Rosu de Purcari 2003

Bausem in cateva randuri vinuri produse de cei de la Purcari. Mi-au placut indeosebi de la ei Merlot-ul si Chardonnay-ul. Aveam despre ei o parere cat se poate de buna si i-as fi recomandat inca dinainte ca un producator cu vinuri ce au un raport calitate pret foarte ok.

Care va sa zica toate bune, nu? Ce ar fi putut sa mai intervina? Ei bine, ieri am incercat un Rosu de Purcari care se doreste, pe buna dreptatea ca facand parte din gama de varf a vinificatorului moldovean. Vinul are un buchet rafinat si personal, ce imbina perfect taninii ne-agresivi cu restul aromelor in care predomina fructele de padure bine coapte , dar parca si un usor iz de tabac, iar in spatele lui stau 3 ani de baricare in butoie de stejar frantuzesc. In mod surprinzator pentru mine, am citit pe contra-eticheta ca in cupajarea facuta pentru obtinerea acestui vin a intrat pe langa cabernet sauvignon si Merlot si Malbec un soi pe care eu nu-mi amintesc sa-l mai fi intalnit decat la vinurile sud-americane sau spaniole.

10 thoughts on “Rosu de Purcari 2003”

  1. Am gustat si eu vinul asta. Cat a costat? Vreo 20 de lei? La momentul respectiv mi s-a parut mai bun decat pretul sau.

  2. George, nu stiu pretul din pacate pentru ca n-am venit eu cu vinul. In general, ce am cumparat eu de la Vinaria Purcari se invarte in jurul sumei de care zici tu. Cred insa ca Rosu de Purcari si Negru de Purcari este si se vrea un vin mai scump.

  3. Malbec este de ceva vreme strugurele port-drapel al Argentinei. Este adevărat că se mai produce şi prin Chile, Franţa şi Spania, dar dacă ne uităm comparativ la suprafeţele cultivate…
    http://en.wikipedia.org/wiki/Malbec

    Interesant că l-au cultivat cei din Rep. Moldova… L-or fi încercat pentru Bordeaux blend cred.

  4. Da, imi amintesc ca am regasit Malbec-ul si in cateva cupaje frantuzesti. Cum insa producatorii argentinieni se intrec in vinificarea acestui soi standalone cand spui Malbec te gandesti fara sa vrei la Argentina.
    Inclin sa-ti dau dreptate si in motivatia ce a stat in spatele cultivarii acestui soi in Rep. Moldova. In Romania eu unul n-am auzit sa se cultive Malbec.

  5. Pai Malbec-ul este si soiul port-drapel al regiunii Cahors, pe care argentinienii l-au reinviat si scos in fata (comercial vorbind)

    Va recomand sa faceti o desgustare comparativa de Malbec – Cahors si Argentina. Este unul dintre modurile in care iti poti da seama de cat de diferite sunt cele doua stiluri – Lumea Noua si Lumea Veche…

    Din aceeasi arie de interes, va recomand si vinurile obtinute din soiul Tannat, in special cele produse in zona Madiran din Franta…niste bestii, ce mai!

    Si aprpops de Purcari, a vazut vreunul dintre voi Negru de Purcari pe la noi? Eu unul il tot caut dar nu prea l-am vazut.

  6. Ciprian,

    Revenind la vinul despre care vorbeam eu, cred ca intentia moldovenilor era sa faca un vin in stilul celor frantuzesti si nu al Lumii Noi.

    Legat de intrebarea ta … da, am vazut eu Negru de Purcari la Nic in Dorobanti (nu ma intreba de pret ca n-am avut curiozitatea la momentul ala sa il retin).

  7. Avem si noi un amic care ne tot bate la cap cu Tannat-ul, dar zice ca e super taninos, barbatesc. Asa ca l-am lasat pentru mai la toamna :-))

  8. Da, asa este Andrei a adus in vreo doua randuri vorba de Tannat. Eu din cate am citit povestea acestui soi este asemanatoare cu cea a malbec-ului in sensul ca desi de origine franceza el este port-drapelul unei tari sud-americane (Uruguay).

  9. Intr-adevar, Tannat-ul este mai cunoscut ca soi reinviat de uruguayeni, decat ca este de baza pt vinurile de Madiran…

    Eu am avut o experienta cu o sticla de Madiran acum cativa ani luata din Carrefour…am tinut-o vreo 2-3 ani la orizontala si in cele din urma m-am indurat sa o desfac. Si acum regret ca i-am dat cep. Inca mai astept sa beau un vin atat de barbatesc, taninos si cu o structura bine definita. Mai rezista vreo 5-8 ani lejer (a se nota ca am dat doar vreo 18 de lei la vremea aia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *