Despre vinuri vrancene, cu bloggeri vranceni

De obicei, vizitele mele la diversi producatori de vin au fost facute in grupuri in care majoritatea persoanelor fac parte din presa sau din zona de online dedicata acestei nise. In weekend, am facut  o vizita in cu totul alta companie. Este vorba de o parte a membrilor Blogosferei Vrancene. Vizita a avut loc, cum poate va asteptati, la cateva puncte de lucru a celui mai mare producator de vinuri din zona: Vincon Vrancea. Nu doar pentru colegii mei din acest grup, aceasta vizita a reprezentat o premiera, ci si pentru mine. O data pentru ca, pe langa vinuri, am vizitat si Crama Paradis, adica locul unde se odihnesc inainte sa iasa pe piata vinarsurile Jad sau Miorita, dar si pentru ca, in vizitele mele de pana acum, nu reusisem sa ajung la niciunul din producatorii din judetul in care m-am nascut.

Pentru ca v-am pomenit deja de Crama Paradis, poate cea mai mare rezerva de distilate din Sud-Estul Europei, trebuie sa va spun ca acesta a fost doar punctul de plecare al vizitei noastre. Inainte sa trec in revista celelalte obiective, am sa remarc mai intai calitatile vinarsului Jad (35 de ani), o licoare ce impresioneaza prin complexitate si prin eleganta aromelor, pe care evit totusi sa o punctez, tocmai pentru ca pana acum am facut acest lucru exclusiv pentru vinuri.

Vizita a continuat cu un popas la Beciul Domnesc, un obiectiv din patrimoniul UNESCO, construit pe vremea domniei lui Stefan cel Mare, care merita vizitat fie ca esti sau nu amator de vinuri, si s-a incheiat cu o parcurgere a celor mai reprezentative game, la una din sectiile Vincon din Odobesti.

Despre vizita in sine, au scris deja o parte din participanti asa ca, va invit sa intrati la unul din urmatoarele link-uri sa cititi si alte impresii: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ,9 ,10 (ordinea fiind una intamplatoare). Eu am sa fac in continuare ce stiu eu mai bine, nu inainte insa sa va prezint cateva imagini facute de fotograful Adrian Fluture.

Am degustat:

Beciul Domnesc Sarba 2012: Nas initial sulfuros, se deschide in nuante simple de migdala si trandafir; gustul usor amarui, scoate in evidenta pe final discrete trimiteri florale. (74 puncte)

Ambrosio Muscat Ottonel 2012:  Ca orice Muscat isi face simtita prezenta imediat prin parfumul sau intens; culoarea are ceva nuante verzui; gustul alatura nuantelor florale, parfum de gutui. (80-81 puncte)

Rose Verite 2012: este un rose obtinut din Cabernet Sauvignon de culoarea somonului; debutul este usor floral; parcursul e unul prietenos si adaposteste in el nuante proaspete de fragi si mar (bot de iepure). (81 puncte)

Ambrosio Feteasca Neagra 2008: Feteasca din gama Ambrosio a evoluat pozitiv si usor surprinzator de la ultima mea intalnire cu ea; da semne de o tipicitate buna, fiind inzestrata cu arome evidente de pruna si dulceata de cirese, dar si cu o structura moale, blanda; finalul este mediu spre lung. (83-84 puncte)

Casa Vrancea 1949 Cabernet Sauvignon 2004:  Culoare nu foarte intensa; are un evident buchet de sticla; parfumul sau evolueaza in nuante de ciocolata amaruie; gura este directa si lipsita de complexitate. (77 puncte)

Beciul Domnesc Special Reserve Busioaca de Bohotin 2012: (inca neetichetat) Emana parfum de dulceata de trandafir; gustul este generos si aduce aminte de aromele de mango si piersica; alcoolul e bine integrat si se ascunde in spatele aromelor intense; final lung. (82 puncte)

Tamaioasa Romaneasca 1989 Pietroasele, Vinoteca: Culoare aurie, intensa, menisc pronuntat; nas complex, initial dominat de izuri de mango si dulceata de gutui, evolueaza apoi in nuante de tei, miere si ceara de albine; continutul de zahar e generos, dar perfect integrat; are un postgust cu iz discret de ananas; un vin cu o tipicitate de remarcat. (86 puncte)

11 thoughts on “Despre vinuri vrancene, cu bloggeri vranceni”

  1. Si eu va multumesc pentru prezenta. Lista link-urilor inca nu e completa, dar o voi actualiza cand ajung la un PC.

  2. trecand prin ochii mintii vinurile degustate, am citit si mi-a placut descrierea pe care ai facut-o vinurilor degustate.
    mai ales, ca si eu am apreciat Feteasca Neagra si Tamaioasa Romaneasca.
    asa cum am afirmat si sambata : eu cred ca e una dintre cele mai bune activitati in offline facuta de Blogosfera Vrancea de cand existam oficial – 3 ani, in aceasta vara 🙂
    multam fain, pentru acest blogmeet, la care ai fost un liant intre noi si Vincon 😉

  3. Dan, multam mult de prezenta si apreciere. Eu am fost totusi mai mult un intermediar. Meritele sunt impartite intre participanti si organizator.

  4. Felicitari de blog. Pentru iubitorii de vin e aur curat in ceea ce priveste informatiile. Ca doar nu poti personal sa gusti toate vinurile de pe lume. Si eu sunt fan vinuri de la Vincon. Si vinarsuri, Jad si Miorita, cand permite buzunarul 🙂

  5. Salut! Poate gasiti putin impropriu ca eu, sexul slab, sa comentez aici, la o pagina despre vinuri. Am ajuns aici pentru ca am descoperit de curand un vin pe care-l savurez din plin in momentele de relaxare, de visare, de uitare… Rose far niente, busuioaca de Bohotin, un titlu genial ales de cei de la Vincon, pentru ca el este cel care m-a atras in primul rand. Apoi gustul, cum v-am zis mai sus, pentru ca nu sunt atat de rafinata in descrieri, ca voi, pot sa spun doar ca te deconecteaza complet de la lumea inconjuratoare, de la viteza cu care curge prin si pe langa noi. Multumesc si pentru recomandarile facute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anunta-ma cand se mai scriu comentarii la acest articol. Te poti abona si fara sa comentezi.