Nevoia de puncte

Asa cum a observat George, poate ati observat si voi ca postarea anterioara se incheie cu punctajul pe care eu am considerat ca il merita vinul respectiv.

Aceasta masura, pe care o veti mai intalni pe viitor, vine sa rezolve, intr-o oarecare masura, o nevoie mai veche pe care eu am identificat-o blogului, recitind unele postari mai vechi si incercand sa ma pun in pielea unui cititor oarecare pus in dificultate uneori sa pozitioneze foarte exact vinul prezentat prin putinele cuvinte scrise de mine.

Modul de punctare este unul destul de consacrat (l.e.: un mod de punctare asemanator a fost folosit si la recentul eveniment Premiile de Excelenta Vinul.ro, printre a carui parteneri media m-am numarat si eu). Vinurile vor fi astfel rasplatite cu un numar de puncte din care 15 puncte vor face referire la latura vizuala (limpiditate min. 1/max. 5 si aspect min.2/max.10), 30 la cea olfactiva (tipicitate min.2/max.6, intensitate min.2/max.8 si calitate min.8/max.16), 44 la gust (tipicitate min.2/max.6, intensitate min.2/max.8, persistenta min.4, max.8 si calitate min.10/max.22) si 11 impresiei generale. Obiectivitatea din scoruri fiind totusi una asumata.


Folosind acest mod de punctare un vin va putea obtine minim 50 de puncte sau maxim 100.

Daca va va fi de folos sau nu aceasta evaluare ramane de vazut. Eu astept parerile voastre.

7 thoughts on “Nevoia de puncte”

  1. deocamdata m-am ferit sistemul de punctare pentru a evita ulterioarele batai de cap cu inevitabila ierarhizare. e absolut corect ca unele vinuri sunt mai bune decat altele, dar deocamdata nu-mi permit "luxul" de a ma considera un aparat suficient de calibrat in a evalua un vin relativ la o scara numerica. cu timpul e posibil sa apelez si eu la sistemul de punctare pentru a-mi pune in ordine si sorta eventualele achizitii pentru a vedea care merita pastrate / tezaurizate.

  2. Alin, la editia asta a Premiilor de excelenta tocmai am modificat un pic fisa de punctaj, in sensul ca am acordat cel mult 10 puncte "aspectului", iar cele 5 puncte luate de-aici le-am redistribuit catre celelalte caracteristici. In urma consultarilor cu mai multi degustatori si tehnologi, am conchis ca – in conditiile tehnologiilor actuale – obtinerea culorii corecte este mult mai usoara decat in urma cu 30-40 de ani, cand a inceput sa fie folosit acest sistem de punctaj. Dupa concurs, am discutat cu toti juratii si deja ne gandim ca, de la anul, sa luam toate punctele de la aspect si sa le redistribuim, iar culoarea, limpiditatea si stralucirea (aspectul, intr-un cuvant) sa devina doar criteriu eliminatoriu initial (are culoare corecta, merge mai departe in degustari; nu are, nu mai intra in jurizare).

  3. @Gabi

    O sa incerc.

    @Bogdan

    Si pe mine m-a intimidat fisa de degustare cand am utilizat-o prima data. Rezultatele si experimentele facute m-au facut sa cred ca pot sa ma bazez intr-o oarecare masura pe clasificarile obtinute.

    @Cezar

    Corectiile aduse sunt de bun simt. Asa cum ziceai si tu, un vin cu carente de limpiditate de exemplu se intalneste din ce in ce mai rar.

    Eu m-am obisnuit deja cu fisele pe care le-am folosit si la intalnirile noastre si pana nu o voi folosi pe cea imbunatatita de voi voi continua punctarea in stilul descris mai sus.

    O sa fac o mica corectie totusi in text.

  4. @Gabi

    Am uitat sa mentionez ca, odata ce se vor inmulti evaluarile, voi folosi o serie de etichete de tipul 8x, 9x, etc, (unde x este intre 0 si 9) pentru o mai buna vizualizare a vinurilor dintr-un interval anume de punctaj (50-59 care sper sa nu existe, 60-69, 70-79, 80-89 si 90-100)

  5. Eu zic sa faci o pagina speciala a blogului unde sa asezi sistemul de punctare, explicat ca aici, pentru consumatori ocazionali, cum sunt eu. Dupa mine, daca-mi permiti, articolele prea specializate, cu detalii intelese doar de initiati, risca sa iti trimita blogul catre cititori care cunosc deja piata si sortimentele de vinuri si sa pierzi, astfel, cititori care beau un pahar de vin ocazional si care vad in tine (si cei cu care colaborezi) un reper in alegerea vinului. Sper sa nu te supere parerile mele. Sanatate iti doresc!

  6. @gabi

    Opinia ta e binevenita. O sa o iau in considerare. Trebuie sa recunosc ca si eu m-am gandit la posibilitatea asta sau macar a publicarii unui link catre modul de punctare in subsolul postarilor.

    Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *