Halewood…2 dintr-o lovitura

Cum mancarea este bine a fie insotita de un vin bun, tot la Zan am avut si 2 intalniri oenologice. Prima dintre ele a fost ma degraba o re-intalnire pentru ca mai bausem Cabernet Sauvignon de la Prahova Valley Special Reserve insa ne mai scriind despre un Cabernet si cu atat mai putin despre asta iata randurile de rigoare insotite de fisa tehnica;)

Extras din fisa tehnica:

Cabernet Sauvignon poate fi considerat drept vinul rosu cu cea mai aleasa si mai solida reputatie. In Australia, in Noua Zeelanda, in California, in Africa de Sud, in Chile sau, de exemplu in Dealu Mare, Cabernet Sauvignon este considerat regele vinurilor rosii. Simpla inscriere pe eticheta a denumirii acestui soi inseamna pentru consumatorul de vin un prim “certificat” de calitate. Soiul este originar din regiunea Bordeaux (Franta) unde face parte din sortimenta alaturi de Merlot, Marbec si pe alocuri de Cabernet franc. De fapt, soiul Cabernet Sauvignon face faima unor cunoscute areale viticole din Romania, care au dobandit intre timp dreptul la denumire de origine controlata: Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura, Tohani, Samburesti, Vanju Mare, Orevita Recas, Minis, Murfatlar si altele. De regula, vinul de Cabernet Sauvignon trebuie pus in consum dupa 2-4 ani de maturare la vas. Uneori el este prea aspru, aproape neeonsumabil cand este tanar, dar un astfel de vin prezinta in cel mai inalt grad garantia unei evolutii pozitive prin invechire. Marile vinuri de Cabernet Sauvignon, barbatoase, generoase, corpolente, de obicei alcoolice (12,5-13,0 vol %) si uneori excesiv de aspre isi dobandesc apogeul calitatii lor dupa 2-4 ani de maturare la vas si dupa inca 3-6 ani de maturare la sticla (daca mai raman) dar, atunci cand scapa de furia eonsumatorilor, ele sunt capabile sa aiba asigurata medalia de aur la oricare concurs de vinuri.

Sursa: www.oniv.ro

Al doilea vin o fost o surpriza placuta care mi-a schimbat considerabil parerea despre cupaje asa cum am amitit si intr-un post anterior si daca pana acum consideram mai degraba cupajele o metoda de a ascunde defectele de soi si de a evita clasificarile de genul nereprezentativ pentru soiul cu pricina acum sunt mai deschis la astfel de experiente 🙂 si cred ca aceste vinuri au mult si multe de oferit. Acesta este si cazul lui Rosso di Valachia din colectia Byzantium tot de la Halewood.

Later add-on:

Rosso di Valchia a obtinut in acest an Medalia de argint, Concursul Mondial de la Bruxelles 2007 fapt ce il recomanda in plus ca un vin de exceptie. Am auzit ca in special lotul 6200 ar fi unul extraordinar (numarul lotului poate fi identificat pe contra-eticheta), dar n-as refuza un Rosso di Valachia indiferent de numarul lotului :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *