Vin de vara

Romania desi este tara viticola are un numar impresionant de bautori de bere. Motivat de acest lucru, de conceptia multora ca pe caldurile din aceasta perioada o halba de bere este mai apreciata decat un pahar de vin dar si de proaspatul sfarsit de post ce mi-a permis intoarcerea la mancaruri ceva mai gustoase, am cautat, si gasit cel putin pe jumatate, un vin care se preteaza la gustari de vara si care ar avea o constitutie proaspata numai bun pe o astfel de perioada.

Am sa incep cu vinul care m-a facut sa zic ca am si gasit dusmanul bericilor. De ce spun asta? Pentru ca pretul lui este unul mic…cam cat 2-3 beri (asta depinde foarte mult de marca berii). Al doilea argument este acela ca fara a avea caracteristicile unui vin pretentios cu care sa iti izbesti cerul gurii de fiecare data cand il gusti Sauvignon Blanc V.S. 2004 de la Halewood este un vin proaspat si echilibrat, un vin de vara as spune eu, poate de aceea se si recomanda servirea lui la o temperature la 8 – 10 grade Celsius.
Al doilea vin este un vin ce se incadreaza ca pret in aceiasi categorie. Ca vin nu impresioneaza insa foarte mult. Asta si din cauza ca Merlotul fiind soiul meu preferat sunt cu atat mai pretentios la astfel de vinuri. Am ales insa sa vorbesc despre Merlot Venetio – IGT produs de Ca Vendramin din alt motiv. Nu demult pe blogul bucatarului era prezentat un vin austriac Gruener Veltliner 2006 (poate fi deasemenea vazut si in episoadele despre vin si ciocolata de aici) care, ca si Merlotul mentionat anterior este imbuteliat in sticle cu srew-cap. Asa ca am decis sa va impartasesc informatiile obtinute de la personae mult mai avizate ca mine despre acest tip de dop. Eu spuneam ca eram la inceput reticent la a cumpara astfel de sticle insa in ultimul timp am vazut prin magazinele de specialitate tot mai multe sticle de acest fel.
Iata si raspunsurile obtinute fara legatura insa cu vinurile amintite de mine:

Cezar Ioan: Specialistii spun ca pentru vinurile proaspete, destinate a fi consumate in termen de un an de la productie, dopurile astea asigura pastrarea mult mai buna a calitatii aromelor. N-am idee exact din ce cauza, insa probabil un aspect deloc de neglijat ar fi si acela ca, daca bei doar un pahar dintr-o sticlo, o poti inchide bine dup-aia, lucru mai greu in cazul unui dop clasic sau din silicon, pe care nu-l poti impinge inapoi in sticla la fel ca la imbutelierea originala. Pe de alta parte, ma gandesc ca un vin foarte proaspat isi poate modifica usor caracreristicile venind in contact cu dopul de pluta (oricat ar fi de bine tratat acesta, provine tot dintr-o planta, iar tratamentele la care este supusa pluta inainte de a ajunge dop, precum si posibilele contaminari ale acestui material or fi cauza…) Multa lume a fost reticenta la inceput cu privire la dopurile astea, vinurile astfel imbuteliate au fost considerate “cheap wines”, dar intre timp lucrurile s-au schimbat, in special ca urmare a eforturilor depuse de producatorii din Noua Zeelanda si din restul Lumii Noi, astfel incat prejudecata cu “cheap wines” a mai disparut, in randul consumatorilor informati. In continuare, pentru vinurile de invechit se folosesc dopuri de pluta.

Cristi Boerean: din ce in ce mai multi producatori recurg la screw-caps, asa cum zice si Cezar, mai ales cei din lumea noua si cu precadere australienii si n-zeelandezii (eu zic ca astia sunt si cei mai creativi si dinamici). Am baut cateva vinuri asutraliene (shiraz) la 10-15 Euro/sticla, cu screw-caps. M-am lasat cam greu convins insa reticenta mi-a fost rapid inlaturata de calitatea exceptionala a vinului. Apoi am baut si altele tot australiene si nz (shiraz si sauvignon blanc) si, incet, incet, am mi-am scos prejudecatile din cap….. Pe de alta parte, cu dopurile de pluta poti avea, din cand in cand, surpize neplacute cum era sa avem si noi cu acel celebru MITOLO G.A.M 2004 care a primit 97 (nouazecisisapte !!!) puncte Parker si care avea o usoara scurgere pe langa dop…norocul nostru a fost ca am destupat-o la tzanc ! Dar asta este farmecul vinului, e viu, traieste si-si face viata dupa propriile reguli….

One thought on “Vin de vara”

  1. Cezar spune: […]Un fel de scurta “marturisire de credinta” pentru viitorii convertiti – cei care trec de la bere la vin: o gasiti pe blogul lui Alin[…]
    Citeste mai multe aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *