Grasa de Cotnari

Desi este bine cunoscuta traditia mesei cu preparate din miel de sarbatorile Pascale, la care ar merge cel mai bine tot un vin rosu, faptul ca am tot amanat prezentarea unui vin alb ma face ca sa fac o recomandare mai degraba pentru desert decat pentru masa de Pasti. Proastat premiat la concursul International “Vinalies Internationales” de la Paris (Grasa 2000 si Grasa 2003) cu medalia argint Grasa de Cotnari este recomandat asa cum aminteam mai sus in asociere cu un desert indiferent daca acesta este o placinta sau o salata de fructe. Ca si parere personala despre producator ar fi faptul ca desi se poate mandri cu vinuri valoroase si multi-premiate, ar mai fi putin de lucrat la prezentarea vinului in sticla care nu se ridica, dupa parerea mea, la valoare vinurilor produse.

Extras din fisa tehnica:

Soi ce face pante din sortimentul vechi, renumit si stabil de rnulte secole de la Cotnari. Mai mult decat atat, se considera ca, din sontimentul de Cotnari, Grasa este cel mai valoros din punctul de vedere al calitatii. Se zice ca insusi Stefan cel Mare, cunoscator al vinunilor de Cotnari s-a desfatat cu alesele insusiri ale vinului de Grasa. Soiul Grasa are un areal de cultura relativ restrans. Soiul Grasa da in general productii modeste in jurul a 5-6 t struguri la hectar. Soiul Grasa are 0 mare calitate si un mare neajuns. Avand o pielita subtire si delicata, soiul Grasa este foarte sensibil la atacul de Botrytis cinerea; calitate, in sensul ca in conditiile unor toamne calde si secetoase strugurii se ‘botrytizeaza’, se ating cu usurinta concentratii in zaharuri de peste 250 g/l, vinul obtinut prezinta caracterul specific de ‘mucegai nobil’. Dirnpotriva, in toamnele reci si ploioase, strugurii sunt puternic atactati de putregaiul cenusiu care afecteaza grav cantitatea si calitatea recoltei. In conditiile de la Pietroasa sau Cotnari, vinul dulce de Grasa este pur dar fin, amplu, corpolent, onctuos.

Sursa : www.oniv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *