Degustare de grup – Merlot

Aseara a fost, dupa parerea mea, cea mai reusita, dar si dificila degustare de pana acum (stiu, au fost doar trei). Reusita, datorita calitatii vinurilor si dificila, din acelasi motiv.

Daca o sa aveti curiozitatea sa aruncati un ochii pe topul de mai jos as vrea sa ma credeti pe cuvant ca recomand cu caldura toate vinurile indiferent de locul pe care le-am pozitionat eu intr-un clasament al preferintelor personale.

Cum v-ati putut da deja seama din titlu, eu si restul echipei(adica Daniela, Ionut, Mihnea, Andrei si binenteles Doru si Cesar de la Ginger) am avut de infruntat cinci Merlot-uri. Noutatea ar fi trebuit sa vine si de la faptul ca am renuntat la conditionarea de a fi vinuri produse in Romania. S-a dovedit insa ca suntem mai patrioti decat credeam, patru din cele cinci probe fiind de productie autohtona si doar unul de import.

Pe langa nota de diversitate pe care a adus-o vinul Neo Zeelandez in degustare, acesta m-a facut sa ma gandesc si la pretul vinurilor, poate mai mult decat in celelate degustari, pentru ca desi are probabil cel mai mic pret, merlotul de la Antipozi nu s-a facut deloc de ras.

Am sa dau drumul la clasament, urmand ca, ceva mai jos, sa puteti citi cateva note pentru fiecare vin in parte.

1. Prince Stirbey 2006 – Agricola Stirbey
2. Reserve 2005 Marlborough – Montana
3. Rotenberg 2006 – Crama Rotenberg
4. Cherry Three Hill 2006 – Cramele Halewood
5. La Cetate 2007 – Carl Reh

La Cetate: Usor si echilibrat, nas de cirese si fructe de padure, final destul de lung si armonios. Un vin complet, fara excese. Il gasesc ideal pentru a fi consumat acum, la masa, dar are o aciditate buna ce promite sa nu se piarda cu firea prea curand.
Rotenberg: Pe langa aroma de prune uscate eu am simtit miros de coaja de paine prajita insa parerea nu a fost impartasita de ceilalti participanti asa ca luati-o ca un moft. Astringenta destul de pronuntata, nefiltrarea ii da o usoara greutate, tanini fermi. Greutatea de care ziceam se atenueaza relativ repede in postgust si devine sensibil mai rotund la o a doua degustare, dupa 20 de minute.

Cherry Tree Hill: Puternic baricat, da din start impresia ca e un vin cu potential de invechire ceea ce te face putin sa te gandesti ca ar mai avea timp pana sa devina cu adevarat implinit. Fructos , dar fara a pierde din fermitate, taninos si promitator, are pe final o usoara amareala insotita de ceva nuante de piper negru. Final mediu spre lung.

Stirbey: Culoare usoara si nas rafinat, nu exceleaza prin tanini, arome foarte bine armonizate ceea ce ii da o rotunjime aparte, calm si foarte placut pe final.

Montana: Culoare stralucitoare, foarte frumoasa, nas complet, aciditate buna si tanini catifelati, gust fructos cu arome vanilate. Baricul se simte foarte bine pe final, cand se simte si o usoara tenta condimentata.

4 thoughts on “Degustare de grup – Merlot”

  1. si eu iti recomand sa faci poze separate ptr ficare sticla ptr ca nu se distinge prea bine ce vinuri sint in fotografie .gelu numai bine

  2. Gelu,

    Ai intr-un fel dreptate, dar un click pe poza ar putea micsora acest disconfort.

  3. Acum ce sa zic? nici nu stiu daca e frumos din partea mea sa ma bucur ori ba :).

    Sper sa ai o sticla la indemana.

    Revenind insa la discutia depre soi si eu obisnuiam sa zic inca de la inceputuri ca Merlotul e favoritul meu. Acum nu mai sunt atat de sigur sau in orice caz am descoprit soiuri care la momentul ala imi erau complet straine.

    Oricum, tine-ma la curent cum mai stai cu pofta 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *