Weingut Geiben Riesling Thornicher Ritsch Auslese 1976

Pe majoritatea blogurilor de vin care conteaza de pe la noi au aparut in ultima vreme recenzii ale vinurilor producatorului din Mosel – Weingut Geiben care, foarte probabil, nici nu banuieste succesul vinurilor lui pe meleagurile mioritice.

Am avut si eu ocazia, saptamana trecuta, sa incerc un Riesling Auslese, adica din struguri ce au avut tot timpul din lume la dispozitie sa se coaca inainte sa fie atent selectionati. Despre vinul respectiv,  trebuie sa va spun ca a avut viata marcata de 3 evenimente din ani diferiti. Primul, a avut loc in 1976 (eu nici nu existam), atunci cand a fost creat. Al doilea, in 1987 (nu eram nici la scoala), cand a luat o medalie (Goldene Kammerpreismuze). Al treilea, in 2012, cand la varsta de 36 de ani (vorbim despre varsta vinului desigur), a fost destupat si baut de cativa iubitori ai vinului.

Cum a fost vinul? Prin sticla paharului si-a dezvaluit culoarea galben aprins si consistenta usor uleioasa, prin deschiderea acestuia, a lasat sa plece spre noi izuri de citrice (lamaie, limeta si pomelo) si de gaz lampant. In gura, peste aciditatea scazuta se astern arome de miere, fagure de ceara, flori de tei si seminte de dovleac, asta si pentru ca are o anumita gravitate uleioasa. Desi are zahar din belsug si in ciuda aciditatii despre care v-am spus deja ca e una moderata, dulceata e bine incadrata si nu da nici un semn ca debalanseaza ansamblul general. (82 puncte)

P.S.: L-a baut si George, de la care am preluat si imaginea.

riesling 76 Weingut Geiben Riesling Thornicher Ritsch Auslese 1976

25 thoughts on “Weingut Geiben Riesling Thornicher Ritsch Auslese 1976”

  1. :)) Stiu, am vazut punctajul tau. Tot respectul pentru vin care la varsta asta se prezinta onorabil. Am incercat sa nu amestec respectul cu punctele :).

  2. Si care sunt blogurile alea care conteaza pe la noi? Cele care sunt agreate numai de voi? (Alin, George, Dan, Ciprian) Miroase a altceva! Ca sa nu mai zic de Weingut Geiben din Mosel, pe care se bat romanii, intr-o veritabila isterie nationala! Ca la Lidl cand vand tigai la promotie! Cand nu-ti vezi lungul nasului, ajungi unde sus, sus de tot, nici macar nu mai poti intoarce capul spre stanga sau spre dreapta, daramite sa te mai uiti inapoi, sa vezi de unde ai plecat!
    Tot inainte mandri pionieri!

  3. Stimate domn Baban,

    Marturisesc ca da, in mare, cam la blogurile, amintite de dumneavoastra m-am referit. De fapt, nici nu era un secret. Puteati sa ma intrebati direct si v-as fi raspuns.
    Nu inteleg totusi unde incercati sa ajungeti cu dicutia. Poate ati fost mult prea subtil pentru mine. Credeti ca exista o conspiratie secreta prin care se doreste promovarea acestui producator (necunoscut pentru mine pana mai ieri)? Daca tot spuneti ca s-a nascut o isterie nationala inseamna ca am avut dreptate atunci cand am spus ca blogurile respective conteaza.
    Nu vreau sa incerc sa va conving contrariul, as vrea totusi sa va povestesc cum au ajuns aceste vinuri atat de populare pe la noi. Un amic de-al nostru (si el blogger) a publicat la un moment dat o lista cu preturi ale unor vinuri nemtesti la niste preturi mai mult decat convenabile si a povestit despre posibilitatea ca el sa le aduca personal de la fata locului. S-au gasit cativa oameni interesati (marturisesc ca nu m-am numarat printre ei, s-a aflat insa un alt amic de-al meu) si astfel vinurile astea au ajuns sa fie incercate si sa se scrie despre ele. Mai mult de atat nu prea am ce sa spun.

    Cu prea mult respect,
    Un blogger care conteaza.

  4. @Babbanu: Daca despre mine este vorba in “Dan ” de mai sus, nu pot spune decat ca eu nu am incercat licorile respective,deci nu m-ati nimerit, il puteati aminti pe colegul Mihai (Berbecutio.
    In schimb recunosc ca fac demersuri sa le “intalnesc”.. de ce?
    Pentru ca am incredere in colegii enumerati de D-voastra mai sus si in general, a gasi un vin bun in Romania si la un pret ok este o afacere de incredere…
    In rest ce sa spun…vinul nu se gaseste la Lidl, isteria este doar locala iar in general eu zic ca ne vedem lungul nasului si o sa ii dam tot inainte.
    Multumim ca ne cititi!

    P.S. Va rog sa schimbati apelativul (Babanu’) cand mai postati, pentru ca ne jigniti, acesta facand trimitere la o licoare indoielnica cu denumire de vin! Va multumesc anticipat!

  5. 🙂
    In vino veritas!
    🙂
    mari adevaruri ies la iveala!
    🙂
    cat despre frustrare:
    Politeţea este o monedă care îl îmbogăţeşte nu pe cel care o primeşte, ci pe cel care o cheltuieşte.
    🙂
    sa nu saracesti cumva cu atatea politeturi!
    🙂

  6. Va multumesc pentru grija pe care mi-o/ne-o purtati. Marturisesc ca as fi preferat sa citesc insa care sunt mirosurile pe care le detectati dumneavoastra si pe care le aminteati in primul comentariu. Asa demonstratia dumneavoastra nu are nici un inteles. Poate ar fi fost interesanta daca nu pentru mine, poate pentru alti babani.

    Toate cele bune!

  7. Ahh, ce dor imi era de discutii de genul asta 😀

    Hai, amice Babanu’, da-i inainte cu demonstratia. Si ai grija, ca noi astia din turnurile noastre de fildes, unde nu ne vedem lungul nasului, suntem cu ochii pe tine

  8. Stimate domn, prefer sa saracesc cu politeturi decat sa ma imbogatesc cu invective aruncate la intamplare, din dorinta de a polemiza ieftin, inutil si irelevant…

  9. @Ciprian, E…urechem prieteneste un tanar imberb si cu timp de pierdut..:)
    O gura de oxigen, sa ne relaxam si sa iesim putin din sedinta de la Academie..:)

  10. In momentul asta sunt cel mai fericit iar ego-ul mi-a crescut la cote himalayene: am pus umarul la nasterea unei isterii nationale! Totul merge conform planului, parol.

  11. Pe la 83pct l-am vazut si eu in momentul de fata – aciditatea e spre final, ceea ce ne indreptateste sa credem ca in ’87 avea fara probleme 90+.

    Melodia asta babana nu vi se pare cunoscuta? “Sa scrieti numai despre vinul romanesc ca asa vreau eu, si sa nu indrazniti sa-l criticati vreodata!”. Modul tamp de a bate in retragere cand ti se da peste botic – la fel de cunoscut 🙂

  12. We’re going to take over the world! Just the four of us!
    P.S. ma tot gandesc de ce nu l-a pus si pe Berbecutio ca el e cel mai combativ si in plus a scris si de vinurile in cauza…:))

  13. au aterizat si la mine doua sticle de Spatlese tanar 2010, sec.
    Sincer, nu am fost deloc impresionat, mi s-a parut subtire, apos, fara profunzime si fara “fotoghina” care e musai sa se simta intr-un riesling rasat.
    In rest o usoara boare de citrice plus ceva nedefinit sau abea definit dar fara o directie anume.
    Nu cred ca au vreo perspectiva pozitiva privind invechirea, nu vad nici un fel de potential. Preferatele mele raman, inca, Kendermanns 2005-2006 (toate trei solurile), Penfolds Thomas Hyland si Rawson’s Retreat si, mai ales Markus Schneider.

  14. @Cristian,

    Multam de vizita! Am baut Riesling-uri mai interesante. Tocmai de aceea i-am dat doar 82 de puncte. Sa stii ca Auslese-il asta nu parea deloc un vin de 36 de ani.

  15. Cristian, cu tot respectul, multe nume cu greutate din domeniu sustin ca “fotoghina” nu tine de tipicitatea soiului ci de o greseala in procesul de presare a strugurilor 🙂 Da, este un miros interesant, dar parerile sun impartite in privinta originilor sale. La variantele invechite, acest iz apare mai des dar la cele tinere nu consider ca e tipic pt un Riesling.

    Mie astea de la Geiben imi plac pt ca dau impresia ca nu-s fortate deloc, nu e nimic exotic in ele; in plus, sunt simple si corecte iar preturile sunt mai mult decat decente

  16. Alin, un astfel de vin ca cel din ’76 sau cel din ’75 pe care l-am incercat eu, ar trebui comparat cu ceva asemanator. Este inutil sa facem comparatii cu un vin din 2010 sau 2011 🙂 Vinurile vechi au un alt registru de arome, e ca si cum am conpara merele cu portocalele. Singurul punct comun este ca avem de-a face cu fructe 🙂

  17. Se pare ca un nene de la distributie a fost deranjat; posibil la stomac si mai posibil de la vreun vin alb ramas pe stoc (evident cu nas de fructe exotice si gust oxidat).
    Totusi inclin sa cred ca i se trage de la pret.
    Nu e problema, la peste 100 sticle comandate, varu Geiben ii ofera 20% discount.
    Suficient cat sa-si plateasca chiria la oras.

  18. Pt dl.Boerean : cred ca vorbiti despre prima sticla, un riesling de masa, sec, din 2010 (fara pradikat).
    A doua sticla era intr-adevar un spatlese troken 2010 K.B., incercat de mai multi amici bloggeri. Si cum am mai spus, e prea tanar si din alta categorie pt a fi comparat cu cele enumerate de dvs.

  19. @Cristian: care e legatura intre 1976 si 2010? Auslese si..nimic? Asta are un raport zahar/aciditate/alcool de 84/6.5/9.

    Hai sa va mai zic o chestie pe care Alin n-a amintit-o: la masa respectiva am participat si eu si mi-a ramas intiparita in minte tacerea care s-a lasat dupa ce fiecare a luat prima gura. Dupa aproape un minut s-a auzit “bun domne” dintr-un capat, din partea cuiva care cred ca are multe sute de asemenea specimene baute la activ. 82-83 pct pentru un vin alb de 36 de ani e o performanta uluitoare, pedigree-ul nefiind totusi Sauternes, iar pretul – 72 de lei, acolo in Germania. Sticla a fost desfacuta si lasata asa timp de aproximativ doua ore, in frigider – se pare ca a fost solutia ideala.
    ’82 si ’96 mi s-au parut a fi inca in mare forma (86-88 pct), cu ’97 am avut ghinion, dar mai am un 2010 care prin raportul 124/11.0/8.5 – Zahar/aciditate/alcool e pe primul loc calitativ in ultimii 40 de ani (din ce se mai gaseste la acest producator). Toata lumea-mi spune sa-l ingrop macar vreo 20 de ani, dar nu cred sa am rabdare cu el…

  20. E..sa o luam usor…eu presupun ca este vorba de o diferenta de preferinte pe care tocmai o punctam noi pe Facebook cand ne intrebam “ce inseamna un vin bun” si ajungeam invariabil la concluzia ca pentru fiecare inseamna altceva..
    Vinurile enumerate de Cristian mai sus sunt vinuri de la producatori mari care fac alt stil de vinuri decat o crama mica cum este neamtul in discutie…Acum, recunosc fara sa fi baut respectivele vinuri, ma gandesc ca diferenta vine din stil si fiecaruia ii place altceva. E ca si cum am compara Oprisor cu Rotenberg sau cu Nachbil (ca tot fac Riesling de Rhin amnadoi)…
    In plus si eu am tendinte sa fiu mai entuziasmat de un vin de la un producator mic si cu un pret foarte ok, decat al vreunui gigant oenologic, ca deh, asa sunt programat, antisistem…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anunta-ma cand se mai scriu comentarii la acest articol. Te poti abona si fara sa comentezi.