Noua Zeelanda: All Blacks? Ba nu, All Reds!

Cat le-o fi luat vinurilor din acest episod sa ajunga pe mesele noastre nu stiu. Stiu insa ca, atunci cand ne-am ales aceasta tema de degustare, avea sa urmeze un episod cel putin interesant (macar prin prisma faptului ca avea sa fie o degustare la care nu am folosit tire-bouchon).

Despre Noua Zeelanda nu cred ca e cazul sa va zic nimic, tara de la celalalt capat al globului isi are locul ei pe harta oenologica a limii, fiind considerata de unii drept patria de adoptia a Sauvignon-ulului Blanc si a Pinot-ului. Despre primul nu veti citi nimic in randurile ce vor urma, pentru ca vremea inca ne incurajeaza sa consumam vinuri rosii, despre Pinot Noir insa, veti gasi referiri mai jos dupa cum urmeaza:

Villa Maria – Pinot Noir – Cellar Selection 2008 (Marlborough, alc. 14%): Culoare palida, tipica pentru un Pinot si parca si usor lipsita de limpiditate (nici vorba insa de vreun defect dupa cum veti vedea); nasul e interesant si plin de trimiteri catre cireasa, sambure de caisa, scortisoara si parca si o vaga aluzie minerala; gura, ceva mai domestica decat m-as fi asteptat dupa miros, are tuse fine de cireasa neagra si mirodenii; taninurile sunt bine educate si nu strica cu nimic impresia fina pe care o lasa vinul. (86 puncte)

Matua Valley – Pinot Noir 2007 (Marlborough, alc. 13.5%): Si in acest caz avem de-a face cu un vin al carui culoare nu impresioneaza prin intensitate; este insa parca o idee mai stralucitor ca precedentul; nasul e usor pamantiu si imprastie izuri de ciuperci, peste care se asterne o tenta minerala; gustul e destul de auster, se simt insa arome de pin, clei de copac (poate chiar ati gustat cand erati copii) si un iz metalic pe fundal; aciditatea este ridicata si il dezechilibreaza putin pe final. (76 puncte)

Wild Rock – Gravel Pit Red 2007 (Howkes Bay, alc. 14%): Un cupaj de Merlot si Malbec rubiniu intens; nas puternic si amplu, ce degaja parfumuri de alune de padure, praf de cacao si mure; taninurile sunt ferme si isi croiesc drum printre aromele de fructe negre si ciocolata amaruie; final mediu, curat. (87 puncte)

Montana Reserve 2005 – Merlot (Marlborough, alc. 13%): Un mai vechi prieten de-al meu despre care am mai scris pe blog; culoare brumarie lasa amprente clare pe pahar; nas fin si fructos (rodie, zmeura), poate doar putin mineral; textura este fina; taninuri moi; vinul se joaca cu aromele de coacaze si alte fructe rosii, dar si pastarnac; usor piperat pe final cand pierde putin si din corpolenta.

2 thoughts on “Noua Zeelanda: All Blacks? Ba nu, All Reds!”

  1. Eu imi amintesc acum de doua SB-uri din aceasta tara pe care le-am incercat. Primul, tot un Villa Maria si al doilea un Hawke’s Bay – Babich.

    Primul nu m-a impresionat, al doilea bun bun.

    Pe astea albe le lasam mai prin vara. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *