La ora actuala, ni se pare normal ca vinul sa fie comercializat si servit in recipiente de sticla. Lucrurile n-au stat insa dintotdeauna asa. Trecand de la perioada celebrelor amfore grecesti sau a recipientelor fabricate din pieile animalelor, la cea butoaielor din lemn de dimensiuni mai mari sau mai mici, traseul vinului pana la actualul lui mod de prezentare, intalnit pe rafturile magazinelor a parcurs un drum lung si anevoios.
Omul s-a obisnuit asadar, ca in epoca moderna, sa aleaga un vin intr-o sticla frumos etichetata, de capacitate 750 de mililitri (dimensiune pe care de acum si pana la sfarsitul acestui text o vom numi standard), dar in afara de iubitorii acestei bauturi, destul de putini stiu ca exista nenumarata alte tipuri de sticle (si aici ma refer in primul rand la dimensiune) ce sunt utilizate cu succes la imbutelierea vinului si ca majoritatea dintre acestea au si un nume al lor.
Din punct de vedere coloristic, cred ca nu mai are nici un rost sa insist, stiti si dumneavoastra ca sticlele acopera o paleta variata, cele mai des intalnite fiind cele albe/transparente, folosite cel mai adesea pentru vinurile albe si rose, cele maro, folosite cu predilectie pentru vinurile rosii si cele verzi, folosite atat pentru vinuri albe cat si pentru vinuri rosii.
Din punct de vedere al formei si aici exista nenumarate variante. Exista insa doua standarde ce s-au consacrat si care sunt folosite si preferate de majoritatea producatorilor de vin.
Primul model este cel al sticlei in stil Bordeaux. Al doilea poarta si el, ca si primul, numele unei zone la fel de celebre din Franta. Este vorba de sticla in stil Burgundia. Puteti vedea putin mai jos cate o sticla de vin pentru fiecare din cele doua forme ca sa puteti intelege mai bine despre ce este vorba. In prima imagine avem un Chateau Talbot intr-o sticla in stil Bordeaux, in timp ce in cea de-a doua, intr-o sticla Burgundia, avem de-a face cu un Romanee Conti.
Din punct de vedere al dimensiunii, lucrurile devin si mai interesante. V-am amintit, desi sunt sigur ca nu era neaparat necesar, despre dimensiunea standard, am sa incerc mai jos sa va enumar principalele tipuri de sticle de capacitate oarecum atipica si cate ceva despre fiecare in parte.
Sticla de 375 ml: echivalentul a unei jumatati de sticla standard, este folosita cel mai adesea la vinurile (in stil) Sauternes.
Sticla de 1.5 l: echivalentul a doua sticle standard, se mai numeste si sticla Magnum.
Sticla de 2.25 l: echivalentul a trei sticle standard, se gaseste de obicei in format Bordeaux si mai poarta denumirea de Marie-Jeanne.
Sticla de 3 l: echivalentul a 4 sticle, se numeste Double Magnum daca e in format Bordeaux si Jéroboam daca este in format Burgundia.
Sticla de 4.5 l: echivalentul a 6 sticle standard, este numita Jéroboam daca este in format Bordeaux si Réhoboam in format Burgundia.
Sticla de 6 l: echivalentul a 8 sticle, este alintata Impériale in format Bordeaux si Methusaleh/Matusalem in format Burgund.
Sticla de 9 l: echivalentul a 12 sticle standard, este intalnita in special in format Burgundia si poarta numele Salmanazar.
Sticla de 12 l: echivalentul a 16 sticle standard, este si ea consacrata in format Burgundia si se numeste Balthazar.
Sticla de 15 l: echivalentul a 20 de sticle standard, este intalnita mai des in format Burgundia si se numeste Nebuchadnezzar/Nabucodonosor.
Iata si o imagine elocventa in care pot fi comparate cateva sticle avand unele din dimensiunile mai devreme amintite.

Binenteles, acestea nu sunt toate dimensiunile posibile pe care sticla de vin le poate lua. Exista, cum poate va asteptati, si un record mondial pentru cea mai mare sticla de vin, recent stabilit de o companie chineza ( Wang Chen Wines ) cu o sticla de 1850 de litri.
Neluand in calcul astfel de sticle de dimensiuni impresionante, va puneti poate o intrebare legata de utilitatea unor astfel de recipiente si avantajul pe care l-ai avea cumparand o sticla magnum de exemplu in locul a doua de dimensiune standard. Raspunsul e unul cat se poate de simplu si nu este legat de existenta vreunei promotii pentru sticlele de dimensiuni mai mari. Vinul sufera in sticla un lent proces de imbatranire si de oxidare. Cu cat raportul dintre lichid si aerul din sticla este mai mare, cu atat acest proces se produce mai lent, lucru ce permite o pastrare pentru o perioada mai lunga a vinului respectiv. Iata de ce un impatimit al domeniului, care intentioneaza sa cumpere un vin pentru invechire ar putea prefera achizitionarea unei sticle de dimensiuni mai mari in locul sticlelor de dimensiuni standard. Exista binenteles si un revers al medaliei. Acela ca odata deschisa o sticla, ea trebuie consumata. Trebuie asadar sa fim siguri inainte sa deschidem o sticla Matusalem de exemplu, ca ne dorim asta si ca avem langa noi suficienti prieteni sa ii facem fata.
Ca sa adaug si o latura practica si personala acestei postari, am sa adaug inainte de inchiere, cateva randuri despre experienta pe care am avut-o saptamana trecuta cand am degustat comparativ acelasi vin – Enira Reserva 2006 dintr-o sticla de 750 de ml si dintr-o sticla Double Magunum.
Degustarea a avut loc in orb si n-am stiut asadar ordinea in care am incercat vinurile.
Prima proba a avut un nas intens, dominat de fructe precum capsuna si pruna, pentru ca in gust sa se iveasca un iz de nuci si de mohor invaluite intr-o mantie de fructe de padure supracoapte.
A doua proba a avut un nas ceva mai rafinat, cu trimiteri mai evidente catre condimente si cu o textura mai proeminenta in gura, unde fructele iau nume de cireasa si se alatura izului vanilat.
Se simtea clar ca vinurile au un filon comun. Faptul ca fructele din proba 1 alunecau mai degraba spre dulceata, imprumutand un usor iz de caramel, iar in proba doi aveau infatisarea de fructe bine coapte, dar mai ales faptul ca, aceasta a doua proba, mi-a amintit de prima mea intalnire cu Reserva Enira 2006 de acum aproape 3 ani, m-a facut sa pariez ca in primul pahar am avut vinul din sticla de 750 de ml si in al doilea vinul din sticla mai mare. Am avut binenteles dreptate. 🙂
You’re getting better and better! Good job! BTW, la F1, ce fel de sticle folosesc la sfarsit, la premiere? Ai idee?
Stiu ca la un moment dat se folosea sampanie Mumm in sticle Jeroboam. Nu stiu daca s-au schimbat lucrurile de atunci.