Despre cel din urma amintit mai sus ne-am propus noi sa vorbim la cea mai recenta intalnire a noastra.
Ok, ok ati ghicit. Nu doar sa vorbim ci, in mod firesc, am si degustat cinci exemplare din celebra zona italiana.
Ca si in cazul precedentei incursiuni in Toscana si in cazul acesta am avut bucuria sa descoperim un nucleu specific tuturor vinurilor incercate, peste care fiecare vin si-a spus cuminte poezia pe care a invatat-o mai bine.
Vinurile au fost destul de apropiate si din punct de vedere al calitatii. Cu toate astea, am preferat ca si de aceasta data sa fac un clasament al preferintelor personale, pe care il veti descoperi ceva mai jos.
Granaio Chianti Classico 2007, prod. Fattorie Melini, alc. 13,5%: Nas spumos, plin de nuante de fructe rosii; caracterul mineral cu care am fost obisnuit la astfel de vinuri este ceva mai evident in nas; gustul este plin, destul de generos si dominat de arome de visina careia i se alatura note de sambure de caisa; taninii sunt ascultatori si se muleaza pe cerul gurii.
Gineprone Chianti 2007, prod. Col d’Orcia, alc. 14%: Nas catifelat, usor frantuzit, aduce cu nuanta de pruna; gustul pare usor dulceag, lucru ce s-ar putea datora cel mai probabil gradului alcoolic destul de ridicat; nuantele prezente aici amintesc de violete, visine si tomatele pe ciorchine; puternic baricat; taninii sunt tineri si puternici; postgust lung si imbietor.
Geografico Chianti Classico 2006, prod. Agricoltori del Geografico, alc. 12,5%: Mi-a provocat bucuria reintalnirii cu acest Chianti cu nas ciresat peste care se asterne ecoul mineral si umbra de baric; gust exploziv, usor mentolat, dar se calmeaza rapid insa si ia o usoara infatisare metalica; l-am regasit poate ca cel mai tipic reprezentant al zonei din aceasta seara.
Nipozzano Riserva Chianti Rufina DOCG 2006, prod. Frescobaldi, alc. 13,5%: Nas interesant ce imprumuta ceva atat din ruda mai aristrocrata, Brunello, dar si din rude mai indepartate de origine bordoleza; gura porneste in forta, iar taninii parca vor sa ia fata nuantelor ce aduc cu acuarelele si vanilia; consistenta vascoasa; postgust lung si radiant;
Poggio Amorelli Chianti Classico 2005, alc. 13.5%: Veteranul serii; nas usor iodat si cu usoare trimiteri catre bureti de padure; Ciresele par a fura startul la contactul cu papilele gustative; taninii nu ies in evidenta, dar nu ai cum sa uiti ca sunt prezenti; notele minerale si metalice devin mai evidente cu trecerea timpului; ca nota distincta, pe langa usoara nuanta de fragi se simte o usoara nota ierboasa (urzica);
Clasament personal:
1. Geografico Chianti Classico 2006
2. Nipozzano Riserva Chianti Rufina DOCG 2006
3. Granaio Chianti Classico 2007
4. Poggio Amorelli Chianti Classico 2005
5. Gineprone Chianti 2007
azi la masa ne-a povestit proprietarul taverneriei la care mancam de obicei de vinurile Chianti. Nu vrei sa faci degustare si la noi in cartier? Stiu un loc unde au o selectie buna de vinuri (tu poti coonfirma acest lucru)
Cred ca stiu despre ce loc vorbesti si din cate am auzit cred ca au o lista de vinuri generoasa.
N-am semnat nici un contract de exclusivitate inca, deci pot veni la orice degustare ;).