Carmenere – Degustare de grup

Puteam la fel de bine sa denumesc aceasta postare degustare de vinuri chiliene, pentru ca, fara exceptie, toate vinurile degustate in seara dedicata acestui soi cu o istorie interesanta, au provenit din aceasta tara. Ma astept ca aceasta simpla constatare sa nu uimeasca pe prea multi, pentru ca, e un lucru destul de bine stiut, desi la origine bordolez, soiul Carmenere a fost aclimatizat cu foarte mare succes in vaile micutului stat sud-american devenind vinul emblema al acestei tari, asta cu toate ca mai poate fi intalnit, ce-i drept destul de rar si in alte state precum Italia sau Statele Unite.

Trebuie sa recunosc ca mie, acest soi, nu imi este foarte familiar (il mai incercasem doar in vreo doua randuri) si de aceea nu prea am stiut la ce sa ma astept sau ce sa caut specific in paharele pe care le-am degustat ieri seara.

Ok, n-am stiut ce sa caut, dar asta nu inseamna ca nu am gasit nimic. Asadar sa trecem la vinuri …

Cono Sur – Carmenere 2008 (alc. 13.5%, prod. ConoSur, Colchagua Valley, Chile): Culoare aprinsa, rubiniu-caramizie; nas de visine si toast (ce dispare dupa o usoara aerare); in gura se simt evidente note baricate; tanini destul de puternici, vinul este inca tanar; aroma dominanta este cea de cireasa; aciditate ridicata; corpolenta medie; postgust mediu spre scurt.

Explorer Reserva 2008 (alc. 13.5%, prod. Concha Y Toro, Chile, Valle Rapel): Culoare grena foarte frumoasa, stralucitoare; nas puternic fructat in care se mai simte si un iz vanilat; gust echilibrat; uleios, cu structura frumoasa; in final se simte o imbinare placuta de arome de cacao si condimente; un vin prietenos; usoar poate prea comercial.

Casillero del Diablo – Reserva 2007 (alc. 13.5%, prod. Concha Y Toro, Valle Rapel, Chile): Culoare profunda, caramiziu aprins; nas ceva mai sofisticat in care domina atingeri de cireasa si cafea; tanini fini; gust cald bogat in nuante de fructe negre de padure; In final cerul gurii este invaluit de un iz fin de piper care insa este insotit de o usoare tenta amaruie care il face necastigator; postgust lung.

Misiones de Rengo – Cuvee – 2005 (alc. 14%, prod. Misiones De Rengo, Rapel Valley, Chile): Culoare inchisa, granat intens; danseaza frumos in pahar; nas foarte amplu (Andrei a identificat foarte bine mirosul de cerneala); gust echilibrat, elevat, dar cuminte (nu iti arunca in nas tot felul de artificii cum au incercat precedentele); retronazal mi-a dat senzatia ca aduce cu parfumul scortisoarei si al boabelor de cafea; postgust mediu, foarte placut.

Despre clasamentul preferintelor mele, pot sa va zic ca mi-a fost destul de usor sa aleg liderul, restul plutonului fiind destul de omogen calitativ.

1. Misiones de Rengo – Cuvee – 2005
2. Cono Sur – Carmenere 2008
3. Casillero del Diablo – Reserva 2007
4. Explorer Reserva 2008

Nota: Publicat deasemenea si aici.

2 thoughts on “Carmenere – Degustare de grup”

  1. Multumesc frumos de articol. Mi-a priit. Trebuie sa caut Explorer Reserva si la noi la Cluj :))…pana acuma nu am avut ocazia sa ma intalnesc cu el…Sarbatori fericite… Multumesc inca odata!

  2. Darius,

    Ma bucur. Explorer-ul a fost cumparat de la Vinexpert si cred ca e destul de nou pe piata de la noi.

    Iti multumesc si eu pentru vizita si te mai astep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *