Cu ochii inchisi, despre Syrah (degustare de grup)

Trecuse vreme buna de la ultima noastra experienta in orb. Am hotarat deci, sa ne testam putin abilitatile  cu un soi destul de versatil, atat de versatil incat unii ii zic Syrah iar altii Shiraz.

Ca noutate a acestei degustari ar merita mentionat faptul ca echipei obisnuite de la Ginger i s-a alaturat de aceasta data si oenologul Alin Lazarescu.

Cum degustarea noastra blind a fost facuta pe fise de degustare, n-am sa va retin prea mult timp cu descrierile vinurilor.

Va trebui sa va multumiti, de aceasta data, doar cu punctajul si clasamentul meu personal, urmand ca, odata ce primesc si rezultatele centralizate a tuturor participantilor sa va fac cunoscut si clasamentul general.

Doru Pencea (Ginger) ne-a ajutat la secretizarea probelor

Asadar, vinurile si punctajele mele au fost urmatoarele:

Erotikon Syrah 2007 – Crama Oprisor (Romania) – 83 puncte
The Hedonist 2008 Shiraz (McLaren Valley, Australia) – 85 puncte
The Lackey 2008 Shiraz (South Australia) – 78 puncte
Domaine Vincent Paris Cornas 2007 – Granit 60 (Franta) – 50 puncte (defect)
Callia Magna – Shiraz 2008 (Argentina) – 75 puncte
Peter Lehmann – Stonewell 2005 Barossa Shiraz (Australia) – 79 puncte
Syrah by Enira 2007 (Bessa Valley, Bulgaria) – 90 puncte
Corcova Syrah 2009 – Roy & Damboviceanu (Romania) – 68 puncte*
Jinda-Lee Shiraz 2008 (Australia) – 84 puncte
Peter Lehmann – Shiraz 2008 (Barossa, Australia) – 85 puncte

*l.e. 1: Simt nevoia inainte de incheiere sa ma justific cumva pentru punctele acordate unuia din vinurile de mai sus. E vorba de cel de la Corcova pe care, cu 5-6 luni in urma il punctam cu 84 de puncte. Prezenta lui dealtfel in aceasta degustare fiind datorata  faptului ca mie vinul asta mi-a placut destul de mult, dupa cum se poate vedea in postarea la care tocmai am facut referire, si al increderii pe care l-am avut ca va putea face fata acestei degustari comparatve. Chiar daca diferenta de puncte este destul de mare ca sa poata fi justificata, am sa incerc totusi sa ii gasesc cel putin 3 cauze: 1. a avut ghinionul sa vina dupa un vin foarte bun, ceea ce l-a dezavantajat si 2. a doua punctare s-a facut pe fise de degustare pe cand prima a fost una mult mai neprotocolara, dovada ca vinul e acea bautura pe care simti nevoia sa o imparti si sa o bei alaturi de prieteni (prietenii si vinul ajutandu-se cumva unul pe altul) si 3. ca ar fi fost ceva in neregula cu aceasta sticla, desi eu unul nu i-am gasit vreun defect evident, ci doar mi s-a parut mai neexpresiv decat il stiam.

l.e. 2: Intr-un final am primit si rezultatele centralizate ale degustarii noastre.

4 thoughts on “Cu ochii inchisi, despre Syrah (degustare de grup)”

  1. Shiraz-ul Stonewell de la Peter Lehmann a avut vreo problema? Parca era catalogat nu cu mult timp in urma ca fiind un vin de top.

  2. Salut Marcel,

    Notele prezentate reflecta doar parerea mea. Oricum nici in fisele celorlati nu a rupt gura targului. Cred insa ca a fost o mica problema cu Stonewell pe care eu am pus-o pe seama transportului (abia ajunsese din Germania din cate am inteles), nu stiu ce sa zic.

  3. Iti recomand sa incerci si Neptunus Shiraz. Este un vin exceptional, romanesc, cu o gogatie de arome condimentate si fructe negre de padure.
    Il poti comanda si online
    [cenzurat]

  4. Salut Bogdan, l-am incercat deja. E un vin bun … ma feresc sa zic exeptional. Mi-a adus putin aminte de vremurile bune ale shiraz-ului cocosul de la Recas. Nu am scris despre el pe blog pentru ca am scris despre el aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.