Cati 2009er- Riesling Spatlese

Mie mi-a fost cam greu sa descifrez pe eticheta cine e producatorul. In fine, asta conteaza mai putin acum. Stim insa cu precizie ca e vorba de un Riesling din zona Mosel, cu un continut generos de zahar si unul ceva mai putin generos de alcool.

Coloristica vinului cuprinde note verzui ce stralucesc calm dincolo de peretele paharului.

Nasul e dominat de note de mar verde si un buchet bogat de flori de tei. Cand il gustam, da senzatia de corpolenta in mod clar ajutata de zaharul generos, dupa cum va spuneam. Prin perdeaua dulceaga razbat fante ce aduc aminte de caisele coapte, miere si flori de salcam. Finalul e unul mediu si prietenos. (79 puncte)

4 thoughts on “Cati 2009er- Riesling Spatlese”

  1. Sistemul german de clasificare al vinurilor este notoriu pentru dificultatea si ambiguitatea asupra calitatii. Un SPatlese Predikatswein ar fi echivalent (in linii foarte mari) cu un demidulce DOC de la noi, cu diferenta ca sistemul german nu include soiurile si metoda de vinificatie in caracteristicile originii. Mai exista si un numar de control pe eticheta, dar ala e mai mult pentru controlul fiscal.
    Buna reputatie a regiuni si producatorului sunt singurele indicii cu privire la o constanta in vinificatie si calitate (in acest caz, regiunea Mosel are o reputatie ireprosabila)

  2. Mihai, nu am nici o problema cu sistemul lor de calitate. Sa-l stapaneasca sanatos, desi mi-e teama ca daca ar fi sa se adopte un sistem european comun (putin probabil totusi), al lor este poate e cel mai aproape de aceasta idee.

    Sigur ca, asa cum am spus, mi-a fost greu sa ma pronunt cu exactitate asupra producatorului, nu neaparat ca nu m-as fi prins ca el ar fi un oarcare Otto Pauly cat datorita faptului ca nu am putut regasi mai nimic despre el sau acest vin pe net.
    Se pare totusi ca despre asta e vorba.

  3. … o mica corectie la cele spuse de Mihai : spatlese e echivalent la noi cu CT – cules tarziu. Poate fi trocken (sec), halbtroken (demisec), feinherb (undeva intre demidulce si demisec) sau simplu spatlese (care indica un vin dulce).
    La cele cu indicatia QmP este interzisa saptalizarea mustului, adica adaosul de zahar in must inainte de fermentare.
    La ce pret a fost vinul? sau e cadou? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *