Serenada Banfi

Cand am intrat in in sala Le Diplomat de la Athenee Palace Hilton, ca urmare a invitatiei primite de la Lerida International, ma asteptam sa asist la un discurs lung depre Castello Banfi, urmat de degustarea catorva vinuri. Am ramas asadar surprins cand am vazut ca producatorul toscan avea sa lase doar vinul sa vorbeasca, doar vinul si cativa trimisi care iti raspundeau ori de cate ori era nevoie la eventualele intrebari.

Am avut ocazia sa gust cu acest prilej o paleta larga si cat se poate de variata din portofoliul italienilor de la Banfi si, va rog sa ma credeti ca, ar fi multe de zis despre fiecare vin in parte.

Ca sa va faceti totusi o idee despre cat de completa a fost degustarea, am sa fac o trecere succinta prin lista de vinuri ce au fost incercate.

Am inceput in ordinea fireasca cu o masa pe care ne asteptau efervescente doua spumante piemonteze (Cuvee Aurora Rose 2008 Alta Langa si Banfi Brut Metodo Classico), am continuat cu o lista de trei vinuri albe (Centine 2010, San Angelo 2010 si Fontanelle Chardonnay 2010), pentru ca apoi sa ne indreptam atentia asupra soiului port-drapel al Toscanei. A urmat asadar o masa pe care stateau cuminti trei Chianti-uri (Annata 2010, Classico 2009 si Classico Riserva 2008) urmate de alte trei vinuri pe baza de Sangiovese (Centine 2009, Rosso di montalcino 2009 si Belnero 2008).

Odata incalzirea facuta, au urmat (si cand zic au urmat ma refer la asezarea in ordine a meselor) doua exercitii foarte interesante. Primul, o verticala 2004 -2006 de Brunello di Montalcino, iar al doilea, o degustare de 3 clone de Sangiovese (Janus 50, Janus 10 si BF 30), urmate de cupajul obtinut din acestea, cupaj ce va sta la baza nenascutului inca Brunello di Montalcino 2010.

Am continuat cu Brunello si am incercat Poggio alle Mura 2005 si 2006, vinuri despre care pentru moment as spune doar ca iti creeaza o usoara senzatie de vinovatie cand le bei atat de tinere.

Aceste doua vinuri, oricat de bune au fost, nu au facut decat intrarea in scena unui extraordinar Poggio all’Oro Riserva 2004 de care ne-am despartit cu greu pentru a incerca in cele din urma super-toscanele producatorului: SummuS 2007, ExcelsuS 2007 si Cum Laude 2008.

Cei cu inima tare, au putut continua drumul incercand Rosa Regale 2010 Brachetto d’Acqui  si FloruS 2009 Moscadello di Montalcino, eu m-am multumit insa sa gust un strop de Grappa di Brunello di Montalcino Torre pentru a-mi aduna notitele stranse in urma acestei plimbari extraordinare printre vinurile Castello Banfi.

Cum poate va dati seama, intre vinurile incercate, au fost unele care merita mai multa atentie decat mentionarea lor intr-o lista,  motiv pentru care, printre postarile viitoare voi strecura cateva note de degustare luate in urma acestei intalniri. Doar ca sa va fac putin curiosi, am sa va mai spun ca vor fi si unele vinuri punctate cu peste 90 de puncte.

2 thoughts on “Serenada Banfi”

  1. Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *