Ce se poate face cu-n Syrah dibace?

Ca in multe alte randuri, se intampla si in aceste zile ca alte treburi sa ma tina ocupat si sa raman in urma cu povestirile despre vin. Saptamana trecuta de exemplu, am fost la una din degustarile traditionale de la Ginger, dar si la lansarea bucuresteana a vinurilor Liliac. Daca la punctualitate stau mai prost, am sa incerc macar sa pastrez cronologia evenimentelor asa ca va scriu mai intai despre degustarea de Syrah.

Va amititi de degustarea relativ recenta dedicata aceluiasi soi? O intitulam atunci restanta din cam aceleasi motive ca cele invocate mai sus. Ei bine, daca atunci a fost restanta acum e restanta la restanta, dar ce sa-i faci daca soiul asta este un motiv de intalnire atat de bun?

Daca la precedenta intalnire, am adunat la linia de start sapte probe, acum am avut un numar aproape dublu (printre ele s-a strecurat si un cupaj de Syrah cu Grenache dintr-o regretabila eroare) si cat tot atatia invitati cate vinuri am incercat. Au fost prezenti din partea blogosferei viticole Mihnea, Radu, Mihai, Sorin si din partea producatorilor Lorena Deaconu (Halewood), Dan Bundur (M1 Atelier), Ghenadie Bobeica si Mircea Niculescu (ambii WineRo) si asta ca sa nu-i enumar chiar pe toti cei prezenti.

Syrah-ul, era culmea sa lipseasca chiar el de la intalnirea dedicata lui, si-a chemat oastea de peste mari si tari, de la malul Marii Negre pana in indepartatul Chile, de la Dealu Mare pana in Africa de Sud.

Batalia a fost una crancena si relativ echilibrata. Cine a iesit invingator? Noi toti cei prezenti, evident! dar daca va gandeati la un clasament atunci aflati ca acesta a aratat cam asa:

18 thoughts on “Ce se poate face cu-n Syrah dibace?”

 1. A fost mana Danei. Ea a zis ca e Syrah 100%, iar eu n-am stat sa ma cert cu nimeni ci am preferat sa-l beau.

 2. Eu zic cu rezerva ca n-am vazut sau gustat acest vin ca n-are cum. Daca e un gigondas rouge nu poate fi 100% syrah, nu poate fi nici 50% am impresia. Majoritar in blendul gigondas e grenache.

 3. Asa stiam si eu, adica ca teoretic un Gigondas ar putea fi 100% Syrah, dar ca e putin probabil. Dupa degustare n-am mai avut curiozitatea sa caut informatii despre vinul cu pricina.

 4. Producatorul in cauza are si un syrah 100% in portofoliu. Dar nu e un gigondas ci un vin de pays, tocmai din acest motiv. Nu e important oricum

 5. Am aflat, e sigur Syrah cu Grenache. Probabil adevarul ar fi iesit mai repede la iveala daca degustarea nu se facea in orb caci scrie si pe contraeticheta.

 6. Ok. Stiu ca regulile sunt mai ciudate: maximum 80% grenache, minimum 15% syrah si sau mouvedre, maximum 10% alte varietati. Nu stiu daca teoretic asta inseamna ca poate fi 100% un syrah, dar ma indoiesc

 7. Bine daca tot am inceput pe calea carcotelii si respectivele Crozes Hermitage pot avea un anumit procent altceva decat syrah. Dar de fapt si syrahul romanesc poate avea 15% altceva, asa ca ne intoarcem de unde am plecat:)

 8. :)) Corect. In cazul CH-urilor inclin totusi sa cred ca au mai mult syrah ca Gigondas-ul.

  Pana la urma, asta raspunde si mai bine la intrebarea din titlu. Ce se poate face cu syrah? se poate face asta, aialalta, sau se poate combina cu…
  😀

 9. Cred ca am inceput sa devenim cam pretentiosi, iar vinul perfect nu exista. Adica in cazul Kendall, vinul.ro zice 93 pct, We (sau PK?) zice 90, iar la noi nici 85?

 10. Da, m-am prins de la bun inceput. Te tachinam doar. Poate iti amintesti ca am vrut inital sa-i dam chiar mai mult in zona noastra, sau cel putin eu asa am vrut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *