris din 1976, a fost organizat de Vinul.Ro si a pus fata in fata cinci cupaje bordoleze cu cinci cupaje romanesti. S-a avut in vedere compararea unor vinuri situate pe paliere de pret apropiate, lucru care a fost dealtfel comentat inca dinaintea evenimentului de amicul Ciprian aici.

Regulamentul a prevazut o confruntare unu la unu, adica un vin frantuzesc a fost aruncat in batalie alaturi de unul romanesc (in orb binenteles), urmand ca publicul sa aleaga prin vot castigatorul fiecarei runde. Binenteles ca o astfel de experienta poate naste o seama intreaga de discutii interesante. Interesante sunt si rezultatele juriului din care am facut si eu parte, rezultate pe care va invit sa le cititi aici.

Ce o sa fac eu in cele ce urmeaza? O sa va prezint confruntarea intr-un mod ceva mai inedit, adica glumind putin si facand analogia cu un meci de fotbal intre o selectionata a Romaniei si una a Frantei (fie ea si de ospatari 😉 ) sau, de ce nu, un Petrolul Ploiesti – FC Girondins de Bordeaux. Ca un mic amanunt, comentariile si punctajele mele au fost facute inainte de aflarea probelor asa ca uneori veti observa din comentariul meu ca am banuit ca fracezul e romanul si romanul e francezul.

Confruntarea 1:

A1) Lacerta Cuvee IX 2009 (Lacerta Winery): Un atacant pur sange, dribleaza cu eleganta; este genul de jucator pentru care vorba mai bine o ratare frumoasa decat un gol urat a fost inventata. (nota partidei 89 puncte)

B1) Reserve Dulong 2009: In comparatie cu jucatorul advers a parut un fundas rigid si stangaci la finalizare; desi face treaba buna in aparare faulteaza uneori grosolan. (nota partidei 82 puncte)

Am declarat castigatoare proba A1.

Confruntarea 2:

A2) Chateau Saint Nicholas 2006: Are aerul unui atacant sud-american pe final de cariera; aduce spectacol in joc, dar nu are conditia necesara sa se afle mereu pe pozitia de primire.  (nota partidei 85 puncte)

B2) Cuvee Charlotte 2008 (SERVE): Mijlocaj cu valente ofensive, alearga la intensitate maxima aproape intreaga partida; dupa marcarea primului gol al echipei sale nu forteaza mai mult si se retrage in propria jumatate. (nota partidei 86 puncte)

Am declarat castigatoare proba B2.

Confruntarea 3:

A3) G. Rosu 2008 (C. B.): Genul de jucator din pepiniera proprie care, fara a straluci, are meciuri constante astfel ca se afla in gratiile galeriei; rateaza insa an de an transferul in strainatate. (nota partidei 83 puncte)

B3) Vieux Chateau Gachet 2004: A iesit golgheter in Liga I dar, odata transferat afara, la o echipa de mijlocul clasamentului, este titularizat destul de rar si intra in ultimele 10 minute, cand scorul este unul confortabil. (nota partidei 82 puncte)

Am declarat castigatoare proba A3.

Confruntarea 4:

A4) Chateau de Parenchere Cuvee Raphael 2007: Un jucator cu statura atletica; poate o idee lipsit de mobilitate; fundasul de fier care te scoate din incurcatura la fazele fixe; un jucator cu o cariera longeviva; daca ar ajunge la AC Milan, va iesi la pensie de la AC Milan. (nota partidei 87 puncte)

B4) Domaine Ceptura Rouge (Davino): Jocurile constante il propulseaza in lotul nationalei pentru mondiale, unde are jocuri bune; nu reuseste insa sa arate tot ce poate caci echipa este eliminata din faza grupelor. (nota partidei 85 puncte)

Am declarat castigatoare proba A4.

Confruntarea 5:

A5) Red Artisan 2007 (Domeniile Sahateni): Liderul echipei de tineret, transferat poate prea devreme la o echipa mare; reuseste totusi sa tina ritmul atat la nationala cat si la echipa de club. (nota partidei 83 puncte)

B5) Chateau Dubois Gramont 2008: Jucator cu un debut frumos, dar marcat de accidentari nu reuseste sa atinga performanta maxima; transferat la o echipa din Liga I devine titular incontestabil, fara a fi vreodata chemat la lotul echipei tarii de unde provine. (nota partidei 80 puncte)

Am declarat castigatoare proba A5.

Comentariile de dupa meci ar trebui sa spuna ca si in cazul meu, ca si in cel al intregului public, Romania a iesit castigatoare incontestabila (4-1 la mine, 5-o per total la toata lumea), iar remarcatul meciului a fost Lacerta Cuvee IX 2009.

2 thoughts on “Turneul kWine: Dealu Mare vs. Bordeaux”

  1. ehee, frumoasa parala cu fotbalul, interesanta postarea !
    sincer, chiar ma mir, de victoria noastra dar, avand incredere in priceperea ta si calificativele date, inteleg ca am avea sanse si la un Wine Champions League 🙂
    salutare si o zi buna, Aline !

  2. Salutare Dan!
    Ca sa fiu scurt, am sa zic ca francezii nu au aliniat primul unsprezece. Organizatorii au incercat sa confrunte vinuri pe acelasi palier de pret (lucru corect dealtfel). Cele frantuzesti insa am pornit cu handicapul adaosurilor de pe la noi si am comparat cumva cateva vinuri de top cu vinuri medii (ca sa nu zic de mana a doua) din Bordeaux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *