Shiraz 2009 – Casale del Giglio

In Italia e greu, daca nu imposibil, sa gasesti o provincie in care nu se face vin. Nu face exceptie nici zona Lazio, de al carui I.G.T. face uz vinul despre care vorbim astazi, zona care, desi nu are renumele mult mai titratelor Toscana, Piemont sau mai stiu eu care alta, face din Roma capitala cea mai inconjurata de vin din intreaga lume.

Din punct de vedere istoric, in zona Lazio, spre deosebire de alte zone ale peninsulei, se pare ca, in ceea ce priveste viticultura, un rol important l-au avut etruscii. V-am mentionat acest detaliu doar pentru a creea o mica antiteza intre originile viticulturii de aici si perioada moderna, caci Shiraz-ul, vinul asupra caruia ne-am oprit astazi, este un soi oarecum inedit, introdus recent in acest areal.

Culoarea acestui vin, produs de Azienda Agricola Casale del Giglio, este intensa, tipica acestui soi, cu radiatii rubinii, stralucitoare.

Parfumurile imprastiate sunt initial timide. Trebuie sa ajuti putin lichidul si sa il rotesti, ca sa faci cunostinta cu notele de fructe zemoase (sa fie doar prune?). Vinul se dovedeste unul cu arome preponderent de fruct copt si atunci cand il gustam. Note de zmeura si cirese negre stau asezate domol si imbraca taninurile intr-un costum catifelat. Aciditatea este una moderata, vinul curge lent si ia cu el spre final amintirea fina a unui bob de piper zdrobit. (80 puncte)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *