Degustare de grup – tema libera (alb & roze)

Degustarea de ieri a fost un adevarat maraton. Initial noi ne gandisem ca tema ei sa fie vinuri albe sau roze la alegere, pentru ca vorba aia, am ajuns la editia jubiliara cu numarul 5, am avut insa parte de cateva surprize care, desi nu s-au incadrat in categoriile mai sus mentionate, au fost foarte placute.

Pentru ca vinurile au fost foarte diferite mi-ar fi greu sa mentionez vreun clasament de aceasta data. Am sa va spun insa doua-trei cuvinte despre fiecare vin in parte cu speranta ca nu am uitat vreunul. Tot pentru ca probele au fost in numar mai mare decat de obicei si pentru ca am tot incercat sa mentinem vinurile la o temperatura potrivita fiecaruia, mi-a fost imposibil sa le prind pe toate intr-o poza asa ca am atasat o imagine doar cu o parte din ele.

Vinuri albe

Monser – Babeasca gri (prod. Senator Focsani): Un vin care pentru mine a fost mai degraba o curiozitate pentru ca pana acum nu mai incercasem decat varianta neagra a babestii; culoare firava, nas destul de persistent, gust simplu, fara nuante evidente, un vin usurel, postgust scurt.

L’Arbalete – Dezaley – 2008 (prod. Jean et Pierre Testuz, Elvetia): Un vin dintr-un soi de struguri care in Romania nu prea stiu sa se vinifice (Chasselas); culoare palida, nas fin, gust nu foarte expresiv cu usoare nuante de mar verde; din cate am inteles vinul nu se recomanda consumului imediat asa ca tind sa cred ca drojdiile ar putea deveni mai domoale in 2-3 ani.

Crai Nou – Riesling (prod. Domeniile Franco Romane): Un vin eco (la propriu), culoare placuta, nas proaspat, aciditate ridicata, se simt usoare nuante de legume verzi care se incheie insa cu o nunata amara neplacuta.

Terra Alba – 2007 (prod. Clos de Colombes): Un cupaj de Feteasca Alba si Riesling; culoare galben intens, nas fructos cu usoare arome de gem de gutui, nu da impresia unui vin proaspat insa gustul este intens cu nuante de lemn ceea ce il face foarte personal, finalul mediu si usor afumat.

La Roche Chablis – 2007 (prod. La Roche Wines, Franta): Culoare foarte stralucitoare, nas proaspat, gustul are o prospetime blanda si dezvaluie usoare arome de pere, final citric placut.

Rawson’s Retreat – 2006 (prod. Penfolds, Australia): Cupajul de Chardonnay si Semillion are o culoare aurie intensa, arome fructoase placute, gust plin si echilibrat, aromele se imbina placut si dezvaluie nuante de unt, caisa dar si de vanilie, final armonios.

Vinuri roze

Merlot Roze – 2006 (prod. Domeniile Franco Romane): Culoare trandafirie, se simte o delicata arome de zmeura, gustul debuteaza placut si usor dulceag, dar se inchide usor amarui.

Domaine Ceptura Roze – 2008 (prod. Davino): Un cupaj de Merlot si Cabernet Sauvignon, culoare somon stralucitoare, nas foarte proaspat, vin tanar, gust plin cu arome fine de piersica coapta, taria alcoolica este destul de evidenta, postgust fin si persistent.

Vinuri rosii

Enira – 2006 (Prod. Bessa Valley Winery, Bulgaria): 70% Merlot, 14 % Syrah, 10% Cabernet Sauvignon, 6% Petit Vedot; culoare caramiziu intens, nas baricat cu tente de cirese amare, gust plin si complet cu nuante de cirese amare si pruna, vin foarte consistent, postgust prelung.

Enira Reserve – 2006 (Prod. Bessa Valley Winery, Bulgaria): 67% Merlot, 16 % Syrah, 12% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Vedot; Culoare rubinie (ceva mai deschisa ca a precedentului), nuante ce te trimit cu gandul la prune uscate si scortisoare, arome usor picante, gust foarte placut, plin si complex, tanini moi, baricul este bine incorporat in celelate arome, corpolenta ridicata, postgust prelung cu nuante de mirodenii.


In loc de concluzii

Poate va intrebati care este explicatia aparitiei ultimelor doua vinuri in lista noastra cand tema era vinuri albe sau roze.
Ei bine pe langa surprizele gazdelor noastre de la Ginger, la intalnirea de aseara a mai participat si domnul Ghenadie Bobeica de la WineRo care ne-a oferit spre degustare cele doua vinuri bulgaresti care pe mine unul m-au impresionat foarte placut.

Nota: Publicat deasemenea si aici.

4 thoughts on “Degustare de grup – tema libera (alb & roze)”

  1. Babeasca Gri? Am incercat o data dintr-o sticla produsa la statiunea de cercetari din Tg. Bujor. M-a intrigat, dar mi s-a parut un vin fin, atent "prelucrat". Imi amintesc doar nas-ul fructos si un post gust usor amarui(un strop cam neplacut). Pacat ca era "de protocol", negasindu-se in comert. L-as mai vizita…

  2. George,

    Asa cum ziceam, si pentru mine a fost mai degraba o curiozitate acest vin din punctul asta de vedere.

  3. nici eu nu cunosc babeasca ca soi. de curand m-am intalnit cu babeasca gri de la senator focsani. bine racita mi s-a parut o pentru nivelul ei de pret, dar dupa ce s-a incalzit putin a devenit mediocra chiar.

    fara corp, se termina repede cu o nota de lemn acrisor as zice.

    daca pune in valoare soiul imi destul de sters, apropiat putin de feteasca.

  4. @Wine'n'Knives

    Cred ca e foarte greu sa afli mai multe despre babeasca in conditiile in care sunt destul de putine pe piata.

    Eu imi amintesc cu placere de o Babeasca neagra bauta cu cativa ani in urma de un producator din zona Nicoresti despre care am auzit ca nu mai exista insa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *