Colonistii din Catan: extensia Orase si Cavaleri

orasesicavaleri

Daca va amintiti, spuneam despre extensia Navigatorii, ca are un oarecare minus prin lipsa de inovatie adusa jocului de baza. Mi-a fost la indemana sa trag aceasta concluzie pentru ca jucasem deja extensia Orase si Cavaleri despre care va scriu astazi.

Cum poate banuiti deja, o prefer pe cea din urma, pentru ca reuseste sa faca din Catan un joc complex si mult mai interesant. Practic, ma astept ca si voi, odata ce incercati jocul cu aceasta extensie, sa  va vina greu sa reveniti la jocul de baza. Mie unul, asa mi s-a intamplat.

Noutatile aduse sunt destule si semnificative. Am sa incerc in randurile urmatoare sa fac o trecere in revista a lor, ca sa va faceti idee despre ce e vorba si sa stiti la ce sa va asteptati.

Spre deosebire de extensia navigatorilor, harta ramane neschimbata, veti renunta insa la cartile de dezvoltare din jocul de baza si vor aparea altele noi ce vor putea fi acumulate ca urmare a dezvoltarii in unul din cele 3 domenii disponibile, nou aparute. Dezvoltarea acestor domenii se va face prin plata in marfuri (atentie, nu resurse), pentru ca acum, pe langa castigurile clasice in lemn, fier, caramida, oi si grau, apar unele noi. Ea este foarte importanta, pentru ca iti faciliteaza, asa cum ziceam, castigarea cartilor echivalente cu cele de dezvoltare din jocul clasic, dar mai ales pentru ca avansul pe care il poti dobandi fata de competitori intr-un domeniu anume, iti poate transforma unul sau mai multe din orase in metropole, lucru ce vine la pachet cu acumularea in cont a 4 puncte valorice.

Cum hotii au si in aceasta versiune a jocului acelasi rol ca in jocul de baza si cum v-am zis deja ca renuntam la cartile de dezvoltare clasice (inclusiv cartile cu soldati), va intrebati poate, cum veti reusi sa scapati de ei. Ei bine, aici intervin noii soldati, acum sub forma de figurine si in a caror atributii intra acum si apararea impotriva barbarilor, ce pot debarca periodic pe insula Catanului, dar si alungarea soldatilor adversi. Va puteti da asadar seama ca noua extensie face din Catanul cel pasnic, unul o idee mai razboinic.

Am amintit de barbari, haideti sa detaliem putin subiectul pentru ca ei reprezinta in noul joc o amenintare permanenta si un factor determinant in deznodamantul partidei. Acestia sunt reprezentati grafic printr-o figurina (corabie) si se vor deplasa pe o portiune de harta ce se adauga hexagonului insulei. Avansarea lor este cauzata de aparitia pe unul din zaruri (in aceasta versiune se joaca cu 3 zaruri) a unei fete sugestiv desenata. Ajungerea lor pe pozitia finala echivaleaza cu un atac fulger asupra Catanului. Castigatorii acestei lupte se  decid comparand forta barbarilor (prin numararea oraselor de pe tabla), cu suma fortei jucatorilor (numarul de soldati activi). Fiti vigilenti asdar si adunati o armata suficient de mare incat, chiar daca nu invingeti oastea barbara, nu va face sa fiti una din victimele acestei batalii, riscand sa pierdeti unul din orasele de pe tabla.
Chiar daca acestea nu sunt singurele modificari fata de jocul de baza, sper ca v-am dat suficiente detalii cat sa va fac curiosi si sa vreti sa incercati o partida in aceasta versiune.

Spre deosebire de alte dati, am punctat in descrierea de mai sus cateva din aspecele pe care le consider avantaje ale jocului cu aceasta extensie. Dezavantaje nu gasesc, decat poate faptul ca, daca vrei sa incerci jocul in aceasta varianta, trebuie sa scoti din buzunar alti bani. Astfel, pretul jocului de baza si a extensiei (fara sa punem la socoteala doua extensii numerice, in cazul in care vrem sa jucam in mai mult de 4 persoane) ajunge sa depaseasca pretul multor jocuri care vin din start cu scenarii suficient de animate incat sa le consideri o alternativa atunci cand te decizi sa faci o achizitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *