Solo Quinta 2010

Se iau 4 soiuri albe (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Feteasca Regala si Muscat) si unul rosu (Feteasca Neagra), se adauga stiinta de a face vinuri a australianului Hartley Smithers si ceva ambitie marca Philip Cox si  obtinem o noua editie reusita intitulata Solo Quinta.

Pentru cei familiarizati cu ideea ce a stat in spatele acestei game, am sa spun ca noutatea pentru varianta din 2010 vine din folosirea Fetestii Negre ca soi rosu in acest cupaj. Pentru cei inca nedumeriti de cum poti amesteca soiuri de culori diferite si sa se obtina totusi unul alb, am sa amintesc doar ca inclusiv in cazul fetestii sa recurs la limitarea perioadei in care vinul a intrat in contact cu pielita strugurilor (cea care se face vinovata de fapt pentru culoarea vinurilor rosii) obtinandu-se astfel, in ciuda numarului mare de varietati din compozitie un vin compact si bine inchegat.

Inca din nas, vinul te surprinde prin prospetime. Gura este bogata in nuante citrice si senzatii usor untoase (tributul adus de Chardonnay acestui cupaj inedit), care reusesc sa pastreze gustul intr-un echilibru de corp si prospetime. In mod ciudat, dupa cei iei prima gura de vin, ai fi tentat sa il caracterizezi drept proaspat doar cu jumatate de gura, pentru ca cealalta va dori sa iti povesteasca despre toanalitile mai serioase si complexe din el. Prins in aceasta dilema, mai iei o inghititura si il plimbi prin gura pentru ca stii ca vinul nu ti-a spus tot. Tonurile fructoase defileaza, printre citrice isi face aparitia si ceva mar verde, dar inainte de a se pierde in postgust, atunci cand simti cu adevarat ca ai aflat tot, un iz fin de petale de trandafir te trezeste din amorteala. (89 puncte)

Nota: Sticla din imagine reprezinta acelasi vin dintr-o recolta anterioara.

2 thoughts on “Solo Quinta 2010”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *