La 50/50 – Anne Gros & Jean-Paul Tollot 2009

Eticheta lui La 50/50 este o pata de culoare in peisajul vinurilor frantuzesti, cunoscute mai degraba pentru conservatorismul lor decat in coloristica deosebita.

Vinul are insa o poveste si mai interesanta, asa ca nu mai zabovim prea mult asupra etichetei. Ati putea crede ca numele vinului se trage de la faptul ca provine din 2 soiuri, dar nu e asa. El vine de la faptul ca, in spatele lui au stat doi oenologi cunoscuti, ce au facut o excapada in Languedoc, ei consacrandu-se pana acum pentru vinurile produse in Burgundia, dand astfel nastere acestui vin care imprumuta puterea specifica vinurilor din sud cu mineralitatea celor de mai la nord.

Vinul este etichetat ca Vin de Table, dar credeti-ma pe cuvant ca acest cupaj de Carignan, Cinsault si Grenache spune mai multe povesti decat te-ai astepta la orice alt vin clasificat astfel. Cum in cazul vinurilor de masa legislatia nu permite mentionarea pe eticheta a anului, producatorii au recurs la un truc si au specificat anul 2009 in dreptul numarului lotului.

Intreptandu-ne acum atentia asupra vinului, trebuie sa stiti ca nu a avut contact cu stejarul, lasand astfel cele trei soiuri sa se exprime in voie. Nasul tresare, vibrand sub presiunea aromelor crude de cireasa, piper si pruna. Gura e surprinsa mai intai de textura bogata lasandu-se apoi dusa in voie de povesti cu iz de macese si rodie sustinute de impresia minerala ce se impune spre final. (85 puncte)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *