Parlez-vous Français? (Degustare de grup)

Pentru ca nu ne-am putut decide in timp util cu ce vinuri italiene sa ne continuam periplul oenologic prin aceasta tara, dar mai ales pentru ca Ghenadie a venit cu doua propuneri carora greu le-am fi putut rezista, joia trecuta am revenit pe meleaguri frantuzesti.Cum poate sunteti curiosi ce vinuri ne-au intors din drum, o sa trec direct la descrierea lor.Dourthe No. 1 – 2007, alc. 12.5%: un cupaj de Merlot si Cabernet Sauvignon de un rosu vivace; nas copilaros, in care regasesti nuante floral-vegetale; gust nesofisticat cu ceva trimiteri catre gemul de prune; postgust scurt si apos.

Chateau Gloria – Saint Julien – Domaines Martin 2006, 13% alc: Culoare violacee frumoasa; nas bine facut, decorat cu note de violete si o tusa fina de piper; gust puternic insa greu de citit; tanini asprii, putin astringent; l-am suspectat ca nu a ajuns inca l-a maturitate.

La Chapelle de la Maisson Haut-Brion – 2006, alc. 13.5% (Domaine Clarence Dillon, Graves): Granat stralucitor; nas complex in care capsuna si cireasa se aseaza frumos impreuna; in gura vinul este corpolent si calm; un vin consistent ce iti acopera tot cerul gurii cu senzatii fructoase; in acelasi timp mai poti simti vag o senzatie de carne cruda si sange, iar in final, iti arunca un zambet fin de foi de tutun.

Chateau La Maisson Haut-Brion -1995, alc. 13% (Domaine Clarence Dillon, Pessac-Leognan, Graves): Culoare brumarie, nas carnos pe care eu l-am asociat cu un iz de faleza/plaja (iertati-mi asocierea); sangvinic, in nas se mai simte un usor miros de praf de creta; odata gustat, pune stapanire pe toata gura cu gustul lui mineral pigmentat cu un strop de samanta de dovleac; tanini bine integrati; daca ar fi sa il caracterizez mai pe scurt as spune ca e un vin dificil, despre care am auzit ca reprezinta bine tipicitatea zonei, o experienta foarte interesanta.

4 thoughts on “Parlez-vous Français? (Degustare de grup)”

 1. Bravos, Alin!

  Un Mission Haut-Brion 1995 si fratele mai mic al casei! Mission-ul din '95 cred ca se afla undeva la apogeu in acest moment, Gloria clar ca e prea tanar…

 2. Ciprian,

  Poate tu esti mai invatat cu tipicitatea de care aminteam. Pe mine, marturisesc ca m-a luat cam pe nepregatite. Mi s-a parut incredibila diferenta intre fructuozitatea fratelui mai mic si lipsa ei/mineralitatea celui din '95, care nu avea pic de fruct.

 3. Alin,

  In primul rand, e vorba de diferenta de varsta. La Mission 1995 este clar ca a inceput sa-si dezvolte puternic nuantele secundare si tertiare ce vin odata cu varsta inaintata. Daca zici ca fructul era rezolvat, inseamna ca sticla in cauza deja era in declin…Nu trebuie sa te mire o astfel de evolutie, e ceva normal in evolutia unui vin, si mai ales in cazul unui Bordeaux cu pedigree.

  Oricum, acea mineralitate este absolut tipica pentru un Graves, chiar si la vinuri mai modeste.

  Ceea ce mi se pare ciudat este ca multi critici de vin considera aceasta lipsa a fructului la vinurile vechi o chestie negativa. Sincer, eu o consider o chestie normala care vine de la sine odata cu procesul de invechire. In plus, un vin vechi ar trebui sa fie o experienta unica, mai mult intelectuala si nu o cautare a fructului…ma rog, e parerea mea.

  Acum, cateva intrebari legate de La Mission 🙂

  Vinul a fost decantat? Daca nu, macar cat timp a stat la respirat? L-ati incercat si mai tarziu sa vedeti cum a evoluat? Multe vinuri mai vechi (12-15-20 de ani) tind sa evolueze de-a lungul unui timp anume. La fel de bine, pot sa intre in declin foarte repede, totul e sa le prinzi acel moment in care ajung sa infloreasca 🙂

 4. Ciprian,

  Ai dreptate. Daca toate vinurile si-ar trage aromele din acelasi registru si placerea noastra ar fi mult mai mica.
  Eu nu am considerat deloc aceste atribute unele negative. Sunt sigur insa cu nu sunt putini cei care, ar stramba din nas la gustarea unui asemenea vin si ar cataloga cumpararea unei astfel de sticle, pe un pret deloc mic o nebunie.

  Vinul a fost carafat vreme de mai bine de 2-3 ore, deci am fost destul de rabdatori cu el 😉 … si el cu noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *