Intalnire cu vinuri si branzeturi

Desi intalnirea despre care urmeaza sa va povestesc face parte din ciclul degustarilor de grup cu care v-ati obisnuit poate, veti observa ca, de aceasta data, evenimentul n-a avut ca singur scop evaluarea si degustarea unor vinuri. La propunerea lui Mihnea, ne-am gandit ca ar fi interesant ca, cel putin de aceasta data, sa acordam atentie asocierii vinurilor cu branzetruri.

Faptul ca vinul este insotit, nu de putine ori, cu astfel de gustari nu reprezinta o noutate pentru nimeni, dar este acest lucru doar un cliseu sau vorbim de o simbioza fericita intre vinuri si branza? Sunt vinurile rosii asocierea cea mai buna pentru astfel de alimente sau este si cazul vinurilor albe?

Fara a ne propune anume sa raspundem la toate aceste intrebari, ne-am hotarat deci sa alcatuim un meniu cat mai variat, atat in ceea ce priveste vinurile, dar si branzeturile, pentru a studia problema ceva mai in detaliu.

Pentru ca toate astea trebuiau totusi  traduse cumva, tot la propunerea lui Mihnea, am stabilit degustarea celor 6 vinuri alaturi de 5 branzeturi, urmand ca fiecare combinatie sa fie punctata pe o scara de la 1 la 5, unde 1 = groaznic, iar 5 = memorabil.

Ce a iesit veti putea vedea mai jos. Dati-mi voie totusi sa va prezint mai intai vinurile:

  • Champagne Taittinger a Reims Reserve Brut
  • Fournier Perre & Fils – Sancerre – Les Belles Vignes 2009
  • Haugherr Vin d’Alsace – Gewurtztraminer 2005
  • Col D’Orcia – Rosso Di Montalcino 2007
  • Enira Reserva 2006
  • Gratiesti Nectar – Milestii Mici 1986

Gusturile mele si regulile jocului au dat nastere la urmatoarele scoruri:

Concluziile, pe care le puteti dealtfel trage si singuri, sunt acelea ca, cel putin eu unul raman fidel opiniei invechite (?) ca branzeturile par a merge mai bine cu vinurile rosii, asta in ciuda ultimelor tendinte ce par sa fie totusi  in favoarea celor albe cand vine vorba de astfel de combinatii.

Fara ca acest lucru sa insemne ca a fost cel mai bun vin al serii, pentru ca nu asta a fost oricum scopul acestui experiment, vinul cel mai prietenos a fost Enira Reserva 2006, in timp ce in cazul branzeturilor, rolul de joker a fost jucat de Chevre du Poitou. Cele mai reusite combinatii fiind totusi: Sancerre – Chevre du Poitou, Gewurztaminer – Livarot, Rosso di Montalcino – Roquefort si Rosso di Montalcino – Parmegiano (oarecum de asteptat).

Voi de care parte a baricadei sunteti?

7 thoughts on “Intalnire cu vinuri si branzeturi”

  1. Nutritionistii dezaproba total combinatia. Si nu din rationamente de ingrasare, doar de digestie 😉

  2. @berbecutio
    Uite vezi? Poate de asta mi s-au parut mie nutritionistii astia niste dubiosi :))

    Eu cred ca e importanta si limita.

  3. @Dan,

    Deci daca te servesc cu un platou de branzeturi langa un pahar de vin nu ma injuri. 🙂

    Si mie imi place, altfel nici nu cred ca as fi scris despre asta.

  4. Cred că merită să încercați odată combinația de brânzeturi cu vinuri albe dulci. Eu, de când am descoperit-o, i-am rămas (aproape) fidel.

  5. @Cezar,

    Cred ca acesta combinate se regaseste si in fisa noastra Gewurtztraminer-ul era dulce (in ciuda faptului ca in fisa apare ca demi).

    In plus, eu am punctat asocierea lui cu Livarot cu 4 puncte, adica cam cea mai mare nota data de mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *