Ce ne-am dorit de la aceasta noua degustare si, zic eu, am si reusit in mare masura, a fost sa parcurgem vinuri din zone cat mai distincte si mai variate. Astfel daca la primele noastre episode aveam de-a face doar cu vinuri romanesti si daca in cea anterioara prezenta unui vin de import a fost solitara, de aceasta data am avut de-a face cu vinuri din Franta, Chile, Africa de Sud, Noua Zeelanda si, binenteles, Romania.
Iata si cateva spicuiri din notitele luate si, binenteles, topul preferintelor mele …
1. Hawke’s Bay – 2006 – Babich Wines (Noua Zeelanda)
2. Sancerre Les Tilieres – 2007 – Michel Redde & Fils (Franta)
3. Reserva Sauvignon Blanc – 2007 – Misiones De Rengo (Chile)
4. Prince Stirbey – Vitis Vetus – 2008 – Agricola Stirbey (Romania)
5. Southern Lights – 2006 – Romanrock-Simontown (Africa de Sud)
Prince Stirbey: Nas floral, usor si elegant; culoare perlata, poate putin prea palida; gust usor citric, imbogatit cu nuante de soc si ananas; un vin tineresc si floral cu aciditate buna; postgust nu foarte lung si usor amarui.
Sancerre Les Tilieres: Culoare auriu pal; nas ierbos, verde, nu foarte puternic; tenta ierboasa se simte bine si in gust unde mai pot fi sesizate si usoare tuse minerale si ceva arome de grappefruit; final mediu placut si proaspat; aciditate ridicata; usor atipic sau, in orice caz, distitinct fata de celelate vinuri.
Misiones de Rengo: Culoare stralucitoare; nas foarte puternic (miroase a Lumea Noua) cu nuante florale, dar si ceva ardei verde; corpolent; gust ceva mai greu decat celelate concurente, dar cu note placute; aciditate ridicata.
Southern Lights: Culoare intensa si stralucitoare; nas simplu si amabil cu nuante citrice si usor florale; vinul debuteaza bine, dar aromele deviaza brusc catre un gust amar si dezamagitor.
Hawke’s Bay: Culoare stralucitoare; nas puternic superb cu nuante de lime si mar verde; gust corpolent si plin; arome distinse si final floral foarte placut.
Mi s-a parut interesant ca, cel putin in preferintele mele, pe primele doua locuri s-au situat vinuri din tari cu traditie in acest soi (daca Franta este considerata mama Sauvignon-ului, Noua Zeelanda este considerata de cunoscatori drept tara in care acest soi s-a dezvoltat cel mai mult si cel mai bine).
In ceea ce ma priveste, am observat ca pus intr-o asfel de postura am tendinta sa fiu mai exigent cu vinurile. Astfel, luat separat, as fi fost cu siguranta impresionat de Prince Stirbey, de exemplu, dar iata ca in top l-am pozitionat pe un slabut loc 4.
De obicei vinurile care imi plac cel mai mult smulg cele mai putine cuvinte de la mine … :).
Multumesc lui Mihnea pentru fotografie.
Nota: Publicat deasemenea si aici.
Hehehe, sigur o să-ţi fac vizite mai dese şi musai să mă iei şi pe mine la degustări 🙂 Deşi sunt o profană 😀 Obişnuiam să merg în pasajul Vilacross de pe calea victoriei, când avea Păduraru un wine bar vinexpert acolo. O adevărată încântare! Am prins şi vreo 2 degustări. Păcat că s-a închis 🙁 Eu de vreo câţiva ani beau cu mare plăcere Frâncuşă, iarna Merlot-ul e la putere. Dar am făcut acu vreo 2 ani o mare pasiune pentru un roze adus de ai mei din Corsica. Exact pe gustul meu: sec, proaspăt şi nesofisticat. Dar n-am mai dat de el de atunci 🙁
@LiaLia,
In primul rand ma bucur ca ai trecut pe aici. In al doilea, ma bucur ca nu esti tocmai straina de vin.
Degustarile pe care eu le-am numit de grup au venit de la o idee a Danielei si a lui Mihnea , care este un fel de maestru de ceremonii, ca sa zic asa :)).
Daca tot esti amatoare de degustari, in fiecare joi la Casa Presei a inceput din aceasta luna o serie de astfel de evenimente. Eu abia joia trecuta am fost prima oara si poate ne putem intalni initial la un astfel de eveniment.
Unde mai pui ca, spre deosebire de degustarile noastre, unde fiecare vine cu o sticla de vin, aici bautura e gratis :)), trebuie doar sa iti rezervi din timp un loc.
Se pare ca s-a depasit cu mult hotarele podgoriilor noastre 😉
Da, Florin.
Asa cum am mentionat si in text, asta ne si propusesem de aceasta data.