Feteasca Neagra – Val Duna Edition

Ieseam de la metrou saptamana asta cand ma intorceam de la munca. Dau curs rutinei si sun acasa sa vad daca e nevoie de ceva. Era. Intru intr-un supermarket din calea mea. Lume multa. Oamenii…grabiti. Majoritatea tot in drum spre casa ca si mine probabil. Iau ce-mi trebuie si ma refugiez cateva minute la raionul cu vinuri. Aici e ceva mai liber. Nu ma decid foarte usor. Asta e bine. Inseamna ca am de unde alege. Vin si pleaca alti cativa cumparatori dar dispar repede fie cu cate o sticla aleasa la fix (probabil stiau ce cauta) fie chemati de un ‘hai draga’ scurt. In cele din urma imi face cu ochiul o Feteasca Neagra. Acasa scot sticla din sacosa si o asez lange celelate cateva sticle pe care le mai aveam si care isi asteapta randul si circumstantele favorabile. Feteasca sta cuminte in fruntea formatiei. Stie ca nu va dezamagi. Nici n-o las sa astepte prea mult. Isi accepta soarta. Am fost cinstit cu ea…am lasat-o sa-si etaleze toate armele (culoarea, mirosul si gustul) si la fel a fost si vinul cu mine…cinstit, usor aspru, dar corect. Citisem ca Feteasca Neagra nu se lasa usor citita si recunoscuta. Asa ca ar fi riscant sa declar ca as recunoaste-o in orb data viitoare, dar comparand-o cu alte vinuri rosii recent incercate mi s-a parut diferita. Si diversitatea, cel putin la vinuri, e buna va spun eu ;). Despre cine e vorba: Val Duna Edition – Feteasca Neagra de la Carl Reh Winery, companie germana de vinuri dar care produce si in tara noastra si care aduna sub numele Val Duna o varietate de vinuri pentru o varietate de gusuturi.

Extras din fisa tehnica:

Este un soi autohton cultivat din timpuri stravechi in podgoriile din Moldova, areale din judetul Galati (Nicoresti, Bujoru, Ivesti, Corod), judetul Vrancea (Odobesti, Cotesti, Tamboiesti) sau din judetul Vaslui (Tutova, Iana, Murgeni). Extins in cultura si in zone mai generoase din punct de vedere termic, cum este podgoria Dealul Mare (Tohani, Ceptura, Valea Calugareasca) soiul Feteasca neagra si-a scos la iveala resurse noi, mai ample, pentru obtinerea vinurior de inalta calitate. Vinul de feteasca neagra are un caracter olfactiv discret dar foarte specific, ceva care sugereaza mirosul de prune uscate (nu afumate). Cand vinul este mai vechi apar si usoare nuante de scortisoara. Se considera ca in anii favorabili, vinul de Feteasca neagra nu este cu nimic mai prejos vinului de Cabernet Sauvignon, ba dimpotriva. Este insa mai putin constant din punct de vedere calitativ si aceasta din cauza ca strugurele este mai sensibil la atacul de Botrytis decat strugurele de Cabernet Sauvignon.

Sursa: www.oniv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *