Tagliatelle al pesto & Negro Amaro

Cu riscul de a plictisi pe unii cu retetele de paste revin cu o noua reteta pe care tocmai am incercat-o. Pentru ca mi-a placut rezultatul de data trecuta, cand am adugat sosul cu tartufo, am cautat sa facem o reteta relativ asemanatoare, in sensul utilizarii unui sos, dar total diferita gustativ, pentru ca, exceptand aroma de masline, pesto (cu care am gatit acum) are o aroma distincta de busuioc si semnite de pin. Cum mie imi place si pesto si pastele invariabil si tagliatellele preparate au fost pe gustul meu.

Poate ideal la aceasta reteta ar fi fost un vin alb. Noi insa am desfacut din timp o sticla de Negro Amaro Caldirola 2005 I.G.T. Puglia, care, asa cum ii spune si numele, are o culoare inchisa, intens rubinie. Tot din nume ma asteptam la un usor gust amar. A fost si nu afost asa. Intr-adevar, debutul este amarui, pastos. Finisul insa, l-am simtit putin dulceag chiar dar placut in retrogust mure coapte, de pruna (cam ca cele despre care aminteam aici). Odata aerisit ceva mai mult acesta dulceata dispare de tot, lasand locul doar aromelor de fructe de padure bine coapte.

Cum tocmai am terminat de citit o carte despre vinuri ar fi frumos sa fac si dovada ca am ramas cu ceva dupa asta. N-am sa insist cu detalii prea multe nici la acest capitol, dar cum vinul de fata este prodsus in Puglia in vecinatatea Adriaticii, am sa spun ca desi nu are faima unor alte regiuni precum Toscana sau Veneto, Puglia este considerata drept ‘crama Italiei’ aici gasindu-se suprafete foarte intinse de vita de vie inca de pe vremea primilor locuitor ai zonei, a caror nume mi-e rusine sa-l scriu aici :)).

10 thoughts on “Tagliatelle al pesto & Negro Amaro”

  1. Am o o=intrebare. Gatesti din placere sau o fac ca meseri? te intreb asta pt ca te vad foarte priceput si pasionat.

  2. Gatesc de foame Mara :).

    Profesia mea n-are nici o legatura si nici prea priceput n-as zice ca sunt, dar ma straduiesc :).

  3. felicitarile mele! fiecare om trebuie sa invete sa se descurce in viata singur. Bravo! Scuza-mi greselile, literele mancate, dar e cam dimineata pt mine. O zi buna.

  4. Cum sa ne plictisesti? Si eu sunt cam gurmanda de felul meu si gatesc tot felul de mancaruri inedite, dar mi-e sila sa fac poze si sa le postez 😛 In plus, petrec mult timp pe bloguri culinare, poti citi si blogul meu culinar preferat, ama in bucatarie, are niste retete de te lingi pe degete.

  5. @Mara,
    asta cu descurcatul de unul singur in cazul meu nu prea se aplica. De cele mai multe ori eu in bucatarie sunt doar ajutorul sotiei mele, sau incerc sa nu incurc prea mult lucrurile. Alte ori prind ceva mai mult curaj 🙂

    @Iulia,
    Pai faptul ca gatesti este partea mai importanta, pozatul poate lipsi :).
    Imi pare rau ca n-am apucat sa postez eu primul pe blogul tau la ultimul post. Mi-a placut foarte mult. Este o vorba cum ca Dumnezeu se afla in primul rand in tine si daca nu-l gasesti acolo, degeaba il cauti in alte parti.

  6. Uite ca dau dovada ca eu ma trezesc mai greu…vroiam sa va intreb: despre vin nu zice nimeni nimic?

  7. Despre vin? Nu zic nimic ca nu ma pricep la bauturi. Imi place foarte mult vinul rosu. Nu iti pot da o marca acum. Dar, in general, rosu. Despre paste as putea sa iti mai zic cate ceva ca am studiat italiana si am fost in italia. singurul vin baut acolo e chianti. in rest, m-ai pierdut.

  8. Pai italienii au o treditie foarte bogata si in viticultura. Foarte bogata.

    Eu personal sunt fan vinuri italiene (daca pot sa spun asa) si de cate ori am ocazia amintesc cele trei vinuri italiene care m-au impresionat cel mai mult: Barolo, Brunello di Montalcino si Amarone di Valpolicella.

    Si Chianti imi place foarte mult (asta depinde si de la sticla la sticla). Oricum fiind vorba de un vin toscan tradeaza faptul ca merge foarte bine cu pastele si cu bucataria italiana in general.

    Despre Chianti am scris si eu de cateva ori aici. Sunt curios de un anume Chianti pe care insa pana acum n-am reusit sa-l incerc: Geografico. Sper ca cine trebuie sa citeasca fraza asta de doua ori :))).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *