Degustare de grup – tema libera II (vin rosu)

Tema

Daca Picasso a avut o perioada albastra si una roz, de ce n-am fi putut si noi avea o degustare … rosie? Cum avusesem deja o intalnire similara , tot la Ginger evident, dedicata vinului alb, era normal sa organizam una avand ca tema vinul rosu.

Ideea generala a fost sa incercam totusi sa evitam soiurile pe care le-am incercat deja sau carora le-am putea dedica in viitor o intalnire aparte. Astfel, cele mai inspirate optiuni ar fi fost, in mod evident, fie alegerea unui cupaj, fie a unui soi ceva mai exotic, din care am fi gasitceva mai greu suficiente vinuri pe care sa le includem in vreo degustare.

Cu o singura exceptie, am reusit sa dam curs acestui plan si, pot spune ca am reusit sa adunam o serie de vinuri cat se poate de interesanta, in care au predominat vinurile frantuzesti si din care au mai facut parte un vin toscan si unul chilian.

Vinul

Iata lista completa a vinurilor si impresiile pe care mi le-am facut eu:

Campomaccione – Morellino di Scansano – 2007 (prod. Rocca delle Macie, Castellina in Chianti – Italia): Vin de un rubiniu intens, nas fin de fructe de padure; tanini netezi; baricul este destul de evident la fel ca si aciditatea; final destul de lung cu un usor iz de piele si condimente.

Belleruche – 2007 (prod. M. Chapoutier, Cotes-du-Rhones – Franta): Culoare stralucitoare; nas complex ce se dezvolta in trepte; gust de piper negru si cirese coapte, tanini usori; finalul exceleaza in nuante baricate cu tente complexe de fructe negre.

Caladiz – Mas Bruguiere – 2005 (prod. Isabelle Guilhelm & Xavier Bruguiere, Coteaux-du-Languedoc – Franta): Culoare grena, nas destul de timid; aciditate ridicata; finalul scurt dezvaluie ceva arome de fructe de padure; alcoolul desi nu foarte ridicat se simte destul de tare nefiind ajutat de suficienta aroma.

Paralelle 45 – 2006 (prod. Paul Jaboulet Aine, Cotes-du-Rhones – Franta): Culoare foarte placuta de un rubiniu stralucitor; Nasul este fructos si da usoare senzatii dulci; olfactiv vinul mai dezvolta nuante de condimente si piele; gustul este plin si destul de acid; postgustul este bogat cu usor iz de ciocolata amaruie si afumatura.

Los Challos – Cabernet Sauvignon – 2006 (Chile): Culoare aprinsa, nas condimentat, imbogatit cu note de ardei si agrise; gustul combina nuantele condimentate cu cele de cafea; destul de amarui pe final.

Chateau du Breuil – Cru Bourgeois – 2006 (Haut Medoc, Franta): Combinatie Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Petit Verdot are o culoare intensa si dezvaluie arome de prune si violete; gust cald si placut, dar nu foarte intens; taninii se simt bine pe final.

Chateau Les Jamnets – 2001 (prod. Claudes Tausin, Graves – Franta): Culoare rubinie inchisa; nuante de cacao si afumatura; gustul dezvaluie arome condimentate si pamantii; finalul invaluie cu note afumate; dupa carafare gustul s-a mai deschis, iar nuantele afumate sunt usor inlocuite de note de magiun.


Nota: Publicat deasemenea si aici.

15 thoughts on “Degustare de grup – tema libera II (vin rosu)”

  1. Mihnea,

    Ca si la precedenta degustare, mi se pare mai dificil de facut un top cand vinurile sunt atat de diferite.

    Mie de exemplu, cel mai mult mi-a placut Paralelle 45. 🙂

  2. eee, nu se supara Morellino pe mine dintr-atat. Oricum ramane unul din vinurile mele preferate ;).

  3. Mi-a plăcut Belleruche 2007 al lui M. Chapoutier, cred că și Danei i-a plăcut tot ăsta. Mi s-a părut un vin cu o evoluție frumoasă, care învăluie gura în cireșe negre, mure și note condimentate, rotund, cu un final mediu spre lung, în ciuda nasului destul de reținut. La 12 EUR mi se pare o alegere super.

  4. @berbecutio, tot n-am inteles daca vorbim despre Morellino cel prezentat de mine in acest post sau despre cel despre care am dicutat pe FB.

  5. Bun, ma bucur atunci. Ti-am zis ca mai am vreo doua sticle pe acasa :). Ma amuz si acum cand ma gandesc prin ce intamplare fericita l-am incercat prima oara, impreuna cu 2 prieteni din copilarie. Sa-mi fi placut din aceasta cauza atat de mult?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *