Murfatlar … vinul

Da, ati citit bine. Cu toate rautatile pe care carcotasii amatori de vin le-ar putea spune despre gigantul producator de vin dobrogean, de joia trecuta (14 Iunie a.c.), adica odata cu lansarea primelor vinuri ale Cramei Atelier, putem (si trebuie) ca atunci cand vorbim despre Murfatlar sa vorbim si despre vin.

V-am dezvaluit deja secretul acestei schimbari, poate ar fi bine totusi sa va dau si cateva detalii. Ei bine, am luat parte joi, la prezentarea catorva (pentru ca vor mai exista si altele cu siguranta) din noile vinuri ale cramei mici, prezentare ce a avut loc la Cantine de Nicolai si care s-a bucurat de prezenta facatorului de vinuri Razvan Macici, cel ce a semnat dealtfel certificatul de nastere a celor 6 vinuri incercate, dar si de asocieri gastronomice delicioase, puse la dispozitie de gazdele din locatia mai devreme amintita.

Vinurile incercate, vor face parte fie din game deja consacrate, cum este cazul etichetelor Arezan si Fatum, fie din game noi, cum e cazul Leat 6500 The Origin sau Amprenta, fie marcheaza in mod voit trecerea de la gamele mai vechi la noi etichete, cum este cazul Sable Noble, care a renuntat definitiv la apelativul de 3 Hectare.

Oricat de multe v-as povesti eu despre eveniment, stiu ca multi dintre voi sunt mai mult curiosi sa afle cum sunt vinurile (recunosc ca si eu am fost inainte de eveniment), asa ca voi da curs curiozitatii dumneavoastra si voi incerca in cele ce urmeaza sa descriu cum au fost vazute acestea prin ochii mei de blogger de vin.

Sable Noble 2011, cupaj alb (30% Sauvignon Blanc, 30% Chardonnay, 30% Pinot Gris, 10% Riesling), alc. 14%: Culoare nu foarte intensa; nasul pare dominat de prezenta in cupaj a Sauvignon-ului; trimiteri catre izuri florale; relativ complex in gura, unde apar note de fructe exotice (ananas); final agreabil. (83 puncte)

Arezan Cramposie 2011, alc. 13%: Colorat in tonalitati verzui; este lejer si proaspat inca de la contactul olfactiv in care razbat trimiteri catre flori primavaratice; in gura e parca vopsit in verde crud; se simt arome ierboase, de mar verde si carcel de vita de vie; aciditate ridicata. (81 puncte)

Sable Noble Rose 2011 (85% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot): Colorat rosu intens, are nasul alintat cu tuse de capsuna foarte coapta si cirese de mai; in gura aromele sunt medii ca intensitate, iar ca noutate apare si un iz discret de petala de trandafir. (77-78 puncte)

Leat 6500 The Origin Rose 2011 (60% Cabernet Sauvignon, 40% Feteasca Neagra): Culoarea somonului; nas lejer, in care se simte prezenta unor parfumuri discrete de flori de camp si de piersica; este cuminte si in gura, unde se mentine proaspat; din punct de vedere aromatic apar trimiteri fantomatice catre cirese albe si meri infloriti; final racoritor. (83 puncte)

Fatum Rose 2011 (Pinot Noir): O prezenta inedita atat prin prezentare (sticla magnum, design pretentios), dar si prin ce aveam sa descoperim, odata turnat vinul in pahar, adica un rose baricat, cu nas interesant, in care se distinge mai degraba tipicitatea de soi decat cea de vin rose; se simt izuri de coaja de paine; in gura e corpolent, atipic prin consistenta si, de ce nu, prin tupeu. (86 puncte)

Amprenta Muscat Ottonel 2011: un vin dulce, languros si moale; emana parfumuri de musetel si salcam; notele florale balanseaza bine zaharul in cantitate generoasa; imbogatit cu arome de piersica coapta, dar si cu o frumoasa tipicitate de soi. (85 puncte)

Credit foto: M1 Crama Atelier

One thought on “Murfatlar … vinul”

Leave a Reply

Your email address will not be published.