Shadows Over Camelot

Dupa ce v-am prezentat in mare regulamentul si cateva pareri personale despre Colonistii din Catan si doua din extensiile sale, lasam acest capitol in urma si ne indreptam atentia catre un alt joc incercat de mine, al carui tematica este inspirata din legenda cavalerilor mesei rotunde. Numele jocului este Shadows Over Camelot si este primul bordgame pe care il joc eu, in care competitia nu se duce direct intre jucatori, ci intre ei si o “forta a raului” a carei exprimari intra totusi in atributiile fiecarui jucator in parte.

Cu alte cuvinte, jucatorii nu se lupta intre ei, ci vor incearca sa invinga … jocul. Pentru cei obisnuiti cu jocurile cu caracter competitional, acest lucru va fi la inceput usor intimidant, mai ales daca apuci sa joci prima partida si se nimereste ca victoria sa apartina acestei forte malefice … fictive.

Desfasurarea jocului, desi pare complicata la prima frunzarire a regulamentului, nu este una foarte complicata. Tabla de joc cuprinde cateva zone de conflict, unele din ele avand caracter repetitiv (o lupta odata incheiata reincepe de la punctul 0), altele avand o singura incercare valabila pe intreg parcursul partidei.

Jucatorii, pusi in pielea cate unui caracter din legenda mai devreme amintita, au sansa sa duca la bun sfarsit aceste batalii in incercarea de a decide soarta partidei. Luptele pot fi duse individual sau in echipa, astfel crescand sansele unei victorii in dreptul cavalerilor.

Daca la primul joc esti tentat sa iei actiunile pe cont propriu, odata acomodat cu jocul vei intelege ca e de preferat sa mergi pe varianta jocului cooperativ. Vei fi pus adesea in situatia in care vei renunta la punctele “de viata” pentru a sustine victoria intregii echipe.

Jocul poate fi jucat si intr-o varianta in care unui din jucatori tradeaza restul echipei si isi canalizeaza eforturile in lupta de partea raului. Lucrurile devin si mai interesante, pentru ca apartenenta acestui jucator la fortile malefice este dezvaluita abia spre finalul jocului. Aceasta modalitate de joc este recomandata, abia dupa ce toti jucatorii sunt suficient de acomodati cu jocul insa.shadows

Plusuri, minusuri, pareri personale

Shadows Over Camelot este o creatie a Days of Wonder. Lucrul asta se traduce prin piese si tabla de joc de calitate. Piesele au o reprezentare buna, iar cartile de joc si tabla sunt mai rezistente decat in cazul altor jocuri incercate de mine.

Minusul jocului este dat de faptul ca acomodarea cu regulile lui nu este una tocmai facila. Deasemenea, e posibil ca modul cooperativ de joc sa nu fie pe placul amatorilor de competitie deschisa. Este insa la fel de adevarat ca, avand atatea jocuri in care gamerii se lupta intre ei, tocmai aceasta caracteristica poate sa fie privita ca un plus al jocului.

One thought on “Shadows Over Camelot”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *