Despre Provino cu Bogdan Bocse

Stiti deja ca in perioada 15 – 18 Martie a avut loc la Cluj evenimentul Provino, eveniment la care  Punctul pe Vin a fost partener media. Am stat de vorba ieri cu Bogdan Bocse, autorul blogului Printre Vinuri, care a fost prezent la eveniment in calitate de iubitor al vinului dar si ca reprezentant al Vindependentilor la acest festival.

Iata cateva impresii cu care s-a intors Bogdan de la Cluj.

Punctul pe Vin:  Bogdan, a trecut si prima editie a Provino de la Cluj. Care este primul lucru care iti vine in minte acum despre acest eveniment? Cu ce ai ramas dupa participarea ta la el?

B.B.: Primele lucruri care imi vin minte sunt legate de vinurile si oamenii pe care i-am intalnit in cele doua zile in care am participat la acest eveniment. Cea mai pregnanta amintire e intalnirea cu vinurile eco / bio / organice importate din Sudul Frantei de cei de la Vin de Vie – foarte multe soiuri de struguri de care nu am mai auzit pana acum, cu arome ciudate, suprinzatoare, captivante. Urmeaza vinurile rosii din regiunea Rioja – Spania importate in Romania de Crama Borha si noile vinuri ale celor de la Budureasca (cu Tamaioasa Romaneasca 2011 vinificata in sec pe post de cap de lista). Discutii foarte interesante am purtat cu d-l Hymer importator de Vinuri din Austria, cu Ciprian Rosca de la Cramele Recas si cu d-l Ioan Tita de la Butirom Baril – producator de barriqueri.

Punctul pe Vin: Cum a primit publicul clujean evenimentul? Este el diferit fata de cel din Bucuresti sau de oriunde?

B.B.: Am fost suprins sa descopar ca daca in timpul zilei au fost destul de putini participanti, spatiul s-a aglomerat sambata seara cu ocazia evenimentului Black & Wine Party, cand au venit foarte multi tineri. Cred ca au fost ceva mai multi tineri comparativ cu celelalte evenimente de profil din Bucuresti si Timisora.

Punctul pe Vin: Cum ti s-a parut participarea la eveniment? Ai simtit mai mult interes din partea producatorilor vis-à-vis de acest eveniment?

B.B.: Expozantii – mare parte producatori de vinuri din Romania se asteptau probabil la un numar mai mare de participanti apartinand segmentului HoReCa din Cluj-Napoca, cu care sa intre in contact si eventual sa puna bazele unor colaborari. Altii, cu reteaua de distributie deja pusa la punct au venit sa ia contact direct cu consumatorii de vinuri clujeni in speranta crearii un relatii de fidelizare. Fiind vorba de primul eveniment al anului destinat industriei vinului producatorii au scos la degustare destul de multe noutati. In afara de 2-3 producatori care nu s-au afisat cu vinuri noi, cei mai multi au ales Provino ca loc si moment de lansare pentru destul de multe dintre noile lor vinuri.

Punctul pe Vin: Zi-mi 3 vinuri care ti-au ramas in minte!

B.B.: Tamaioasa Romaneasca 2011 de la Crama Budureasca, Garnacha Teorema de la Bodegas Y Vinedos del Jalon si cupajul Brin De Temps de la Domaine de Brin.

Punctul pe Vin:  Cu ce a venit Provino in plus fata de alte evenimente similare si unde ar mai fi de lucrat dupa parerea ta?

B.B.: Noutatile au constat in degustarile colective organizate pentru public de catre sommelieri, programul Scoala Vinului si seara de party Black & Wine. In prezent lipsesc din programul tuturor evenimentelor de acest gen organizarea unor masterclass-uri / workshop-uri destinate consumatorilor care vor sa stie mai mult sau celor din industria vinului. Lucrurile se vor schimba in acest sens o data cu editiile din toamna ale targurilor, festivalurilor sau saloanelor de vinuri. In acest sens grupul bloggerilor de vin Vindependent ii saluta pe organizatorii de evenimente din industria vinului!

9 thoughts on “Despre Provino cu Bogdan Bocse”

  1. Degustarile colective au fost o teapa de mare efect. Platesti 30 lei ca sa degusti “fata in iarba” si “premiat” de la Jidvei.. in pahare turcesti de bodega de tara. Pentru un festival ce se doreste a fi de calibru e penibil.

  2. Cosmin,
    Cred ca parerile pro sau contra sunt la fel de binevenite.

    Cred ca si organizatorii au ceva de invatat din nemultumirile celor care le-au trecut pragul.

    Sa inteleg ca nu se stia dinainte ce vinuri intra in degustare?
    Tu ai platit banii astia fara sa ai informatia asta? Daca esti unul care a batut drumul pana la Cluj pentru asta ar fi pacat sa fie asa.(inteleg ca esti din Bucureti, nu?)

  3. Ba da, se stiau vinurile, am fost informat, dar mai erau inca 2 spaniole interesante, plus ca am zis sa particip si eu la o degustare cu sommelieri OSR. Chiar si asa din multitudinea de vinuri lansate tocmai pe astea le-au ales pentru un eveniment care pentru o parte dintre noi, cei mai putin cunoscatori, poate insemna o experienta interesanta… din pacate a fost o dezamagire. In rest.. numai de bine despre Provino.

  4. @Cosmin, inteleg. Mie imi place sa vad mai mereu partea plina a paharului si de data asta o vad in faptul ca apar tot mai multe evenimente de acest gen, parte din ele in orase in care nu exista asa ceva pana acum.

  5. Cred ca a fost pus punctul pe “I” si doresc sa vin cu informatii nu cu explicatii:
    -am solicitat multor producatori sa vina la aceste manifestatii daca doresc sa-si etaleze produsele. Multi nu sunt interesati de manifestarile interne “pana nu se schimba mentalitatea consumatorilor” ! Cine sa le-o schimbe? Tot Fata in iarba si Babanul? Daca doar acestia se prezinta la aceste manifestatii cu aceste gusturi se vor obisnui consumatorii si doar pe acestea le vor aprecia.
    -PAHARELE???? Aceasta este dotarea celor de la locatiile de ….atentie : “4 STELE”.
    Oare cine le acorda aceste stele???
    Ca raspuns pentru stimabilul domn Cosmin : OSR va participa la alte manifestari doar cu paharele proprii.
    Sper ca organizatorii si producatorii sa inteleaga care sunt doleantele clientilor, motivele neparticiparii lor, clienti carora trebuie de fapt sa le acordam tot respectul si
    atentia cuvenita:
    TOTI, DAR ABSOLUT TOTI, TRAIM DIN CASH FLOW-ul LASAT DE CLIENT LA CASA.
    Daca nu vom intelege acest lucru, totul, este inutil.
    Cu deosebita stima tuturor celor care au vizitat PROVINO Cluj.

  6. Am vizitat si eu Sambata evenimentul.
    Mi-a placut initiativa cred ca o mica greseala a fost anuntarea de Grand Hotel Napoca, hotelul fiind cunoscut de noi, de clujeni ca si Hotel Napoca. Este un hotel mai nou Grand Hotel Italia si cred ca s-a facut o confuzie.
    Oamenii trebuie sa stie ca daca nu participa, nu fac networking, nu discuta, atunci astfel de evenimente nu se mai organizeaza. Trebuie sa ne dezvoltam cultura asta de a participa la evenimente.

  7. Horia si eu cred ca organizarea mai multor evenimente de acest gen este benefica. Eu n-am ajuns, dar m-am documentat, dupa cum vezi, de la amicul Bogdan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *