Forza Italia(na): Campolongo di Torbe Amarone della Valpolicella 2003

Ca sa vorbesti despre forta vinului italian, poti vorbi despre multe. Despre cantitati, despre istorie, despre varietati si traditie, e greu insa sa vorbesti despre toate astea fara sa amintesti de vinurile emblema ale Italiei. Eu n-am sa va vorbesc despre vinul italian in general, dar am sa vorbesc despre un asfel de vin.

Ca sa nu mai lungim vorba, am sa va spun de la bun inceput ca e cel mai bun Amarone pe care l-am baut eu vreodata. Recunosc ca nu am baut foarte multe pentru ca inca n-am castigat la Loto, dar daca veti avea curiozitatea sa cautati in arhiva, veti mai casi cateva vinuri de acest fel despre care am scris. Vinul celor de la MASI aici de fataΒ  pe care, spre bucuria mea, am mai avut ocazia sa il mai incerc si atunci cand am fost invitat de cei de la Recas sa le trec pragul (Cramele Recas fiind si imporatorii acestor vinuri in Romania) costa in jur de 100 de euro. Asta asa, ca sa va faceti o idee.

V-am zis deja ca e cel mai bun Amarone, ce ar mai fi de zis? Credeti-ma ca si mie imi vine greu sa ma decid cu ce sa incep. Dati-mi deci voie sa mai iau o gura de vin si revin.

Asa…unde ramasesem?

A da, sa incerc sa va zic cateva vorbe despre vin, nu?

Citeam la un moment dat intr-o carte despre Amarone della Valpolicella, cum ca ar putea fi plasat undeva intre Barolo si un vin de Porto. Afirmatia nu e gresita, dar n-as vrea sa stirbesc din individualitatea acestui sortiment preparat prin metoda cunsocuta sub numele de appassimento, prin comparatii de acest gen.

Culoarea este intensa, rubinie cu rame granat. Nasul e frumos zugravit cu note de coacaze negre, marmelada, tutun si asprimi vegetale. Gura insa e un exemplu de catifelare. Vinul se simte moale in toata cavitatea bucala si invaluie simturile cu tonuri de tutun, smochine, cacao si mirodenii, care se lupta eroic sa tina in frau cele (tineti-va bine) 16 grade alcoolice. E de prisos sa va mai zic ca si reusesc, vinul fiind unul exemplar de echilibrat. Aromele se perinda catifelat, rand pe rand si in ciuda finalului lung, iti pare rau ca se termina atat de repede. (96 puncte)

9 thoughts on “Forza Italia(na): Campolongo di Torbe Amarone della Valpolicella 2003”

  1. @Sorin,

    Acum mi-am amintit ca vroiam sa incep postarea cam asa: Multumesc tuturor producatorilor de vin din Romania (ma rog, la aia mari ma refer, dar sa nu dam nume). Fara voi n-as fi stiut sa apreciez valoarea unui astfel de vin.
    …dar la ce bun e vinul iti uiti naibii si gandurile.

    Adevarul e ca intre a-mi cumpara un asfel de vin si a-mi plati jumatate de rata la leasing cred ca as alege leasingul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.