Evenimentele pe teme viticole se tin lant in ultima vreme. Exista saptamani cand au loc 3-4 astfel de intalniri si exista chiar zile cand iubitorii de vin din Bucuresti se vad nevoiti sa aleaga intre doua sau mai multe astfel de adunari.
Asa s-a intamplat si saptamana trecuta cand, eu unul, am hotarat ca nu trebuie sa ratez degustarea de vinuri Kendall-Jackson de la Hilton Athenee Palace, degustare organizata de importatorul Lerida International.
Am facut aceasta alegere pentru ca mai incercasem o parte din vinurile producatorului californian si stiam ce povesti stiu ele sa spuna.
O sa incep de aceasta data cu unele concluzii si am sa continui abia apoi cu vinurile pe care le-am incercat si care m-au facut sa ajung la acestea. Varianta scurta ar fi ca vinurile au fost bune. Varianta ceva mai elaborata este aceea ca produsele Kandell-Jackson urmeaza un tipar al vinurilor corpolente, chiar si in cazul celor albe (lucru pe care il remarcasem deja si aici). Un alt aspect, pe care il stiam, darĀ pe care l-am redescoperit cu aceasta ocazie, este acela ca acest producator renunta de buna voie la notiunea de terroir, vinurile lui fiind obtinute din combinarea de struguri din areale diferite pentru a obtine satisfactie gustativa maxima, bogatie de arome si corp, dand astfel nastere unor vinuri moderne dar fara a insemna ca suntĀ si vinuri superficiale. Singurul lucru pe care il am de reprosat acestui eveniment a fost faptul ca inca dinainte de inceperea degustarii au fost invitati care au dorit sa isi faca remarcata prezenta prin aprinderea unor trabucuri.
Vinurile prezentate au fost urmatoarele:
Vintner’s Reserve Sauvignon Blanc 2010: Un vin proaspat, verde, dar si corpolent, note de para, are o usoara mineralitate pe final – 85 puncte.
Vintner’s Reserve Chardonnay 2010: Culoare aurie, ceva mai discret in nas, isi dezvaluie pe deplin latura untoasa in gust – 83 puncte
Vintner’s Reserve Pinot Noir 2008: Desi am auzit si alte pareri, eu l-am gasit destul de tipic, cel putin la capitolul culoare si nas; tanini atletici; note afumate; un vin pe care l-am gasit foarte interesant – 88 puncte
Vintner’s Reserve Merlot 2008: poate cea mai fructoasa prezenta a serii; nas elegant; final relativ scurt – 85 puncte
Vintner’s Reserve Syrah 2007: corpolent prin structura, dar tandru prin arome, impresioneaza prin forta si lungimea aromelor si prin structura matasoasa (88-89 puncte)
Vintner’s Reserve Cabernet Sauvignon 2007: Usor lipsit de tipicitate, ia figura unui vin mai degraba cuminte; catifelat; final usor vanilat. (86-87 puncte)
Credit foto: Vinul din Cluj