Nume de cod – Merlot (Degustare de grup)

Cu scuzele de rigoara ca va scriu cu ceva intarziere, scuze datorate timpului alocat adunarii de materiale pentru o eventuala viitoare postare, ce ar putea purta denumirea de Mic ghid imobiliar, dati-mi voie sa va povestesc despre faptul ca, saptamana trecuta, pe langa implinirea a 2 ani de degustari de grup, a mai prilejuit si o noua intalnire dedicata (poate) celui mai popular soi rosu – Merlot.

Degustarea a fost gazduita si de aceasta data de restaurantul Ginger unde, alaturi de cei 5 oameni, care acum 2 ani s-au intalnit prima data in acelasi context, adica eu, Radu, Mihnea, Ionut si Dana, impreuna cu gazdele de la restaurantul mai devreme mentionat, de Razvan Jurca, de Ghenadie Bobeica, dar si de Lorena Deaconu de la Cramele Halewood si Alex Achim de la Domeniile Sahateni, am despicat firul in 4 sau Merlotul in 16, pentru ca nu mai putin de 16 sticle din acest soi au trebuit sa ne suporte comentariile.

Ce ar fi de zis? Fara a rupe gura targului, dar si fara a se face de ras, vinurile au format un pluton compact in ceea ce priveste punctajele, diferenta intre primul clasat si ultimul (exceptand vinul celor de la Vincon clasat pe ultima pozitie) nefiind una foarte mare.

Ca sa trec cat de cat fugitiv si prin vinurile participante, cu riscul de a repeta cumva cele scrise de Mihnea aici, care de data asta mi-a luat-o inainte cu scrisul, am sa mentionez ca Erotikonul celor de la Oprisor nu s-a facut de ras nici de data asta si a smuls cele mai multe puncte de la juriu. Laudat, blamat (si retur) de mine, Prince Mircea a invatat parca din greselile trecutului si s-a prezentat destul de bine. Este chiar interesant, apropo de acest vin, de observat diferenta intre locurile obtinute de varianta din 2008 si cea din 2006 a acestuia din clasamentul de mai jos. Alira, incepe parca sa isi gaseaca cuvintele si sa se exprime ceva mai bine ca la ultimele intalniri, pozitionandu-se pe un meritoriu loc secund. Vinurile de la Rotenberg au parut usor dezavantajate de tratamentul sever aplicat tuturor sticlelor, adica fara o aerisire indelungata, in timp ce surpriza acestui episod a venit de la un producator vrancean, necunoscut – Nicoara si Fiul.

Inainte de a mai remarca inca o data diferenta mica dintre scorurile vinurilor si de a va impartasi si voua puntajele complete, trebuie sa multumesc producatorilor ce au pus la dispozitia noastra vinurile lor. Aici ma refer, in plus fata de reprezentantii mai sus mentionati, la Vinarte, care ne-a trimis Prince Mircea 2008 si la Crama Rotenberg.

3 thoughts on “Nume de cod – Merlot (Degustare de grup)”

  1. Da care era treaba cu vincotu’ ala ? ca era si cel mai vechi..

    Si ce sa inteleg din faptul ca tu nu ai nici o nota rosie 🙂 e de bine? sau e de rau?

  2. @Ionut,

    La vinuri, contrar parerii generale, mai vechi nu inseamna mai bun. Vinul are o viata pe decursul careia ajunge la un maxim, dupa care incepe sa cada. Vinurile care nu au anumite caracteristici ajung la aceast stadiu destul de repede. La astea se mai adauga uneori stocarea in conditii proaste (lumina, caldura, etc).

    Cu rosu au fost marcate notele ce s-au pozitionat in extreme. La o degustare e de preferat sa fii cat mai pe mediana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *