Notorius 2007 – Cramele Rotenberg

Nasul debuteaza in forta si pune cartile pe masa: un As de visina si o Dama de afina. Intalnirea fericita dintre Merlotul de pe plaiul Jugaurs si stejarul romanesc isi face simtita prezenta de la primele dialoguri cu vinul. Notele lemnoase traseaza arcade ferme in drumul lor si lasa in urma o idee, aruncata parca la intamplare, despre scortisoara.

Taninurile nazdravane sustin cu putere aromele de visina, pruna si putin ardei iute. In drumul lui, vinul imbraca intreaga gura si se pierde intr-un final cald, mediu ca lungime.

Povestea vinului nu se incheie aici. El pare sa adoarma la un moment dat, pentru ca apoi sa isi reia istorisirea si mai apasat. (85 puncte la prima incercare, un punct – doua in plus la paharul de a doua zi)

21 thoughts on “Notorius 2007 – Cramele Rotenberg”

  1. Si eu cred ca i-ar prinde bine inca ceva vreme petrecuta in sticla. La 24 de ore de la deschiderea sticlei, de exemplu, vinul isi pierduse din forta, dar a mai castigat ceva la complexitate.

  2. Notorius e intr-adevar un vin mai greu abordabil. E ca un mos barbos, ursuz la inceput, care se lasa greu la vorba, dar apoi incepe sa spuna povesti. E un vin meditativ, prelung, nu se termina o sticla intr-o seara.
    Nu stiu daca terroirul sau baricul si-a pus mai mult amprenta, dar pe mine vinul asta ma intriga. Inca un an-doi in sticla si prevad ca va spune alte istorisiri.

  3. @Alibus..da corect renumitele drojdii..:)))

    Eu m-am intalnit cu el de 2 ori..o data mi s-a parut foarte pronuntat baricul (ori stejarul ala romanesc e puternic rau), a doua ora parca mai disparuse dar tot era destul de puternic, taninos, pentru baut asa timpuri…achiesez la ideea ca tre sa mai stea in sticla sa se mai “catifeleze”…eu zic ceva ani.
    Are elementele unui vin excelent bun daca va evolua corespunzator in sticla…

  4. @Dan
    Ca sa fie totul clar, cred ca ar trebui sa precizez ca am amintit de ele nu ca un aspect negativ, ci ca o continuare celor spuse de tine cu privire la influente si amprenta.

  5. @Alibus: Si eu consider un fapt pozitiv ca producatorul incearca tehnici si procedee de vinificatie mai aparte (pe la noi) si oricum contribuie in mod placut la diversitate. Mai rar producatori care fac experimente pe propriul buzunar (bine, nu numai :).
    Intr-adevar Menestrel e mai prietenos cu papilele gustative

    @Ciprian: Pai, pastrand proportiile, Bordeaux nu ar trebui sa vanda nici el vinuri pana nu se invechesc…si deja sunt sigur ca te-am suparat..:)
    Dar am zis totusi si mai zic o data: PASTRAND PROPORTIILE…

  6. Dan, multe vinuri de Bdx n-ar trebui consumate inainte de cativa ani la sticla, e o diferenta 🙂 Ei trebuie sa vanda ca n-au incotro. Nu-s toti extremi ca Lopez de Heredia acum 🙂

    De ex, multi frantuji isi cunosc lectia: un Bdx bun e gata de consum cam in jurul varstei de 10 ani; hai sa zicem ca in vremile moderne, e gata ceva mai devreme 🙂

  7. Corect si de acord cu tine! Interesant daca si chinezii care cumpara Lafite cu lazile stiu chestia asta cu 10 ani sau traiesc dupa dictonul “carpe diem”..:)
    Deci cu Lopez de Heredia imi tot intorci cutitul in rana..:))
    Eu sunt foarte curios cum va evolua vinul de fata…asta va spune multe si despre capacitatea producatorului de a scoate vinuri de calitate superioara!

  8. si referitor la Heredia, baga un search pe gugal, ai ceva sanse sa-l gasesti pe undeva 🙂 Daca nu ma insel, acel Tondonia Blanco 1991 e pana in 50 euro. La ce sistem are Heredia, chiar nu mi se pare mult

  9. Am trecut acum ceva saptamani prin duty-free-ul de pe aeroportul din Nicosia si erau cateva Bordeaux-uri mai mult decat ok (majoritatea, e drept, cru bourgeois-uri) din recolta 2009 la preturi ok. E oportun deci sa il cumperi tanar, mai ales daca ai si conditii bune de pastrare. Cand il bei, e treab ta 🙂

  10. @Ciprian – am mai gasit sa stii dar problema e transportul care te omoara pentru o sticla..
    @Alibus – e un mare “daca” relativ la conditiile de pastrare

  11. Eu cred ca vinul e mai rezistent decat il credem noi :D. Nu vreau sa ma intelegi gresit. Locul lui nu e clar in bucatarie sau pe balcon, dar pastrarea intr-un mediu corect, dar nu crama sau frigider de vinuri, il va face in prima instanta sa evolueze pur si simplu mai rapid.

  12. @Dan, pai mai combini sticla cu alte 2,3,4 vinuri si pretul transportului devine mai avantajos; sau gasesti pe cineva sau mai multi sa va inhamati la o comanda 🙂

    @Alin, iti dau dreptate; am avut vinuri pe care le-am tinut vreo 4-5 intr-un loc retras in sifonier :)) Si surpriza, nu erau nici coapte, nici cu dopuri slabite, nimic. Deci da, vinul este mai rezistent decat credem, doar sa nu-l supunem la chinuri extreme…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *