Cum sa faci un vin mare dintr-un soi local

(sau despre o intalnire cu Feteasca Neagra 2008 de la Agricola Stirbey)

Nu, postarea pe care tocmai o cititi nu o sa va raspunda la intrebarea din titlul, dar va va raspunde la intrebarea legata de cine ar putea sa va ofere un raspuns la ea. Pentru cei grabiti, ca sa nu ii tin ca pe ace, va dau raspunsul acum, Oliver Bauer, pentru ceilalti vom continua cu o scurta descriere a Fetestii Negre facute sub bagheta acestuia.

Nasul exemplar, trezeste idei despreΒ  o conspiratie secreta intre coacaze, vanilie si visine. Gura este eleganta si domoala, cum bine sade unui vin rosu facut de neamtul de la Stirbey. Taninii sunt frumos imbracati ca la un bal vienez, iar buchetul castiga in complexitate spre finalul lung, cand prinde o patina de prune si condimente. (87 puncte)

12 thoughts on “Cum sa faci un vin mare dintr-un soi local”

  1. Mi-ai luat-o inainte! πŸ™‚ Ma bucur ca e atat de bun, si nu e singurul vin mare facut de Oliver Bauer dintr-un soi local. Crezi ca i-ar prinde bine sa-l mai tin?

  2. Salut Marcel,

    In primul rand, ma bucur pentru vizita pe care mi-o faci in noua casa. In al doilea, ma bucur ca ai comentat, pentru ca asa cititorii, daca o iau pe firul povestirii (al comentariului tau mai exact) pot afla si de unde pot face rost de acest vin care merita laudele noastre.

    Te mai astept pe aici!

  3. @Sorin,

    Corect, nu e singurul vin de calitate, fie ca e vorba de soi local ori ba. Eu de exemplu, sunt fan (daca pot sa zic asa) al Merlotului lor.

    Apropo de intrebarea ta, eu zic ca vinul mai poate fi pastrat fara probleme, ramane sa vezi cat rezista curiozitatea ta.

    Acum ca tot ai adus vorba, dar mai ales pentru ca eu am baut in general vinurile celor de la Stirbey din recolte mai vechi (2004-2006) tu ai observat o usoara tendinta de indreptare catre lumea noua la ele in ultimii ani?

  4. Apropo de merlot, a facut Oliver Bauer un Merlot Rezerva 2007 intr-o serie limitata de 1200 sticle despre care nu am vazut nimic scris in presa de specialitate.Mie mi s-a parut impresionant. Cred ca ar fi interesanta o degustare la care sa mai participe Prince Matei si Rotenberg.

  5. Raspunsul sincer e ca nu stiu, fiindca am baut doar doua vinuri de la ei produse inainte de 2007. Deh, sunt mai nou… πŸ™‚

    Oricum, nu mi se pare ca cele din 2007 incolo ar tinde asa mult spre lumea noua, iar din astea am baut in cantitati destul de mari.

  6. Alin, m-am dus azi si-am luat un Merlot 2006 de la Vinexpert. Din pacate altceva mai vechi de la ei (Stirbey) n-am gasit. Sunt foarte curios cum va fi.

    Avand experienta unei degustari-monstru cu Oliver si Raluca Bauer si a unor alte bucurii bahice cu vinuri cumparate de la ei (toate facute din 2007 incolo), ce as zice e nu ca sunt vinuri care tind spre lumea noua, ci ca sunt vinuri care ofera si placere imediata, insa nu doar asta. Mi s-au parut echilibrate din toate punctele de vedere, usor de inteles la un nivel de baza, insa avand si ceva mai subtil pentru cei care pot intelege mai mult. Sau daca pot zice asa, au si ceva hedonist, si ceva intelectual. Mie personal imi place foarte mult chestia asta. Sper ca n-am subliniat prea tare ideea… πŸ™‚

  7. Sorin,

    Am baut Merlotul din 2006. Bun.

    Nu-mi pot scoate totusi din cap un Merlot 2004 de la ei, nu stiu de ce. Cred ca nici nu mai e de gasit deci imi fac rau singur. πŸ™‚

  8. Un vin romanesc, facut dintr-un soi local este si Floarea Soarelui Feteasca Neagra.
    Foarte bun, echilibrat, cu arome palcute de prune uscate si mure.
    Este printre preferatele mele, in materie de vinuri rosii romanesti
    Il poti comanda si online
    [cenzurat]

  9. Marius, tehnologia moderna permite sa aflii cand un comentariu (chiar daca e semnat cu alt nume) apartine aceluiasi vizitator, motiv pt. care am cenzurat link-ul catre site-ul recomandat de tine. Cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *