St. John Commandaria by Keo

Marturiesc, spre rusinea mea, ca desi am fost de cateva ori in Cipru si am incercat in fiecare din aceste vizite sa aflu cate ceva despre vinurile din insula Afroditei, despre Commandaria, un vin produs din doua soiuri locale (Xynisteri and Mavro), cu o istorie veche si interesanta, in detaliile careia puteti intra aici, am aflat relativ recent.

Desigur, in apararea mea as putea folosi drept scuza faptul ca nu sunt un mare fan al vinurilor dulci, cum este si cazul acestui vin produs printr-o metoda asemanatoare cu cea numita solera.

Culoarea este destul de inchisa si aduce cumva cu chihlimbarul. Nasul are un caracter pronuntat oxidativ si este dominat de note lemnoase, carora li se alatura prune afumate si ceva vanilie. Vinul este, cum poate va asteptati, destul de alcoolizat (15% alc.), iar aromele te trimit cu gandul la fructe confiate (piersica si pruna), dar mai ales la miez de nuca prajit. Spre final, pe langa nuantele mierose ce iti amintesc de dulceata de nuci, se simte si o atingere de migdala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *