Pinocchio – Nero d’Avola 2006 (Dievole)

Stim cu totii zicala In Vino Veritas, cum stim si aventurile celebrului personaj Pinocchio, caruia ii crestea nasul atunci cand spunea cate o minciuna. In aceste conditii, cele doua notiuni (adevarul din vin si celebra papusa de lemn) par oarecum in antiteza.

Antiteza ori ba, vinul despre care va vorbesc azi mi s-a parut mai degraba o metafora si un exercitiu de marketing indraznet si interesant deopotriva. Dar sa lasam aceste amanunte in seama celor mai priceputi ca noi in ale brandigului de vin si sa purcedem in povestirea vinului.

Desi din cu totul alt soi decat Passopisciarro, inca proaspat in amintire, cel putin in nas n-am putut sa nu sesizez o oarecare asemanare. Chiar si gustul aduce putin cu cel al vinului amintit in postarea precedenta, pesemne ca Sicilia si-a pus amprenta pe ambele vinuri intr-o maniera foarte personala.

Asadar, nasul debuteaza frumos si te invaluie cu note tonice de zmeura si cireasa. Gustul este foarte intens, taninii sunt bine integrati, abia sesizabili ceea ce il face usor si agreabil. Aroma de fructe rosii se mentine pana la final, dar este ajutata si de un usor iz condimentat. In plus, spre final, mai poti simti o nunta ce aduce cu macesele. Postgust suficient de lung si placut.

Nota: Publicat deasemenea si aici.

6 thoughts on “Pinocchio – Nero d’Avola 2006 (Dievole)”

  1. Red wine. Vinul rosu e bun pentru femei atunci cand il beau barbatii. ;))
    Cred ca cele mai bune vinuri sunt cele din Italia, iar cele mai bune sampanii sunt alea frantuzesti.

  2. @Delia,
    Zicala de care zici, tine mai degraba de folclor, e o nuanta pe care pot sa o inteleg cumva, dar refuz sa o suprapun cu ideea de vin.

    Cat despre cele mai bune vinuri si respectiv sampanii, eu cred ca nu exista notiunea de cel mai bun vin. Eu cred ca exista vinuri care imi/ne plac mai mult si vinuri care imi/ne plac mai putin. Chiar si daca am presupune ca exista un vin care sa detina aceasta titulatura eu gasesc ca ar fi extrem de plictisitor daca am bea doar acel vin fara a ne bucura de diversitatea acestei bauturi.

    La sampanie as vrea totusi sa evitam o confuzie. Atunci cand zici sampanie (de fapt champagne) inseamna automat ca e facuta in zona Champagne si deci, implicit, in Franta (cu alte cuvinte aici ai avut cumva involuntar dreptate). Nu vei cumpara niciodata o astfel de bautura care sa fie facuta in alta parte. Cu toate astea exista vinuri cu proprietati asemanatoare, dar care au denumiri dinstincte: Cava in Spania, Prosecco in Italia, spumant la noi s.a.m.d). Probabil ca tu la asta vroiai sa te referi.

    Multumesc de vizita si te mai astept pe aici!

  3. Corect. Strict terminologic, atunci cand spui "sampanie", automat este cea frantuzeasca. Restul sunt vinuri spumante 🙂 sau obtinute dupa metoda champenoise. Este aceeasi poveste ca si in cazul cognac-ului. Dar este o "confuzie" care se face des si nu poate fi condamnata. In definitiv, aproape toate bauturile de acest gen sunt obtinute prin aceleasi metode.

    Ideea care trebuie retinuta este simpla: pentru a-si proteja denumirile, francezii au facut o lege prin care numele Champagne si Cognac nu pot fi folosite in afara regiunilor de origine respective.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *