Cono Sur – Gewürztraminer 2010

Gewürztraminer nu e un vin despre care pot sa spun ca l-am incercat foarte des. Nu cred sa fi scris pana acum vreo referire la acest soi pe blog, iar ultimul vin obtinut din astfel de struguri pe care mi-l amintesc a fost o raritate incercata cu ocazia vizitei pe care am facut-o anul trecut la Recas. Apropo de Recas, ei sunt dealtfel importatorii vinului prezentat azi si tot ei sunt vinovati de faptul ca am avut ocazia sa ma intalnesc cu acest vin si sa va pot vorbi despre el.

In ciuda originii europene a soiului (inca exista dubii cu privire la locul exact al nasterii lui), azi va voi spune doua vorbe despre un  Gewürztraminer de la celalat capat al lumii sau ma rog, de la unul din celelalte capete, adica Chile.

Imbracat in tinuta cu care ne-a obisnuit producatorul chilian Cono Sur, adica eticheta cu bicicleta, pe care eu o gasesc una din cele mai reusite etichete de vin baute in ultimii ani fara a sti exact de ce, vinul se prezinta in pahar cu o culoare diafana, galben-verzuie. E destul de greu sa astepti sa o studiezi mai mult, nu doar pentru ca n-ai prea multe de studiat, cat mai ales pentru faptul ca parfumurile exotice sunt greu de ignorat, chiar si de la distanta.

Dar despre ce e vorba, ca poate lumea e curioasa. Ei bine, nu gresesc deloc, va rog sa ma credeti, dar vinul poate fi considerat unul scoala, mai ales daca lectia la care suntem este cea despre arome de lychee in vin. Desi  vom descoperi si alte nuante, vinul abunda in arome ce te trimit cu gandul la fructul tocmai amintit. Dam nasului voie sa ia o scurta pauza, agitam paharul si il mirosim iar (na, chestia cu scoala mi-a trezit pornirile pedagogice), trecem de  lychee si in plan secund ne vom lovi de alte fructe exotice vandute la bucata. De data asta e fructul pasiunii.

Ne pierdem rabdarea si gustam. Cele doua fructe amintite se impletesc si se fac simtite si in gust. Opulenta aromelor de fructe l-ar putea face putin plictisitor si gretos, dar nu e cazul pentru ca aciditatea pastreaza balanta in echilibru. Spre final, buchetul aluneca usor in alta directie, adica spre mar verde (Granny Smith) si ceva Pomelo.  (82 puncte)

4 thoughts on “Cono Sur – Gewürztraminer 2010”

  1. Se pare ca te-ai vorbit cu George sa abordati aceleasi vinuri. 🙂 Nici eu n-am baut Gewürztraminer, cred ca dau maine o fuga pana la magazinul celor de Recas sa-l cumpar, ca prea l-ati laudat. Apoi o sa scriu despre el pe blog ca e sobru, cu arome minerale, ca vad ca abordarea cu lychees e deja luata. 🙂

    Eticheta imi place si mie foarte mult, e unul din motivele pentru care am cumparat vinuri de la ei.

  2. @Sorin,

    Daca n-o sa zici ceva de lychee o sa te acuz ca ai baut alt vin :)).

    Cu George normal ca m-am vorbit ca doar suntem prieteni. Ce vrei? Ne provocam uni pe altul. Asa-i George?

    Am scris si in text despre cine e vinovat de intalnirea cu acest vin ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *