Vinul la perfectul simplu: Ornellaia 2008 – DOC Bolgheri Superiore

Antinori, Michel Rolland, Mondavi sau Frescobaldi sunt doar cateva din numele celebre alte viticulturii ce au avut sau au legatura cu Tenuta Dell’Ornellaia, casa producatoare a acestui super-toscan. Dar Ornellaia nu are nevoie de astfel de referinte, caci este el insusi un nume ce, de mai bine de 20 de ani, nu mai are nevoie de nici o alta prezentare.

Am incercat recent un Ornellaia, un vin extraordinar, greu de descris, desi marturisesc ca dificultatea mare vine abia dupa ce il incerci si revii la vinurile de zi cu zi.

Varianta 2008, pe care am incercat-o eu, este un cupaj de Cabernet Sauvignon (54%), Merlot (27%), Cabernet Franc (16%) si Petit Verdot (3%), un vin sofisticat, inzestrat cu un nas intens, din care ies la iveala note de lemn dulce, vanilie, si anason. Gura este si ea un exercitiu de finete, bine inchegata, aduna tot ce e mai bun din aromele de tutun, mocha, mure si cirese amare si le impleteste intr-o broderie fina. Desi prezent in 15 procente, alcoolul nu isi face deloc simtita prezenta. Taninurile sunt dense, dar moi si lasa vinul sa para unul deosebit de catifelat. (97 puncte)

9 thoughts on “Vinul la perfectul simplu: Ornellaia 2008 – DOC Bolgheri Superiore”

  1. Nicusor, e un vin atat de minutios si atent contruit, incat e foarte prietenos si sofisticat de pe acum. In mod cert are viata lunga, dar dupa ce l-am incercat, m-am intrebat, cu ce ar putea deveni mai bun decat e deja acum.

  2. L-a cumparat un prieten din Italia si mi-a facut onoarea sa il bem impreuna. Pretul exact nu il stiu, dar o sa il intreb, caci mai avem ceva vinuri interesante de baut impreuna.

  3. L-am vazut si eu la 115..sper ca despre EUR vorbiti. Ma gandeam ca e dublu fata de Summus..aclasi nr de puncte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *