San Angelo – Pinot Grigio 2005 – Castello Banfi

Culoare vie si eleganta, nas proaspat, curat in care nota dominanta este cea florala (iasomie). Iasomia este dealtfel prima care pune stapanire pe simturile tale la primul contact cu papilele gustative. Aceasta este ajunsa din urma si ajutata de arome citrice (lime si grapefruit).

Aciditatea ridicata si finalul mineral ii dau vinului eleganta si cresc convigerea ca vinul are puternice valente estivale, dar si ca Banfi nu si-au pierdut abilitatile de a face un vin alb care sa tina pasul cu vinurile rosii produse de ei.


12 thoughts on “San Angelo – Pinot Grigio 2005 – Castello Banfi”

  1. eu ma feresc foarte tare de vinurile albe care depasesc doi ani vechime. mi se pare ca isi pierd foarte tare din vivacitate. tu ce parere ai in aceasta chestiune – in general vorbind?

  2. Zazuza,

    Ai si nu prea ai dreptate. In genral, asa cum ai zis si tu vinurile albe se recomanda pentru consumul imediat, dar exista si cazuri cand pot fi pastrate, ba chiar se recomanda, o perioada mai lunga de timp.

    Chardonnay-ul sau Pinot Grigio sunt unele din soiurile albe care pot fi pastrata o perioada mai indelungata de timp (depinde si de maniera de vinificatie), asta ca sa nu mai amintim de Riesling-ul de Rhin care poate fi pastrat adesea si 10 ani fara a suferi prea mult.

  3. "Vinurile albe trebuiesc consumate imediat" sau "vinurile albe nu merita a fi invechite" reprezinta doua prejudecati majore in lumea vinului. Cum spunea si Alin, sunt anumite soiuri care, daca sunt vinificate la mare arta, se preteaza excelent invechirii chiar indelungate.

    Riesling-ul de Rhin, Chardonnay-ul de Burgundia, Sauvignon Balnc-ul produs in Bordeaux sau Loire, Chenin Blanc-ul tot din Loire…Nu ma zic de vinurile dulci de Sauternes sau Tokay, dintre care unele pot fi invechite zeci de ani fara probleme. Am citit despre degustari de Tokay si Chateau Yquem produse prin anii 1800 si care au spulberat mintile multora 🙂

  4. @Zazuza,

    Corect, dar si in Austria soiul Riesling (de Rhin) e pus la mare cinste. (a nu se confunda cu Rieslingul italian mai des intalnit pe la noi).

  5. @ Ciprian: uite, vezi, asta e frumusetea vinului si a discutiilor din jurul lui. si tocmai de-asta intrebam si eu ce e cu vinurile albe si cu varsta. e interesant de aflat lucruri noi si, mai ales, de degustat 🙂

  6. acum sa stii ca mai facut curioasa si ma duc la heurigen sa ii iau la bani marunti ce fel de riesling au si sa imi spuna tot ce stiu despre el :)). s-ar putea insa ca pentru regiunea asta unde sunt eu sa nu fie specific, pentru ca aici cel mai des se produce welschriesling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *