Chardonnay – Degustare de grup (dubla 2)

Aseara, la Ginger, am organizat a doua degustare de grup dedicata soiului Chardonnay. Am avut astfel parte de o intalnire cu vinuri din ani, zone si scoli diferite care, cu bune si rele (asa cum veti vedea mai joi), ne-a ajutat sa mai deslusim cate putin misterele celui mai popular soi alb.


Sabate i Coca Reserva Familiar 2005 (alc. 12%, Prod. Castellroig, Penedes, Spania): A deschis degustarea, fiind singurul spumant (Cava), dar si singurul care nu a fost 100% Chardonnay (+ Xarel-lo); perlatie densa; imprastie arome de piersica prinsa intr-o rama untoasa; vioi si elegant totodata; lasa in postgust o savoare fina florala si o amprenta de paine prajita.

Los Vascos 2009 – Chardonnay (alc. 14%, Prod. Domain Baron Rothschild, Chile): Nu s-a ridicat la nivelul celui din 2008 incercat acum ceva vreme in urma, dar asta s-a datorat probabil si unei pastrari necorespunzatoare; culoare galben pai; in nas, se simt note de lamaie si flori de tei, in plan secund insa apare o nota deranjanta; lipsit de intensitate.

Caliterra Reserva 2008 – Chardonnay (alc. 13.5%, D.O. Valle de Curico, Chile): Culoare frumoasa cu tente verzui; Debutul este usor untos, dar pare sa imparta nota deranjanta cu fratele chilian de mai sus; gustul contine printe altele trimiteri catre rahatul turcesc (scuzati expresia); alcoolul iese in evidenta spre final.

Peter Lehmann of Barossa – Chardonnay 2008 (alc. 12.5%, Prod. Peter Lehmann, Barossa, Australia): Culoare stralucitoare cu unduiri verzui; nas interesant, in care descoperi arome de Lime, ardei verde, dar si seminte de dovleac; vinul pare insa usor dezechilibrat, aciditatea ridicata ia prim-planul; final usor amarui.

La Cetate – Chardonnay 2009 (alc. 13%, Prod, Cramele Oprisor, Dealurile Olteniei, Romania): Nas curat, in care simti o combinatie interesanta de tonuri florale si radiatii minerale; gust delicat, cuminte, pronuntat floral, dar in care apar si tonuri vanilate imprumutate de la baric; nu e foarte persistent; un vin usor, neimpresionant.

Bergo alle Vigne – Chardonnay 2006 (alc. 13%, I.G.T. Fruli – Grave, Italia): Nas predominant mineral; gustul imparte vagi note florale peste care vinul capata tonalitati metalice; caracterul floral prinde ceva mai mult curaj pe final cand vinul capata o usora infatisare mieroasa.

Planeta – Chardonnay 2007 (alc. 14%, I.G.T. Sicilia, Italia): Culoare aurie intensa; nas interesant, pe care as fi tentat sa-l caracterizez drept mediteraneean intrucat in el poti simti o combinatie inedita de masline verzi si miere de albine; Atacul puternic este si el variat in arome; debutul este ceva mai greoi si pare sustinut de aromele de miez de nuca si foietaj, dar evolueaza frumos in pahar si capata prospetime pe final de la notele de portocala si pastarnac; final mediu, placut.

Milestii Mici – Chardonnay 1991 (alc. 10%, Rep. Moldova): Doar ce am scos atenti dopul ca am si facut cunostinta cu izul de mucegai din el; daca ai putina rabdare si bunavointa vei descoperi si o aroma de suc de mere, dar asta nu m-a convins insa prea mult sa il si gust.

Louis Michel & Fils – Chablis Premier Cru 2003 (alc. 13%, Franta): Culoare superba; nas cuminte, in care cea mai evidenta aroma este cea de ananas, care este asortata si cu alte tente fructoase (fructul pasiunii); gustul este dominant mineral, dar este insotit de ananasul pe care tocmai ce-l descoperisem in nas; aciditate buna; final mediu, curat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *