N-am sa va vorbesc acum nici de Novac si nici de Merlotul lor din 2004 (cat s-o mai gasi), ci de un vin din vita veche, sa tot aibe vreo 40 de ani (sper sa nu gresesc).
Am auzit saptamana asta pe o persoana cu un bagaj impresionant in ceea ce priveste vinul, spunand ca, cea mai mare satisfactie o are atunci cand se intalneste cu un vin cu tipicitate, care isi arata si isi suntine cartea de vizita. Ei bine, acest Sauvignon Blanc este, dupa parerea mea, un astfel de vin. Un vin scoala daca vreti. Este un astfel de vin, dar si ceva mai mult. isi arata caracterul de soi fara a stirbi insa din personalitatea lui.
Nasul este extrem de viu si atragator: floral, citric, proaspat. Odata gustat gura iti este inundata de arome sprintene de mar verde, ardei, lime si soc, mult soc. Senzatia de dupa nu este cu nimic mai prejos. Dupa o gura de Vitis Vetus as fi jurat ca am muscat din primele zile de primavara pe anul asta.
Auzi, pentru un informatician ai un talent descriptiv deosebit.. mie mi-a lasat gura apa 🙂
@oliviutza,
Iti multumesc ca ai trecut pe aici.
O sa fiu putin rautacios cu colegii mei informaticieni si am sa-ti zic ca poate mi se trage de la faptul ca eu sunt matematician (sau ma rog, am terminat Matematica) la origine, desi iti spun sincer ca nu stiu daca asta are vreo vina in felul cum suna blogul meu.
Daca ti-am lasat gura apa, poate o sa ai curiozitatea sa incerci un Vitis Vetus. Astept sa-mi spui parerea ta.
Eu sunt foarte curios cum va arata editia din 2008 peste inca 1-2 ani, pentru ca, iata, cea din 2006 este tanara si infloritoare la aproape 4 ani de la recolta! Si mai zice lumea ca Sauvignonul nu se invecheste!
Mihnea,
Asa este. Nu de putine ori am auzit spunandu-se ca un SB se recomanda a fi baut chiar in anul urmator recoltei, daca nu in acelasi an (mai ales cand vorbim de emisfera sudica cand recoltarea se face undeva in Martie), dar uite de exemplu acest vin nu a a avut cusur la cei 4 ani ai sai. (nu zic ca e cazul tuturor vinurilor din acest soi).
Hehe, cand aud ce zice lumea vis-a-vis de incapacitatea de invechire a sauv. blanc-ului, cei din Valea Loarei sau Bordeaux – Graves si Pessac Leognan, mai ales – afiseaza un zambet larg si ironic pe fata :))
Aceasta preconceptie se datoreaza tot celor din Lumea Noua, mai ales Noii Zeelande care produce Sauv. Blanc destinat consumului imediat. Cei care sustin asta ar trebui sa guste un Sancerre sau un Graves Blanc invechit…sau, de ce nu, un Stirbey 🙂
Corect Ciprian. Imi amintesc ca nu de putine ori am intalnit vinuri (acum imi vine in minte unul din Chile de exemplu) in care scria un mesaj fair-play cumva: a se consuma in urmatoarele 12 luni. Pe de alta parte acest SB avea 4 ani, dar nu-i simteai deloc. Cel putin nu in sens negativ.
Vinul e absolut superb aici in Noua Zeelanda. Like your post:)
Buna lorenabr,
Sunt de acord. Nu cred ca contesta nimeni acest lucru. Din punctul meu de vedere, vinul din NZ este o poveste de succes surprinzatoare. O tara care nu are suprafete atat de intinse si cu o istorie nu tocmai indelungata in domeniu, reuseste sa faca niste vinuri extraordinare si, de multe ori, cu un raport calitate pret foarte bun.
Te mai astept pe aici sa ne povestesti de Souvignon Blanc-urile sa Pinot Noir-urile lor. Eu am incercat cateva si mi-au placut.
Numai bine!
Zi-mi repede cu ce merge, ca mi-ai facut o pofta de nedescris. Si, atentie!, eu beau alcool foarte rar 🙂
Dane,
In materie de mancare, optiunile sunt nenumarate. In principiu n-ai sa dai gres, de exemplu, daca il potrivesti cu peste sau cam orice seafood. Desi fiind cazul unui Sauvignon Blanc mai complex poate duce si chestii mai grele.
Exista insa ceva fara de care orice sticla de vin nu are farmec … prietenii.
Aseara am baut un vin rosu, dulce, home-made, din nohan, foarte foarte bun. L-am servit alaturi de sotie, cu o portie de peste cu legume. Ar fi mers un vin alb, demi-sec, dar nu am avut la indemana.
Este adevarat, atunci cand ai prietenii aproape, vinul merge de minune. Orice vin.
@Dan,
Da, probabil ca ar fi mers unul alb. Dar, asa cum ai observat pe pielea ta, la un vin e importanta si compania sau atmosfera in care il bei. De multe ori iti vei aminti cu mai mare placere de un vin de de o calitate nu foarte inalta, dar deschis la momentul potrivit si cu persoanle potrivite.
Cat despre nohan, marturisesc ca informatiile mele despre el se opresc la nivelul de a stii ca este un soi hibrid si atat. Marturisesc ca eu nu sunt un mare fan al vinului home-made, dar nici nu am nimic impotriva lui. Daca stii si originea vinului sau ai fost chiar implicat cumva in producerea lui, pana la urma devine si o chestiune afectiva.
As putea sa incerc si eu o recomandare pentru Dan din Brasov: acest Sauvignon Blanc are o aroma foarte intensa cu nuante ierboase si de fructe (cum spunea si Alin), asa ca merge nemaipomenit si alaturi de preparate slabe pe baza de pui, la care s-au folosit ierburi (cimbru, rozmarin).
Eu am facut pui la cuptor cu cartofi, ceapa intreaga, catei de usturoi intregi necuratati si cateva bucatele de bacon, am presarat ramurele de cimbrisor si de rozmarin si au mers cu SV Vitis Vetus de balamuc!!! Incearca.
Mihnea,
Nu pot sa te corectez decat la faptul ca Dan nu e din Brasov. In rest … de acord cu tine.