Sicilia intr-un pahar cu vin

Astazi am fost placut surprins de faptul ca am gasit cateva vinuri destul de bune in meniul unui restaurant fara prea mari pretentii.

Si cum am avut de unde alege (si aici tin sa precizez ca marea majoritate a vinurilor de import din meniu erau aduse de Cramele Recas) nu mi-a fost foarte usor. Am mers pe mana unui Nero D’avola I.G.T. Sicilia 2007 de la Piccini pe care ii cunoscusem prin intermediul unui Chianti cu ceva vreme in urma.

Despre Nero D’avola auzisem, stiam deci ca e un soi specific Siciliei, dar a fost prima data cand am gustat din robustetea si gustul taninos (usor dulce, dar sec ca vin) al acestui soi.

Am sa indraznesc sa spun ca acest soi merita o invechire pentru ca e genul de vin care promite de la prima gura ca poate mai mult. Nu ramane decat sa il incercati si voi.

18 thoughts on “Sicilia intr-un pahar cu vin”

  1. Ca amator “topit” dupa Nero d’Avola, sa stii ca cel de la Piccini nu este dintre cele mai reusite. Iti recomand, cu permisiunea ta, sa incerci unul facut fie de Planeta (cerasuolo di Vittoria)(de multe ori Nero d’Avola este cupajat – in proportii mai mici cu Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Frappato) fie de la Tasca d’Almerita (Regaleali), Donnafugata, Settesoli (care este 100% Nero d’Avola).
    Tipic pentru un Nero d’Avola bun, este nasul de cirese, salvie, menta si dude negre !

    La circa 16 km de Cattania, pe pantele ce urca spre Etna, in Trecastagni, este un producator mai mititel ca productie insa grandios prin vinurile pe care le face : Fransesco Nicosia. Vinurile sale sunt exceptionale, tumultoase, aspre, catifelate, dulci si sarate … Din pacate, nu am gasit vinurile sale decat in Sicilia.
    http://www.cantinenicosia.it/nicosia.html

  2. Draga Cristi,

    Asa cum am spus, nu am avut ocazia sa beau pana acum Nero d’Avola. Va cred pe cuvant ca nu e cel mai reusit si accept cu mare placere si interes recomandarile primite. O sa am grija sa imi notez vinurile mentionate.
    Imi amintesc ca ultima data cand am fost in Italia am avut deasemenea o lista cu mine si asa am cunoscut cateva nume italiene cum ar fi Nardini, Lucano, Rotagliano, Mezzacorona, etc :))

    Revenind la vinul celor de la Piccini si poate asta este o caracteristica a lui Nero d’Avola in general, ce am remarcat la el ca este un vin tare si moale in acelasi timp. Asta a fost senzatia, de vin robust, dar care isi ascunde in acelasi timp taria alcoolica…oricum mai trebuie studiat cazul.:D

  3. Am uitat sa mentionez Lamuri (Tasca d’Almerita)care este preferatul meu intre negrele din Avola, asta e chiar cum ai spus si tu: tare si moale, aspru si catifelat, coltzos si delicat…adica memorabil ca si Sicilia.
    Nici vinurile albe nu sunt mai prejos, Regaleali Bianco (tot Tasca d’Almerita) a primit 90 de pP …mult pentru un vin alb…

  4. am notat :).

    Asa se intampla uneori cu ‘preferatele’ noastre le punem undeva de-o parte si chiar cand e cazul sa le amintim sarim peste ele tocmai pentru ca le simti foarte … pe gustul nostru.

    Inapoi la subiect…nu stiu insa daca voi reusi sa mai ajung in Italia prea curand. Dar sunt sigur ca atunci cand va fi cazul n-am sa ma intorc fara sa iau cel putin o sticla de vin de acolo. Cred insa ca in viitorul apropiat e mai probabil sa ajung mai curand la Provino decat in Italia :d.

  5. Hehehehe, te astept la Provino. Chiar am un Nero d’Avola despre care am scris pe blog: Pinocchio si am si cateva de la Planeta.
    Daca treci prin Resita esti invitatul meu !!

  6. Dap, stiu. Am citit cronica despre Pinocchio la momentul cand ai scris-o. E un vin pe care l-as cumpara chiar si numai pentru eticheta (desi de obicei nu ma pacalesc asa usor). Resita este pe lista mea de orase ‘de vizitat’ pentru ca n-am fost niciodata in partea aia de tara…:(. Acum ca il am pe bravo al meu sper sa repar aceasta greseala…desi trebuie sa recunosc ca lista este inca lunga.

  7. Oooohhh, felicitari pentru Bravo !!

    Resita ca Resita … dar Garina e aproape si am o casuta acolo !!

  8. E foarte frumos (acolo se tine celebrul festival de Jazz de la Garina !! 🙂 )
    Cauciucuri de iarna iti trebuiesc musai, ca-i zona de munte, casa e la fix 1065 m altitudine iar iernile sunt cam aspre, dar frumoase, asa e la munte.
    Eu am coborat ieri si inca a fost frumos, de azi s-a pus lapovitza…
    Acum 3 ierni nici nu am putut intra in casa, zapada era de peste 3 m, nu se vedea decat jumatatea de sus a gemuletzelor de la pod iar cainii din sat se plimbau de acoperisuri.
    Bine ca am fost inspirat sa golesc, ieri, inainte de plecare, instalatia de apa si boilerul 🙂

  9. Asta e…oricum vroiam sa mi le pun asa ca acum exista si motivatia :))

    Daca petreci prea mult timp in Bucuresti tot ce povestesti tu acolo are inevitabil un parfum de zapada proaspata si de copilarie. Si asta desi eu am copilarit in Focsani care nu are prea multa treaba cu muntele. Cu toate asta insa parca n-am mai vazut zapezi ca atunci cand eram copil.

  10. Abia le astept.

    Oricum iti dai seama ca nu m-am abtinut si am dat un google (pe cele de pe blogul tau le vazusem deja :d).

    Ce sa mai zic? Arata ca un basm. In cateva minute o sa plac sa o iau pe sotia mea de la ore…trebuie sa gasesc o metoda sa para ideea ei excursia asta :))). Glumeam evident.

  11. scuze ca nu am apucat sa-ti trimit pozele promise, numai ce m-am intors de la Timisoara unde am fost pentru biznis de afaceri cu treburi 🙂
    Le trimit maine !

  12. Nu imi ramane decat sa le astept in continuare.

    Cat despre biznis…se pune de un Provino in Timisoara? Daca aveti si Focsaniul pe lista poate pot sa ajut :)))

  13. ti-am trimis pozele..verifica si la spam, de multe ori, yahoo baga mail-urile de pe domeniul meu la spam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *