Ticket to Ride

Revin asupra subiectelor de week-end, adica a celor dedicate jocurilor si nu vinului, cu un board game ce are foarte mare succes atat pe plan mondial, cat si pe la noi. Numele lui este Ticket to Ride si este un produs Days of Wonder, avandu-l drept autor pe Alan R. Moon (ca sa isi faca o idee si publicul meu obisnuit, care nu prea are treaba cu board game-urile, Alan R. Moon e un fel de Michel Rolland al jocurilor).

Facand o comparatie cu celelalte jocuri prezentate in trecut de mine, Ticket to Ride este un bun exemplu de board game extrem de usor de invatat. Ca sa va dati seama despre ce e vorba, Shadows Over Camelot si chiar si Colonistii din Catan au regulamente de zeci de pagini, in timp ce Ticket to Ride are doar vreo patru. Cu alte cuvinte, e un joc pe care dupa ce deschizi prima data cutia il poti juca aproape instant. Partea si mai interesanta vine insa abia acum. In ciuda faptului ca este un joc simplu, el nu este unul banal. Te tine in priza de la inceput pana la sfarsit si te vei bucura de fiecare noua partida, fiind un joc de care te plictisesti greu.

Tematica lui este una usor de intuit. Jucatorii detin cate o companie feroviara si is propun sa o dezvolte cumparand rute intre orasele de pe harta. Despre cum se insusesc aceste rute, n-am sa va spun, am sa va spun insa ca pentru a castiga jocul trebuie sa acumulezi cat mai multe puncte si ca ele pot fi dobandite in trei moduri. Primul mod este sa construiesti pur si simplu rute. Cu cat ruta e mai lunga (intre 1 si 6 vagoane) cu atat acumulezi mai multe puncte. A doua modalitate este oarecum legata de prima si se refera la faptul ca e bine sa reusesti sa unesti (de obicei e nevoie de mai multe rute continue pentru asta) anumite orase de pe harta. Practic primesti niste obiective care, odata indeplinite, iti maresc numarul de puncte sau care ti-l vor diminua daca nu sunt duse la bun sfarsit. Ultima dintre modalitati este aceea de a avea la finalul jocului cel mai lung drum continuu, lucru care iti mai aduce 10 puncte.

Mai multe n-am sa va spun. Imi dau seama ca detaliile nu sunt complete. Sunt convins insa ca, daca sunteti amatori de board game-uri Ticket to Ride o sa va placa. El este, dupa parerea mea, un joc care nu trebuie sa lipseasca din nicio colectie, care se adreseaza atat incepatorilor, cat si avansatilor si care, daca nu a devenit deja, va ajunge probablil un clasic al genului.

Daca mai era nevoie si de alte cuvinte care sa va faca sa incercati acest joc, mai mentionez faptul ca grafica si materialele sunt de buna calitate si ca jocul poate fi dezvoltat cu o serie de extensii ce vin cu harti in plus fata de jocul de baza (eu de exemplu, am jucat pana acum varianta originala, adica America de Nord). Spor!

tt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *