Scurt pe 2 despre vinuri spaniole

Stiam foarte bine ca Spania joaca un rol important pe piata internationala a vinului si ca este unul din producatorii de top atat calitativ cat si cantitativ. Chiar si asa insa am fost placut surprins sa vad cat de bogata si variata este oferta de vinuri din meniurile restaurantelor sau de pe rafturile magazinelor, fie ele specializate ori nu (apropo, am avut surpriza sa gasesc intr-un magazin specializat doua vinuri ale Cramei Oprisor).

In aceste conditii, ca si in cazul alegerii fotografiilor de mai devreme, sa va fac un scurt rezumat nu imi este foarte usor.

M-am decis insa intr-un final sa va vorbesc despre doua vinuri.

Primul, un rose catalan (pentru ca aceasta zona a fost destinatia vacantei noastre), produs de vinificatorul numarul 1 din Spania (si din cate stiu eu, cel mai mare producator din Europa) Torres, si un vin de Rioja, pentru ca nu poti vorbi despre aceasta tara fara a aminti vinurile din aceasta zona sau despre soiul Tempranillo.

De Casta 2009 (Catalunya, prod. Torres): Editia din 2009 a acestui rose obtinut din cupajarea soiurilor Grenache/Garnacha si Mazuelo este una jubiliara, ce doreste marcarea a 40 de ani de la creearea primului rose al acestui producator; are culoare intensa (petala de trandafir) si este proaspat si efervescent; in gura se simt mentiuni fructoase (visina), dar si florale (trandafir), ce se imbina armonios peste aciditatea ridicata al vinului; senzatia de prospetime bucura pana la final.

Un detaliu interesant este faptul ca pe contra-eticheta acestui vin producatorul invita degustatorii sa impartaseasca experientele avute cu acest vin pe Facebook. Ia sa vedem cine e primul producator roman care urmeaza exemplul?!?

Cune 2007 (Rioja, Prod. C.V.N.E., alc. 13.5%): Culoare intensa iti face prezentarile, dupa care intra in scena nasul puternic, rumen, dovada a folosirii stejarului (si american); gura valseaza intre tonurile lemnos-vanilate si cele fructoase care se dezvolta odata ce vinul prinde curaj (cireasa, capsuna si maces); taninii sunt blanzi; final mediu cu un usor iz de caramel.

6 thoughts on “Scurt pe 2 despre vinuri spaniole”

  1. O fi dat faliment Chamarre, dar fluturele si-a luat zborul nestingerit, observ.
    Cat despre Cune, l-am cautat si eu, dar nu l-a, gasit in vinariile din zona unde am fost. "Bun-bun!", sau "hm, bunisor"?

  2. George,

    Si eu tot la vinul ala m-am gandit…de fapt nu doar eu, ca Nicol l-a ales pe ala.

    Cune a fost bunicel, cred ca bun-bun-ul l-au pastrat pentru varianta Reserva

  3. Daca tot ai fost la Barcelona de curind poti sa-mi dai adresa magazinului de vin pe care l-ai vizitata acolo? Deasemenea citeva recomandari? …
    Multumesc

  4. Adrian,

    Cred ca iti dai seama ca nu mi-am notat vreo astfel de adresa.

    Pot sa-ti spun totusi ca, daca mergi de la Placa de Catalunya pe Pg. de Gracia cum mergi spre La Pedrera pe partea dreapta este o vinoteca Torres.

    Un alt magazin specializat am mai gasit in zona veche (Barri Ghotic) in apropiere de Santa Maria del Pi, chiar in piata din fata bisericii.

    Cu toate astea, cel mai interesant magazin nu l-am gasit in Barcelona ci in Santa Susana. Se numeste Wine Palace si e posibil sa aibe magazine si prin capitala catalana (cred ca au si site).

    Mi-e destul de greu sa iti fac recomandari pentru ca depinde foarte mult si de gustul fiecaruia.

    Pot sa-ti zic insa ca eu am urmarit mai degraba cautarea vinurilor din soiuri locale sau reprezentative pentru Spania si ca mi-am propus sa acopar pe cat posibil diferitele zone viticole ale acestei tari.

    Sunt tentat totusi sa iti zic sa nu ratezi vinuri din zonele Penedes si Rioja.

  5. Eu am luat din Barcelona Cune Reserva Rioja 2006, dar mi s-a parut doar bun. Poate si pentru ca nu sunt fan al soiului tempranillo.

  6. Buna Andreea si bine ai revenit pe blog.

    Fara sa-l fi gustat ma asteptam la mai multe de la reserva pentru simplul fapt ca editia clasica mi s-a parut un vin mai mult decat ok la banii dati pe el.

    Este insa foarte posibil sa fie vorba si de preferintele fiecaruia. Cel incercat de mine avea influentele date de stejarul american destul de evidente. O persoana ceva mai sensibila la asa ceva l-ar putea descalifica.

    Numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *