Despre branzeturi traditionale si soiuri neaose

Va povesteam in urma cu aproape jumatate de anΒ  despre experimentul interesant pe care l-am facut legat de asocierea branzeturilor cu vinuri. Ma stiti amator de vinuri, nu? Ei bine trebuie sa va spun ca imi plac si branzeturile si mi se intampla adesea sa reproduc aceasta asociere.

Aseara de exemplu, am vrut sa vad cum merge un merlot dobrogean (a fost un Alira 2009) cu o branza neaosa ardeleneasca (ca asa s-a nimerit). Branza Nasal e o descoperire relativ recenta pentru mine si are si o poveste interesanta, fiind genul acela de branza ce petrece o perioada buna de timp intr-o grota, dar mai bine va trimit aici sa citit toata povestea ei.

Nu stiu daca a fost cea mai buna alegere, caci si Nasalul si Alira sunt doua chestii puternice ce evita parca sa se dea batute cu una cu doua, dar lansez cu aceasta ocazia printre iubitorii de vin, dar nu numai, intrebarea: Cu ce branzeturi traditionale credeti ca merg mai bine vinurile noastre. Cu ce asociem o Feteasca Neagra sau o Sarba?

17 thoughts on “Despre branzeturi traditionale si soiuri neaose”

  1. Frumoasa provocare Alin, cred ca e interesant sa discutam despre asocierea intre vinurile si mancarurile traditionale.
    M-ai nimerit si cu branzeturile Napolact -practic am crescut cu ele in frigider de pe vremea cand sticla de sana era returnabila si avea capac de staniol πŸ™‚
    La o Feteasca Neagra matura, regretatul R.A.Roman recomanda branza de burduf; eu as merge pe branza Alpina -fermentata si maturata partial, cu pasta moale.
    Pentru o Sarba crocanta si verde, cred ca alegerea ideala este o telemea de oaie -sarea din branza va pune in valoare aciditatea si aromele florale ale vinului.

  2. Daca Feteasca Neagra e mai spre sec, orice branza cu mucegai verde/albastru este la fix. Oro o branza de capra dar genul frantuzesc nu telemea.
    Sarba (vin alb sec si acid) cred ca ar merge cu Brie sau Camembert. Sau variatiuni pe aceasta tema.

  3. Acum unii sunt de alta parere:
    “Vinul merge cu branza.
    Fals . Contrar a ceea ce se crede in general, vinurile bune nu se servesc cu branza. Textura mai grasa a branzei te va impiedica sa simti adevaratul gust al vinului. Daca vinul nu este unul grozav, branza este un prieten de nadejde, caci va face sa para ca vinul e mai bun.”

  4. Eu, cred ca totusi, vinurile merg cu branzeturile. Experienta, inca de acum cativa ani buni ( vreo 4), am facut-o la Campulung cu Enira 2006 alaturi de traditionala branza musceleana. “Casul verde” cum i se spune in zona, “branza verde englezeasca” denumita de englezi, merge foarte bine alaturi de Enira . Mai nou, am experimentat ALIRA cu acelasi sortiment.
    Merge de prea merge !!! Si, nu o spun numai eu, o spun ce-i care au degustat combinatia. Incercati si ….vedeti rezultatul! πŸ™‚

  5. Adriana,

    Mie mi-e clar ca merg, mi-e insa la fel de clar ca e important sa le combini corect, adica nu orice branza merge cu orice vin. Sunt sigur ca si tu esti de acord.

  6. Mai mult decat adevarat ceea ce susti! Daca nu sunt combinate corect, efectele pot fi dintre cele mai neplacute ( din punct de vedere al senzatiilor gustative). Eu ma refeream strict la “casul verde” care merge grozav de bine cu Merlot-ul Alira si cu vinurile “grele” in general. Este o branza nematurata care nu schimba gustul sau aroma vinului asa ca, pentru degustari este excelenta! Apropo de branzeturile de Muscel, nu as vedea “never” aceleasi vinuri alaturi de casul afumat specific zonei, ca sa nu discutam de branza de “burduf” sau “cosulet” – branzeturi maturate, foarte aromate.
    Ei, si ca sa fiu cat mai convingatoare, te invit la vara la Campulung sa te convingi “la fata localului” cum sta treaba si de ce sustin ce sustin! πŸ™‚

  7. Buna Adriana si multumesc de comentarii,

    Vreau ca sa fie clar ca nu am vrut sa te contrazic in vreun fel πŸ™‚
    N-am mai fost la Campulung de cand eram foarte mic. Am un unchi care sta acolo, dar nu l-am mai vizitat de multa vreme.

  8. Aaa, dar nici nu m-am gandit ca ar fi fost vorba de contraziceri! Si, daca ar fi fost, ce era rau in asta? Oricum parerile personale sunt subiective, ca de aia sunt personale si, eu nu am sustinut niciodata ca ale mele ar fi cele mai bune.
    Nu ai fost de multa vreme la Campulung? Iata un serios motiv sa repeti experienta! Asta , mai ales in conditiile in care, as putea sa-ti arat cum se desfasoara o degustare aici, sa faci sau sa refaci cunostinta cu branzeturile de Muscel si multe, multe alte experiente gastro-oenologice! Nu glumesc! Vechiul meu blog sta marturie!

  9. Adriana,

    Mi-am amintit ca am scris in mai multe randuri pe blog ca mi-ar placea sa vizitezi locuri din Romania in care n-am mai fost. Ar trebuie sa reformulez acest enunt si sa spun ca ar trebui sa vizitez si locuri in care n-am mai fost de mult.

  10. Adriana, nu esti pisaloaga, ba chiar te mai invit la comentarii si cu alte ocazii.
    Am citit deja articolul la care faceai referire si m-am amuzat…sau nu.

  11. Multumesc mult pentru invitatie ! In masura in care pot comenta, la modul ca am habar despre ce se vorbeste,cu cea mai mare placere! Nu sunt o “specialista”, sunt un om care a invatat si caruia ii place sa invate in continuare de la cei care au experienta. De aceea cred ca este foarte bine sa impartasim experientele si parerile personale si, mai ales, sa le comentam!
    Cum, desi biblic, adevarat se spune: “La inceput a fost cuvantul”!:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *