Pinot vs. Pinot

Extras din fisa tehnica:

Vinul de Pinot noir nu se recunoaste foarte usor, el nu are o anume aroma caracteristica de soi. Este un vin fin, amplu, rotund, moale, de obicei alcoolic (12-13 %) si cu o culoare rubinie ce nu exceleaza in intensitate. Vinul de Pinot noir merita invechit 1-2 ani la vas si 3-4 ani la sticla. Soiul Pinot noir are cateva mari calitati, dar si cateva mari neajunsuri. La calitati putem inventaria precocitatea maturarii, marea capacitate de acumulare a zaharurilor, deosebita finete a vinurilor. Intre defecte putem avea in vedere productia mica (7 t/ha), ridicata sensibilitate a strugurior la atacul de Botrytis si saracia in culoare a pielitei strugurilor.

Sursa : http://www.oniv.ro

Pentru un incepator in ale vinului, dar care incepe parcurgerea abecedarului nu doar pentru a se uita pe poze, degustarea a aceluiasi soi de vin in 2 variante (una clasica si alta ca vin spumos) reprezinta un experiment interesant. In coltul din dreapta avem un Pinot Noir 2000 din colectia Vita Romaneasca a celor de la Vincon Vrancea ( cel mai mare dar si cel mai controversat producator de vinuri din Romania), iar in coltul din stanga un spumos visator (Dreamer) Late Harvest de la Cramele Halewood. Oarecum dezavantajat de buchetul mai putin amplu si de cantitatea de zahar ceva mai mare ( “greseli” oarecum de inteles pentru in vin spumos) Pinot Noir-ul celor de la Halewood a pierdut in viziunea mea competitia cu cel de la Vita Romaneasca ce are un gust mai fin si mai aproape de ce ma asteptam de la acest vin dupa ce am citit fisa tehnica. Asadar desi vestita sampanie care se produce in regiunea Champagne are in componeta 1/3 Pinot Noir in meciul de azi Vincon a iesit invingator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *