Degustare in stil barbar: Barbaresco

Nu am reusit sa imi fac timp sa va vorbesc despre degustarile noastre de la Ginger. M-am rezumat la recenziile scurte si la obiect, care sunt deja obisnuite aici pe blog. Dati-mi voie sa revin acum asupra unuia din aceste episoade. Nu-mi doresc nici acum sa lungesc mai mult decat e cazul vorba. Am sa va spun doar ca tema aleasa a fost Barbaresco si ca de aceasta data, ca invitat, ni s-a alaturat Michael Mihoff de la vinibuoni.ro, lucru care justifica prezenta majoritara a vinurilor de la Tenuta Caretta in meniu.

Vinurile si parerile mele au fost urmatoarele:

1. Prunotto Barbaresco 2009, 13.5% alc.: Nas puternic, intens; razbat note de cireasa, visina, alune de padure in coaja si multa scortisoara; culoarea nu e deloc una intensa; gura e zemoasa, plina de note de rodie si coarne coapte, sambure de visina si licorice; taninuri inca foarte tinere si usor neintegrate; lasa un postgust placit. (88 puncte)

2. Garassiano Barbaresco 2005, Tenuta Caretta, 13.5% alc.: Nas ceva mai prietenos si mai accesibil; se simt note de zmeura si fragi, dar si putin zahar ars; in gura intalnim iz de lemn lacuit si trimiteri catre piele; se simte insa un usor ‘gap’ intre debut si finish; se dezvolta in nuante de visine si dulceturi. (87 puncte)

3. Barbaresco 2003, Tenuta Caretta, 13.5% alc.: Colorat usor caramiziu, dezvaluie la miros note dulcege de capsuni si menta; in gura e corpolent si dezvolta arome de gem si cirese negre; taninurile apasa pedala pe final si odata cu aceasta apar si nuante noi de prune uscate si trandafiri, dar si ceva trimiteri catre mar ‘bot de iepure’ si mirodenii. (86 puncte)

4. Cascino Bordino Barbaresco 2004, Tenuta Caretta, 13.5% alc.: Nasul e unul fin si nu atat de intens; se simt tonuri de mar ‘bot de iepure’ si cirese de mai; taninuri ferme si de calitate; da dovada de o tipicitate exemplara; lemnul si alcoolul sunt bine integrate; finalul vine cu ceva trimiteri catre creta si piper. (91 puncte)

5. Barbaresco Riserva 2007, Vigneti in Rabaja, 14.5% alc.: E stralucitor si zigravit in nuante liliachii; emana din pahar note vii si aprinse de cirese; bine echilibrat, lasa loc notelor de cireasa sa revina; e inca foarte tanar si poseda o aciditate destul de ridicata; finalul aduce un plus de arome de mure, rodie si izuri de acuarele. (88 puncte)

One thought on “Degustare in stil barbar: Barbaresco”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *