Cupaje albe (Degustare de grup)

In perioada concediilor si intalnirile noastre sunt ceva mai greu de organizat. Cu toate astea, saptamana trecuta am reusit sa ne adunam sa punem la rece cateva cupaje albe si sa stam la un pahar de vorba pe marginea lor. Vinurile, sase la numar, s-au prezentat onorabil, mediile obitinute de ele la degustarea in orb variind intre 78 si 89 de puncte.

Si pentru ca tot am amintit de puncte, trebuie sa spun ca am folosit o serie de fise standard in care aparea punctarea inclusiv a tipicitatii. Cum insa noi le-am degustat fara sa stim despre ce vin e vorba, asa cum v-am spus, si cum vinurile au fost toate cupaje, am cazut la invoiala sa acordam tuturor vinurilor 5 puncte dintr-un interval de la 2 la 6, atat la tipicitatea olfactiva cat si la cea gustativa.

Daca ar fi sa trag cateva concluzii personale atunci, trebuie sa spun ca Solo Quinta 2010 nu s-a dezmintit nici de aceasta data, fiind favoritul publicului, dar si cel mai usor de ghicit vin. Revelatio s-a prezentat ca un vin complex si interesant, care in multe momente a parut un Sauvignon Blanc pur si de buna calitate. Interesante au fost si vinurile frantuzesti, care au parut si cele mai … diferite. Chilianul Errazuriz, inca foarte proaspat, a fost probabil vinul cu cel mai bun raport calitate – pret, in timp ce Fume Blanc-ul, in ciuda faptului ca a iestit ultimul pe lista scurta de 6, nu s-a facut nici el de ras.

Care au fost impresiile generale lasate de vinuri? Veti putea afla studiind rezultatele de mai jos.

15 thoughts on “Cupaje albe (Degustare de grup)”

  1. Buna Alina si multumesc de comentariu.

    De ce nu? Lupta la varf a fost stransa. Daca ar fi sa luam in considerarea topurile individuale, Revelatio a iesit pe primul loc de 3 ori si SQ de 4.

  2. Dupa ce o sa incerc si Revelatio o sa vad daca imi schimb preferinta …..dar pana atunci raman indragostita de Solo quinta.

  3. Care a fost ordinea de degustare?
    Si inca o nelamurire..Care e relevanta tipicitatii la aceste cupaje? Ce se vrea evaluat?
    Prin ce au fost “diferite” frantuzismele? Presupun ca prin ceva negativ daca n-au prins podiumul…?

  4. Salut Berbecutio si La multi ani pentru ieri.

    Oridnea de degustare a fost cea din imagine (de la stanga la dreapta).

    Legat de tipicitate, aceiasi intrebare ne-am pus-o si noi. Cand e vorba de o degustare al carui subiect il reprezinta un soi oarecare, cred ca tipicitatea are o relevanta pentru mai toti dintre noi. In cazul asta, cand vorbim de amestecuri si mai mult, de combainatii diferite baute fara deconspirarea probelor, nu putem vorbi de o punctare a tipicitatii. Tocmai de aceea am hotarat sa acordam din oficiu 5 puncte la acest capitol tuturor vinurilor (ne-am gandit ca nu e nici normal sa le depunctam mai tare de atat).

    Uite ca ne-am luat cu vorba si am ajus si la a treia intrebare. Daca vrei, frantuzestile au dat dovada de cea mai mare lipsa de tipicitate, in sensul ca, mie unul, mi-ar fi fost foarte greu sa le incadrez intr-o categorie anume. N-as fi putut sa zic foarte usor da, domne, uite asta seamana cu… sau cu …. Evident, chestia asta le-a si costat putin, pentru ca vrei sau nu vrei, cand descoperi chestii noi, putin mai ciudatele, iti poate lua mai mult timp sa iti dai seama daca iti plac ori ba. Nu e ca si cum bei un Chardonnay si spui imi place pentru ca mie imi place oricum chardonnay-ul.

    Cele bune!

  5. Merci de raspuns si de urari!
    Multumit pe deplin.
    Auzii azi “en primeur” pe plaja la Eforie de o degustare Gramma acolo unde ne-am intalnit ultima data. Poate ne vedem acolo, desi pentru mine ar fi un efort maricel..a doua zi la 8 trebuie sa fiu in Brasov; hmm..inca relfectez..de mult astept vinurile de acolo.

  6. Eu sunt in Cipru saptamana asta, celalta voi fi in Bucuresti doar luni si marti. E posibil sa o ratez. πŸ™

  7. Legat de frantuzisme si Chardonnay πŸ™‚ Atata spun: din pmdv, tipicitatea acestui soi este data de ce se face in Burgundia, bineinteles cu variante diferite, in functie de zona. Un Chablis premier cru [edited] sau grand cru va avea un caracter complet diferit de ceea ce se stie despre Chardonnay. Si asta, cred eu, dayorita faptului ca suntem mai mult obisnuiti cu exemple din Lumea Noua sau cu versiuni apropiate de acestea. Parerea mea πŸ™‚

  8. Sunt de acord 100%. Memoria olfactiva ne induce in eroare datorita foarte multelor degustari de “lumea noua” sau Romania si putinelor adevarate, insa cand ne reintalnim cu un burgund (ca zona, nu ca soi) suntem incantati.
    P.S. Editeaza comentul de mai sus, ca m-am tavalit pe jos de ras la radul 3 :))

  9. :)) Asta e, am comis-o. Ce pot sa mai spun? Unii sunt incantati, altii nu πŸ™‚ Cum zicea si Alin, e greu sa te hotarasti daca sa-ti placa sau nu ceva ce nu prea ai mai intalnit pana atunci.

    In cazul meu, e simplu; sunt calibrat, in mare parte, pe Lumea Veche si intotdeauna voi aprecia mai mult exemplele ceva mai “traditionale”. La fel e si cu cele rosii. Uite, de exemplu, in cadrul unei degustari organizate de Oliver Bauer (cu aceeasi obsesie pentru vinurile mature, ca si a mea :)), am intalnit pe cineva care nu era deloc incantat de caracterul usor al acestor vinuri. E normal, pentru ca gusturile celor mai multi dintre noi sunt obisnuite cu vinuri cat mai corpolente, extractive si pline de fruct. Nu iti mai povestesc de privirile mirate si care-ncotro atunci cand a fost servit un Vina Tondonia 1991 (Lopez de Heredia). Un vin alb absolut magnific de complex dar, din pacate, deloc comercial si conform cu ceea ce se gaseste din belsug pe rafturile noastre πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *